Het duurde even voordat we eindelijk over deze opvolger hoorde, maar in 2022 gaat het dan toch eindelijk gebeuren. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl komt voor onze geliefde Xbox uit. Wat kunnen we verwachten en wat is er al bekend? In dit artikel krijg je alle informatie op een rijtje voorgeschoteld.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl is nogal een vreemde eend in de bijt waar het om ontwikkeling gaat. De game werd namelijk al in 2010 aangekondigd voor een release in 2012 omdat S.T.A.L.K.E.R. 1 een succes was (en andere delen, waarover later meer). Er waren destijds echter veel problemen met de ontwikkelaar GSC Game World, waardoor de titel jarenlang in de vrieskist lag. Er werden nog pogingen gedaan om soortgelijke games te maken en financieringen binnen te harken via Kickstarter, maar het mocht allemaal niet baten. Uiteindelijk zou er een S.T.A.L.K.E.R. Apocalypse komen die veel geld nodig had en waarbij de communicatie zo warrig was en de trailer zo nep, dat het shady begon te worden (de trailer bevatte beelden van S.T.A.L.K.E.R. 1 met wat extra dingen er bij bewerkt).

Uiteindelijk, na vele jaren van problemen, werd GSC Game World in 2014 opnieuw opgericht en zagen we in 2018 al een website rondom S.T.A.L.K.E.R. 2 en dat het de Unreal Engine 4 zou gebruiken. We hoorden de jaren erna vrijwel niks, totdat we in 2021 ineens deze trailer op de E3 tijdens de Microsoft/Bethesda persconferentie zagen.

De trailer ziet er natuurlijk fantastisch uit en we leerden in augustus 2021 ook gelijk dat ze over zijn geschakeld naar Unreal Engine 5, wat ten goede van de graphics komt. De game zou in april 2022 uit komen, maar dat is uiteindelijk verschoven naar 8 december 2022.

Wat voor soort game is S.T.A.L.K.E.R. 2?

S.T.A.L.K.E.R. is van origine een survival shooter game met RPG elementen die je het best met Metro en Fallout kunt vergelijken. Sterker nog, toen Metro uit kwam, zagen veel mensen dat als de ‘opvolger’ van S.T.A.L.K.E.R. qua sfeer. Maar waar Metro in tunnels afspeelt, is S.T.A.L.K.E.R. juist een open wereld met uitgestrekte landschappen om je heen. Met S.T.A.L.K.E.R. 2 verwachten we hetzelfde als met deel 1 en komt dat eigenlijk het dichtst bij Metro Exodus. Kortom, een open wereld of in ieder geval open landschappen waar je missies krijgt om facties te helpen en zaken te gaan onderzoeken. Natuurlijk zit de wereld vol met rare zaken of gemuteerde beesten door het nucleaire landschap en zal alles niet van een leien dakje gaan. Ben je dus fan van Metro Exodus, dan kan je S.T.A.L.K.E.R. 2 zo meteen zonder twijfel gaan spelen.

Wat voor beelden van S.T.A.L.K.E.R. 2 hebben we al gezien?

Naast de aankondigingstrailer op de E3 van 2021, zagen we niet veel later ook een gameplay trailer waar de toon wordt gezet met wat je kunt verwachten. Het gaat om deze trailer.

Waar gaat het verhaal in S.T.A.L.K.E.R. 2 over?

Het is nog onbekend waar S.T.A.L.K.E.R. 2 nu precies over gaat, maar over het algemeen lijken we verder te gaan in het verhaal van deel 1 die overigens ook een soort van drie delen heeft. Je hebt namelijk S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, een jaar later S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky (een soort van prequel) en vervolgens S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat.

Laten we kijken naar deel 1. In S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl ben je een stalker, een persoon die artefacten verzamelt en ‘The Zone’ verkent. In S.T.A.L.K.E.R. gaat het om een alternatieve historie waar in 2006 een tweede nucleaire ramp plaatsvindt in de kernreactor van Tsjernobyl waardoor er allerlei mysterieuze zaken plaatsvinden in het gebied er om heen, de ‘anomalies’. In S.T.A.L.K.E.R. start je als een ‘Stalker’ met geheugenverlies. S.T.A.L.K.E.R. staat voor Scavenger, Trespasser, Adventurer, Loner, Killer, Explorer, Robber. Wat volgt is eigenlijk een non-lineair verhaal in een wereld vol met facties en mensen die je tegenkomt. Door de kernramp zijn er allerlei mutaties van flora en fauna, maar zijn er ook ”artifacts” gemaakt die waardevol op de zwarte markt zijn. Om die reden trekken er in 2012 (de tijd waar de game zich afspeelt) mensen (”stalkers”) naar ‘The Zone’ om allerlei dingen te verzamelen. Natuurlijk zijn er bepaalde organisaties die deze stalkers weg willen hebben en juist organisaties die op zoek zijn naar geheime informatie die jij moet gaan halen.

Het zal wel even duren om uit te leggen wat er gebeurt in S.T.A.L.K.E.R. 1 en Clear Sky en Call of Pripyat, maar zoals ik al eerder aangaf zul je in S.T.A.L.K.E.R. 2 verder gaan met het ontdekken van mysterieuze gebieden waar meerdere facties heersen. We zagen in de trailer al een groep stalkers bij elkaar praten over anomalies en personen, maar wat de rol van dit groepje is, is nog niet bekend. We gaan wel weer terug naar Tsjernobyl en krijgen wederom te maken met een non-lineair verhaal in een open wereld.

Mocht je alles willen weten over de franchise, dan verwijs ik je naar deze documentaire.

Wat is er zo speciaal aan S.T.A.L.K.E.R. 2?

Het was een grote verrassing voor de fans dat de game überhaupt in 2021 werd aangekondigd. Na zo’n lange tijd van problemen lijkt er nu gewoon een ijzersterke titel aan te komen. Veel fans wachten al lang op een voortzetting van het verhaal, maar het is volgens mij ook het doel om nieuwe spelers naar de franchise te trekken. S.T.A.L.K.E.R. 1 kwam uit in 2007 wat inmiddels al 15 jaar geleden is en dat was ook allemaal alleen maar op pc. Nu komt de franchise eindelijk naar de consoles en het heeft inmiddels ontzettend indrukwekkende beelden laten zien. Dat komt met name ook door het gebruik van Unreal Engine 5 waardoor je een soort van raytracing hebt (Lumen) wat ten goede van de sfeer komt. Donkere ruimtes zijn dan namelijk ook echt donker en belichting is veel natuurgetrouwer.

Het is ook wel goed om meer titels als Metro Exodus te hebben op de Xbox. Kwalitatief goede singleplayer games, hoewel S.T.A.L.K.E.R. 2 ook multiplayer elementen zal bevatten als we naar de extra edities van de game kijken.

Wanneer komt S.T.A.L.K.E.R. 2 uit?

De releasedatum is 8 december 2022. Het zou in april uitkomen maar de ontwikkelaar was gevestigd in Oekraïne en door de oorlog is de ontwikkeling eventjes stopgezet om iedereen in veiligheid te krijgen.

Op welke platformen kan ik S.T.A.L.K.E.R. 2 spelen?

S.T.A.L.K.E.R. 2 is een Xbox en pc exclusive en alleen op de Xbox Series X|S te spelen.

Wat gaat S.T.A.L.K.E.R. 2 kosten en komen er speciale edities uit?

Je kunt de game pre-orderen voor 59,99 euro. Er is nog een Deluxe Edition voor 79,99 euro en daar krijg je meer skins bij, een speciale quest en een digitaal artbook met digitale soundtrack. Daarna komt de Ultimate Edition van 109,99 euro met alles van Deluxe plus de Season Pass waar twee verhalende uitbreidingen in zitten. Ze mogen hun best gaan doen om het die laatste prijs waard te maken.

Komt S.T.A.L.K.E.R. 2 ook in de Xbox Game Pass uit?

S.T.A.L.K.E.R. 2 zal vanaf dag één in de Xbox Game Pass beschikbaar zijn, dus je kunt er voor kiezen om gewoon de Game Pass aan te schaffen. Je hebt dan echter geen extra’s zoals in de Deluxe en Ulimate Editie.

Waar vind ik andere gamers om over S.T.A.L.K.E.R. 2 te hypen?

Er is natuurlijk maar 1 plek te bedenken en dat is de XBNL-community die op Discord te vinden is. Via deze link kun je lid worden.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
6 maanden geleden

De Russische spelling is veranderd naar de Oekraïense. Dus ChOrnobyl ipv ChErnobyl. Overigens zal 8 december waarschijnlijk ook niet gehaald worden. Maar dat kan ik de makers uiteraard geenszins kwalijk nemen.

Last edited 6 maanden geleden by Dynko