Stel je schrijft een goed boek en ze maken daar een game van. Leuk toch? Dat moet Andrzej Sapkowski ook gedacht hebben. Maar nu blijkt het toch allemaal een stuk succesvoller dan je had verwacht.

Waarschijnlijk dacht de schrijver van The Witcher boeken dat het nooit zo’n vaart zou lopen met de games over zijn personage. Zoals we allemaal weten is dat wel anders gegaan en heeft CD Projekt Red een blockbuster in handen met deze serie.

Dat pikt Sapkowski dus niet en nu heeft hij CD Projekt Red officieel gesommeerd om hem meer royalties te geven die verder gaan dan wat er tussen hem en het bedrijf contractueel is afgesproken. Sapkowski wil maar liefst 60 miljoen Zlotys, wat overeenkomt met zo’n 14 miljoen euro, van het bedrijf ter compensatie hebben. Dat zou zo’n 6% van de winst zijn die de ontwikkelaar heeft gekregen.

In principe wil Sapkowski dit in den minne schikken en vraagt dan ook om een meeting die voor 19 oktober moet plaatsvinden. CD Projekt Red vind geen grond om de eisen in te willigen en geeft aan dat ze op een wettige manier de copyright op Sapkowski’s werk hebben verkregen om deze in de games te gebruiken. Toch willen ze de verstandhouding met de schrijver wel goed proberen te houden.

Volgens de schrijver geldt deze overeenkomst alleen voor deel 1 van de serie maar dat wordt door CD ontkent. Het is niet gek dat Sapkowski geld ruikt. Hij was zo stom dat hij is ingestemd met een eenmalige uitkering en dat hij het andere voorstel, een percentage van de winst, had afgeslagen. Hij was ervan overtuigd dat het bedrijf toch geen winst zou maken met de game dus wilde direct geld zien.

Ik was zo stom om alles in hun handen te geven omdat ik niet in hun succes geloofde. Maar wie had dit succes kunnen voorzien?

Ja, de makers van de game waarschijnlijk? In mijn ogen een typisch gevalletje van wie zijn billen brandt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments