De Amerikaanse instelling ”The Writers Guild of America” reikt ieder jaar de Writers Guild Awards aan de meest bijzondere mediawerken uit. Zo ook voor het verhaal of het script van een game.

Ieder jaar worden er prijzen uitgereikt aan de meest fantastische mediawerken voor het verhaal en het script. Zo werd ”Mad Men” dit jaar aangewezen als beste dramaserie en was ”Inside Amy Schumer” de beste van de comedy/variety sketch series. Op het laatste afgaande kan ik wel stellen dat de mannen van the Writers Guild een wat afwijkend idee hebben van wat in mijn ogen een leuke comedy is.

Voor de categorie games was er maar één award te vergeven, die voor ”Outstanding Achievement in Videogame Writing” en dit jaar ging deze award naar het team achter Rise of the Tomb Raider die hiermee onder andere The Witcher 3: Wild Hunt, Assassin’s Creed Syndicate en Pillars of Eternity versloeg. Dit team bestaat uit Lead Narrative Designer John Stafford; Narrative Designer Cameron Suey; Lead Writer Rhianna Pratchett en Additional Writer Philip Gelatt. Rhianna Pratchet nam de award in ontvangst. Met het hebben van een vader als Terry Pratchet (Discworld) lijkt het schrijven van goede verhalen in haar genen te zitten. Zij is ook verantwoordelijk voor een ander sterk vrouwelijk character namelijk Faith van Mirror’s Edge.

Het toekennen van deze award gebeurt door een aparte groep genaamd de Videogame Writers Caucus. Hiervoor kunnen particulieren of bedrijven zich aanmelden mits ze aan een aantal criteria voldoen. Daarnaast is deze groep er niet alleen voor het uitgeven van de award, maar strijden zij ook voor het gebruik maken van professionele schrijvers binnen de game industrie. Dit doen ze door zowel schrijvers als game producenten op de voordelen van dit gebruik te wijzen.

Terug naar Rise of the Tomb Raider en de gewonnen award. Er zullen voldoende fans zijn die het hier niet mee eens zijn, want the Witcher 3 leek keer op keer in alle uithoeken van de wereld bekroond te worden met awards. Helaas heeft Rise of the Tomb Raider, wat een hele vette game is, niet de verkoopcijfers gekregen die de game verdiend, mede veroorzaakt door een onhandige release moment. Mocht je het hier niet mee eens zijn, check dan vooral dit artikel voor een meer dan academische onderbouwing op de bovenstaande stelling. Het nieuws dat Rise of the Tomb Raider de award heeft gewonnen is zeker heugelijk voor Microsoft en Square Enix want hiermee zullen de verkoopcijfers misschien toch wel wat omhoog schieten. Het is wel héél erg gaaf dat ze een award hebben gewonnen voor het schrijven van een fantastisch gamescript.

In totaal zijn er 29 awards uitgereikt, de volledige lijst is te vinden op de website van The Writers Guild zelf. Voor een linkje kun je hier klikken.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments