Schatten begraven en een roeiboot met canons in Season 5 van Sea of Thieves

Een nieuw seizoen is vandaag live!

Vanaf donderdag 2 december kunnen spelers met een nieuw seizoen in Sea of Thieves aan de slag. Het 5e seizoen brengt nieuwe content, cosmetics en commendations. In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje!

Wat gaat de tijd toch snel! Het voelt alsof de introductie van seizoenen in Sea of Thieves gisteren plaatsvond, maar in werkelijkheid zijn we alweer in het 5e seizoen aangemeerd. Een korte terugblik op vier seizoenen: nieuwe vijanden, nieuwe Merchant Alliance voyages, vijf nieuwe Tall Tales in A Pirates Life update, de Sunken Kingdom locaties en nog veel meer. Sommige seizoenen voelden wellicht wat leeg aan en in de Tavern Talk was ik de laatste keer kritisch. Maar wanneer ik terugblik op het grotere geheel dan kan ik niet anders dan concluderen dat de ontwikkelaars van Rare leveren. Een overvloed aan gratis content. En met de lancering van seizoen 5 houden zij de wind opnieuw goed in de zeilen.

Wie schatten begraaft voor een ander, wordt er zelf rijker van!

De meest opmerkelijke toevoeging in seizoen 5 is de optie om schatten voor jezelf of anderen te begraven. Maar wat is daar de meerwaarde van?

We kennen het allemaal wel. Je wilt nog even snel dat ene live event meepakken, maar je boot zit al vol met loot en die Reaper op de kaart stemt niet echt gerust. Inleveren wil je ook nog niet, want je Emissary is nog geen grade vijf. Dilemma’s voor de zenuwachtige spelers onder ons of een lekkere adrenaline rush voor de PvP’er onder ons (laot ze ma komen godmiejaar, we zijn niet bang!). Met de optie om de goede loot te begraven, lijkt er een tussenweg gevonden. Wanneer je jouw loot begraaft ontvang je een kaart met daarop markers waar de loot begraven ligt. Deze kun je dan later weer ophalen.

Toch loop je hiermee ook risico. Want de kaart met de markers is namelijk ook te jatten. Ook kun je de kaart aan andere spelers geven in de wereld of op het questboard beschikbaar stellen. Het voordeel hiervan is dat wanneer een andere speler ‘jouw quest’ weet te voltooien, jij alsnog je loot ontvangt! En je krijgt daarnaast ook nog wat extra Renown bonus. Best een leuke toevoeging als je het mij vraagt!

De mogelijkheid om schatten te begraven en aan te bieden, zal ook leiden tot een optie voor kortere speelsessies. De schatkaarten komen namelijk op een live questboard en spelers kunnen deze bij het opstarten van het spel doorheen scrollen. Je kunt dan een eiland in de buurt uitzoeken en weet al precies hoeveel schatten er begraven liggen. Dat zal het waarschijnlijk mogelijk gaan maken om even een half uurtje Sea of Thieves tussendoor te spelen.

Roeiboten met canons en vuurwerk stelen de show

Met seizoen 5 gaan we als spelers ook het nieuwe jaar inluiden. En dat gaan we komende weken op wel heel toepasselijke wijzen doen. De ontwikkelaars hebben namelijk vuurwerk aan Sea of Thieves toegevoegd. Het vuurwerk is in barrels te vinden of bij de Merchant te koop.

Het vuurwerk heeft meerdere doelen. In de eerste plaats kan het natuurlijk voor de nodige sfeer zorgen. Onze eigen Jeff legt uit dat door het toepassen van ‘reflections with particle systems’ je enorm mooie effecten in flora, fauna en water te zien kunt krijgen. ‘Dat klinkt nogal arbitrair, maar vraagt veel van een engine’, aldus Jeff. Dat is ook wat we in de developers vlog terughoren. Ingewikkelde technologie die ten goede van de sfeer en beleving moet komen.

Een tweede reden om vuurwerk toe te voegen is om bijvoorbeeld in geval van een Alliance, je mede spelers te waarschuwen dat er vijanden op komst zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een rode flare af te schieten. Het gebruik van vuurwerk zal permanent zijn. Dus ook na seizoen 5 kun je hier nog gebruik van maken.

De roeiboten hebben in seizoen 5 ook een permanente upgrade gekregen. Aan sommige roeiboten is namelijk een canon toegevoegd. Super handig als bijvoorbeeld onopvallend een schip wilt gaan aanvallen. Maar ook handig wanneer de roeiboot aan je boot gekoppeld is. Je hebt dan een extra set canons tot je beschikking.

Role Playing en nieuw shanties toegevoegd

Op het vlak van Role Playing zijn verschillende elementen toegevoegd. Zo is het vanaf nu mogelijk om te zitten, aan een stoel of bijvoorbeeld met je voeten over de reling van de boot. Ook kun je een dutje doen in een hangmat of de captains cabin. Het doel van deze toevoeging is om nog meer in de wereld op te kunnen gaan. In het verlengde hiervan zijn er ook in de facial expressions toevoegingen gedaan. Wanneer je character praat dan zul je dat vanaf nu kunnen zien door lichaamstaal. Ook zijn er dobbelstenen in de nieuwe update toegevoegd. Hierdoor kun je discussies door middel van het lot beslechten.

Naast enkele verbeteringen in Role Playing worden er ook een aantal nieuwe shanties toegevoegd: Ballad of the Mer, Row row row your boat, en Infernal Gallop.

Quality of Life features, nieuwe cosmetics en meer

Iedere update worden er ook wel enkele verbeteringen toegevoegd die de game een stuk soepeler moeten laten voelen. De feature uit deze update is er eentje die ik van harte kan onderstrepen. Het zal vanaf nu mogelijk zijn om barrels met één druk op de knop te legen door je storage crate er tegenaan te houden. Dit maakt het allemaal een stuk efficiënter en sneller. Iets waar ik al vanaf release een groot voorstander van ben. Namelijk quality of life features die kortere speelsessies faciliteren. Niet iedereen heeft namelijk 3 uur de tijd om te varen. Verbeteringen als deze, maar ook het toevoegen van schatkaarten waar je zelf uit kunt kiezen, zullen zorgen voor kortere en efficiëntere sessies.

Een update waar ik minder blij mee ben is de toevoeging van ratten. Met een milde fobie voor muizen en ratten sta ik hier niet echt om te springen. Maar goed, misschien hoogste tijd om mijn rattenangst met een beetje exposure aan te pakken. En mocht ik dat toch echt niet zien zitten dan kan in het menu de bijbehorende sound effects uitzetten. De ratten hebben trouwens ook een functie. Zie je ze ineens op je midden- en bovendek dan weet je dat jouw boot onder water staat.

Verder zijn er nog enkele andere toevoegingen gedaan. Zo zul je vanaf nu ook zwermen vogels zien boven een Kraken of Meg die je verslagen hebt. Wanneer je een skeleton schiet dan zal die een ammo pouch droppen, waardoor je wapen weer aangevuld wordt.

Over Sea of Thieves

As always: mocht je nieuw in de game zijn en wat tips willen? In dit artikel hebben we er een heel aantal beschreven. Twijfel je of Sea of Thieves wel iets voor je is? In deze, volledig objectieve en fanboy-vrije review, hebben we 1000 dagen na de release van Sea of Thieves de staat van de game eens flink onder de loep genomen. Wil je jouw avonturen graag met andere delen? Kom dan zeker even onze Discord joinen! En ten slotte, wil je graag horen hoe andere spelers over de nieuwste updates van Sea of Thieves denken? In onze regelmatig terugkerende videoshow de Tavern Talk gaan we hier uitgebreid op in.

Cheers!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments