Zo, het is er uit. Begrijp mij niet verkeerd, het is niet zo dat ik Sony eens flink ga uitkleden en naakt op een spot laat staan om uitgelachen te worden omdat ik bij XboxNederland schrijf. Er zijn gewoon veel dingen die ik kwijt moet na de conferentie van Sony, ik vind namelijk dat ze de boel een beetje belazeren en falen in bepaalde dingen.

Als iemand die vrijwel alle Playstations heeft gehad, keek ik gisteren met gemengde gevoelens naar Sony. Ik ben een multiplatform gamer, dus ik geniet van alles. Nu echter nog geen PS4 in huis, maar vroeger ook gewoon Nintendo’s en Xbox’en gehad. Ik heb dan ook geen enkele reden om de PS4 in 2015 te halen wat betreft exclusives dit jaar. Sony startte gisteren absurd vet met The Last Guardian en Horizon. Man, wat ziet de nieuwe IP van Nederlandse bodem er toch ongelofelijk vet uit! Later werden er nog dingen aangekondigd waarbij ik dacht gewoon huilende mensen in het publiek te zien zitten, namelijk een volle remake, geen HD reskin, nee, een VOLLE remake van Final Fantasy 7 en nog Shenmue 3. Maar hier begint het al. Sony speelt in op de emoties van de gamers. Op hun gevoelens van nostalgie en dat is niet erg, het mag natuurlijk onderdeel zijn van je strategie. Maar als diezelfde gamers drie dagen na de conferentie nog eens nadenken wat er nu echt exclusief naar de PS4 komt, dan komen zij bedrogen uit. Als je dan ook nog eens 80% van je conferentie vult met games die op papier ook gewoon naar andere platformen komen, dan smokkel je gewoon met je eigen conferentie. Als je dan Star Wars Battlefront laat zien, uitgebreid, waar ik bang ben dat het op een PC werd getoond met PS4 controls…alsmede volgens mij Uncharted 4. Daar zijn geen harde bewijzen voor, maar wel ervaring genoeg met de E3 om dit soort dingen al aan te zien komen.

Gewoon niet exclusief

Het lijkt alsof het allemaal episch is en exclusief, maar de waarheid is dat na Last Guardian en Horizon, er een rits games kwam die of indie waren of echt geen greintje interesse opwekte (No Man’s Sky kan mij echt gestolen worden). Daarbij, meeste titel waren ook niet exclusief ofzo. Last Guardian vind ik dan ook nog eens dubbel. Hoe the fuck kan je in 2015 zo tof doen over een project waar Sony al 10 jaar in faalt om het op de PS3 te krijgen? Maar hey, klein detail vind ik zelf, ik ben al blij dat de game gewoon weer leeft. Echter, er stond 2016 als releasedatum, dus dat duurt nog wel even. Daarbij, begin…of eind 2016? Maakt niet uit, tot zo ver Last Guardian. Wat er na kwam, Horizon, dat pakt wel mijn aandacht en eerlijk gezegd snap ik niet hoe iemand hier niet hyped voor kan raken. Zag er prachtig uit en hele intense gameplay.

horizon
Horizon

Maar zoals ik al zei, als je kijkt naar wat er gepresenteerd werd, waren het vooral third party non-exclusive games met hooguit wat exclusieve content van Black Ops 3 (fucking sellouts) en Arkham Knight (wat we al wisten, Scarecrow dingen). De Final Fantasy 7 remake is ook geen exclusive, komt ook op Xbox One. Sony deed heel tof over games die zij niet beheren, maar wel op hun console komt..maar ook de pc en Xbox One. Ze besteedde naar mijn inziens veel te veel tijd in franchises waar ze geen controle over uitoefenen. MediaMolecule kwam hooguit nog even langs met Dreams, waar veel te veel tijd aan werd besteed, zodanig veel dat het hele tempo uit de conferentie werd gehaald. Daarbij, ook die game wist mij niet te boeien. Street Fighter 5 exclusief op de PS4 en pc, wisten we al, niet verrassend. Nieuwe Hitman, fucking vet, maar hoor ik meer over op Square Enix, want het is immers niet van Sony.

dreams
Dreams

Vervolgens worden gamers nog even hard in hun reet genomen door Destiny, waar gameplay van The Taken King werd getoond en ook nog even doodleuk werd aangekondigd dat er een versie van zestig euro kwam waar expansion packs 1 t/m 3 ook bij zitten. Terwijl The Taken King alleen al 20 euro is en oude Destiny spelers doodleuk al 120 euro hebben uitgegeven inclusief deze aangekondigde expansion. Maar goed, zo werkt de markt ook helaas.

Sony schitterde met afwezige titels en hardware

Samen met Martin, Sander en Domingo zat ik de Sony stream te kijken en ik zei nog: ‘Als ze het goed doen, dan sluiten ze af met God of War’. Jongens, waar the fuck is God of War? Bewaren ze het voor Gamescom? Staat het niet op de planning? Niet alleen Kratos of een nieuwe held was afwezig, maar ook bijvoorbeeld de toepassingen van Morpheus! Er werd één minuut Morpheus genoemd en daarna gelijk weer weg. Sony, wat doe je? Waar is Kingdom Hearts 3? Waar zijn je steengoede franchises van de Playstation 3 op Uncharted na. Uncharted 4 zag er namelijk fucking bruut uit. Waarom kregen we niet meer van dat soort echte Sony titels? Ik zag Until Dawn voorbij komen, maar dat was gewoon deel van een fucking montage van 5 minuten om die hele show maar te vullen!?!

untildawn

Timeframe

Dan kom ik op het punt waarin ik bijvoorbeeld vind dat Microsoft het beter heeft gedaan en misschien Nintendo het ook zo meteen beter doet, de timeframe. Als Xbox One bezitter weet ik na de conferentie waarom ik de console heb. Ik weet dat ik in 2015 nog vermaakt zal worden met vele titels. Sony, daarentegen, geeft mij de reden om een PS4 te kopen in 2016 of zelfs eind 2016. Laten we wel wezen, Sony geeft echt wel een reden om een PS4 aan te schaffen met de vette titels, maar de releases liggen nog best ver in de toekomst. Net zoals met Gears 4 in de conferentie van Microsoft. Die werd ook maar getoond om maar iets te tonen en dan vervolgens gewoon ‘Holiday 2016’ als releasedate erbij knallen. Ja, laat dan lekker zitten. Gooi het dan later de massa in als nieuws! Maar wat ik enkel met Gears 4 had, was teveel aanwezig bij de paar exclusives die Sony liet zien. Dat is jammer!

Tot slot

Het was bedroevend en na de conferentie was ik dan ook teleurgesteld. Waar iedereen nog in de waas zat van Last Guardian, Shenmue 3 en Final Fantasy 7  als bommen die ze hebben gedropt en hard aankwamen, zat ik bedroefd (en moe) in mijn stoel. Waar iedereen nog makkelijk in de ban was van de presentatie van Sony die echt op emotie in speelt in plaats van kwalitatieve goede titels van first-party ontwikkelaars te laten zien, zat ik mij al te bedenken dat mijn aankoop van de PS4 nog wel even kan wachten. Het is ook jammer dat remakes en een Kickstarter project ‘de grote klappers’ moeten voorstellen. Tuurlijk, de fanbase is er, maar het toont ergens wel aan hoe het er voor staat met Sony. Ik hoop stiekem op Gamescom veel meer te zien en minder third-party zooi die uitgevers ook op hun eigen conferenties tonen. Dus ik ben het oneens met veel mensen die nu op het internet roepen dat Sony het goed gedaan heeft. Ze hebben het absoluut niet slecht gedaan, ze hebben een degelijke conferentie neergezet. Maar inhoudelijk, qua titels, hun timeframe en exclusiviteit, heeft Sony gefaald.

 

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Thijs Van Abs
Thijs Van Abs
7 jaren geleden

Ik begrijp wel waar je heen wilt hiermee man, ik ben het dan ook voor een groot deel met je eens. Ze begonnen keihard met te tonen dat TLG absoluut het levenslicht zal zien en het zag er grafisch ook ok uit. Het beest is nice, maar je ziet dat het een mooiere PS3 game is. Horizon was inderdaad verbluffend net als Uncharted 4 en ik had echt zoiets van….”heh MS, waarom komen jullie niet met dit soort gestoorde graphics?”. Dat gezegd te hebben, Sony’s show bestond uit een paar hele nice verrassingen, waarvan twee exclusive. The Last Guardian en… Lees verder »

Niels van der Grift
Niels van der Grift
7 jaren geleden
Reply to  Thijs Van Abs

Ben ik met je eens! Sony had de echte ‘drop the mic’ momenten omdat iedereen bat shit crazy werd en dat is natuurlijk fucking vet voor zo’n conferentie. Echter, na alle nuchterheid, is het inhoudelijk niet helemaal top of mindblowing. Dat is het enige wat ik probeer te zeggen met dit artikel inderdaad. Kijk, ik zat samen met Martin, Sander en Domingo te kijken en Sander en ik zagen vooral wel dat titels als Shenmue 3, Final Fantasy 7 en Last Guardian van die titels zijn die het publiek hun kaken op de grond laat vallen. Misschien is dat ook… Lees verder »