Soms lijkt de single-player het tegenwoordig af te moeten leggen tegen de multiplayer. Een verplicht nummer zelfs. Komen we op het punt aan dat de single-player uitsterft?

Call of Duty, Battlefield, FIFA of het momenteel erg populaire PlayerUnknown’s Battlegrounds. Allemaal titels die het enorm van de multiplayer moeten hebben. De single-player van die titels is vaak nauwelijks de moeite meer waard of zelfs gewoon totaal afwezig. Is het slechts een trend, of is de single-player gewoon dood?

Volgens Xbox-baas Shannon Loftis, het hoofd van de Xbox Publishing voor first-party titels, zijn single-player games niet dood, maar moeten er wel vragen beantwoord worden rond hun economische levensvatbaarheid. Ze zegt dat de eisen van gamers voor steeds hogere kwaliteit met een prijskaartje komt. Hoewel verhalen nog altijd uitermate belangrijk zijn, is het door de constant veranderende markt erg lastig om de financiële plaatjes rond te krijgen.

Games ontwikkelen in het algemeen draait om een paar dingen. Het gaat om de ervaring en het vertellen van een verhaal. Verhaalvertelling staat nog net zo centraal in het ontwikkelen van games als altijd.

Er zijn ook best wel wat voorbeelden te noemen van zeer sterke single-player-titels die het gewoon goed hebben gedaan. Fallout 4, Sony’s Horizon: Zero Dawn en ook bijvoorbeeld Ori and the Blind Forest. Desondanks kan de roep om steeds hogere kwaliteit resulteren in steeds hogere productiekosten. Sommige mensen suggereren zelfs dat uitgevers steeds huiveriger worden om zo veel geld te investeren in iets waarvan het helemaal niet zeker is dat ze dat geld ook weer terug verdienen.

Microtransacties

Dit zou ook meteen die ellendige microtransacties en loot boxes in games kunnen verklaren. Er zijn bijna geen games meer te vinden waar ze niet in zitten. Shadow of War had ze bijvoorbeeld ook en niemand weet waarom. Alles is in die game namelijk gewoon te verdienen door de game te spelen, maar door te betalen kun je de boel een beetje versnellen. Het is in elk geval een manier om naast de verkoop van de game nog wat extra te verdienen aan een single-player titel.

De microtransacties zijn velen een doorn in het oog, maar wel een extra manier voor uitgevers om te verdienen aan een singleplayer-game.

Een andere manier om uitgevers en ontwikkelaars te kunnen helpen om single-player games te financieren, is de Xbox Game Pass.

De Game Pass geeft ons de mogelijkheid om dat soort games te kunnen financieren. De opbrengsten uit verkoop en abonnementen helpen ons om dat soort games op de markt te kunnen brengen.

Loftis is in elk geval erg stellig wanneer haar gevraagd wordt of ze denkt dat single- player games in zijn geheel zullen verdwijnen.

Nee, ik denk dat single-payer altijd zal blijven bestaan, hoewel misschien niet meer zo overheersend als vroeger.

Ik hoop dat ze gelijk heeft. Ik ben namelijk een echte single-player liefhebber en ik denk dat ik in zijn geheel zou stoppen met gamen als de single-player zou verdwijnen. Hoe zit dat met jullie? Houden jullie er nog wat van om in je eentje een verhaal te doorlopen, of wil je alleen nog maar over het internet tegen anderen strijden?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments