Vroeger was ik een PES-speler en ik heb wat potjes PES gespeeld. Het PES-speler-zijn laat zijn sporen achter bij het voetbalspel wat ik tegenwoordig veel speel, FIFA. Mijn controller is nog altijd ingesteld op de PES-instellingen. De reden dat ik was overgestapt was een verplicht nummertje. Al mijn vrienden kochten FIFA. Ik wou online en dat kon prima met FIFA. Pro Clubs had, ondanks mijn vele woede-aanvallen, toch wel een verslavende werking op mij. Het waarom? Geen idee. Ik haat het maar toch blijf ik het spelen. Daarom kocht ik FIFA altijd want PES zoog namelijk ook behoorlijk in de multiplayer. Toen deze week PES 2016 op mijn deurmat viel, was ik dan ook erg benieuwd hoe mijn meest geliefde game van weleer het er vanaf zou brengen. Zie het als een ex zijn, die toch af en toe jouw gevoelige snaar weet te raken.

Realisme van het voetbalspelletje 

Nou zijn er veel azijnpissers in ons koude kikkerlandje die vinden dat graphics leidend moeten zijn voor het gevoel van realisme. Laat ik daarom even uitleggen wat ik bedoel met ‘realisme’. Niet per se de graphics, ook al zijn die ook zeker niet slecht (later hier meer over), maar met realisme bedoel ik het spelletje dat er gespeeld wordt, voetbal. Dus geen gerol over de bal alsof je met het plaatselijke G-elftal aan het spelen bent. De Fox Engine die oorspronkelijk voor Metal Gear Solid werd ontwikkeld doet hier prima zijn werk. De engine maakte zijn opwachting in PES 2014 en ze hebben deze goed doorontwikkeld.

De spelers en de bal gaan in een vloeiend, realistisch tempo over het veld, dus geen gezeik met dat het retesnel gaat alsof ze allemaal de 60 meter in 6.0 seconden lopen. Want dat is namelijk niet realistisch. In het voetbal zijn er nou eenmaal ook trage gasten. De spelers lopen op een natuurlijke manier en als ze bijvoorbeeld de bal afpakken, zie je ook echt dat het been van jouw speler zich om het been van de andere speler zet. Dan wordt de bal afgepakt. Dus geen wonderbaarlijke doorzichtige benen die door het been van een andere speler heen gaat (FIFA 15). De bal gaat ook daadwerkelijk de kant op waar jij het pookje heen beweegt. Je kan de bal makkelijk door-passen met een druk op de knop. Wat je het gevoel van combo’s maken geeft. Ook het balkje die aangeeft hoe hard de bal gaat, helpt hier fijn bij.  Zo heb ik meerdere goals waarbij de bal vanuit een voorzet met één druk op de knop de goal in ging gemaakt, dat. Ik speel met mijn club FC Groningen en ja ja, mensen, die kunnen dat ook, in één keer schieten. In andere voetbalspellen is het verschil tussen de topteams en de gewone teams echt te groot. Het verschil tussen de topteams en de gewone teams zit bijvoorbeeld in het speltempo welke hoger ligt bij een Arsenal dan bij een Groningen, wat toch wel erg realistisch is. Ook hebben ze minder kansen nodig om een goal te maken. Dit heeft met individuele kwaliteiten te maken.

PES-2016-10

Ik vind PES 2016 een geweldige realistische game als je puur naar het spelletje kijkt. Op andere vlakken is het nog een sleeping FIFA terminate giant.

Dus geen gerol over de bal alsof je met het plaatselijke G-elftal aan het spelen bent.

De AI is ook fantastisch. Zo gaan in Master League (later hier meer over) de spelers diep wanneer ze diep moeten en komen ze in de bal lopen wanneer dit handig is. Kaatsen, naar de eerste paal lopen, ik heb het allemaal gezien. Zelfs tijdrekken als jouw tegenstander voor staat door naar de cornervlag te lopen, het zit er allemaal in, en dit is toch wel genieten hoor (Natuurlijk schop je zo’n speler helemaal de schompes). En daar kom ik toch wel met een puntje van kritiek. De scheidsrechters lijken rechtstreeks uit het rugby te komen. Alles is bijna toegestaan. Dit kan anders Konami. Ook had het spel wel even ge-update mogen worden. In de Nederlandse competitie kom je nog veel spelers van voor de transferperiode tegen en dit is jammer. Dit zijn van die kleine dingen die een gamer storend kan vinden. Misschien precies wel een reden om niet PES 2016 maar FIFA te kopen.

Het realisme van het geluid is prima, maar niet beter dan andere voetbalspellen. Je hoort stadiongeluiden en een speaker schreeuwt af en toe wat namen door je headset. Ik vind het erg jammer dat PES 2016 niet van alle clubs licenties heeft. Het hebben van de Champions League en de UEFA CUP maakt dit maar deels goed.

Graphics

Maar hoe zit het dan met de graphics? die zijn supergoed. De spelers lijken echt. Tenminste de spelers van de topteams. Wat leuk is, is dat de topclubs ook in Nederland bijna allemaal echt goed-lijkende spelers hebben (al is Cillessen in het spel nog lelijker). Nu las ik van de week op een Facebookpagina dat Victor Fischer niet lijkt. Ik heb dit gecheckt en dat klopt. Hij heeft zwart haar! Persoonlijk zal dit mij aan mijn anus oxideren maar ik begrijp dat mensen dit storend vinden. Er zijn gewoon mensen die een spel hier keihard op afrekenen want dit is bij meerdere elftallen zo en dat klopt niet. Daarom zeg ik wederom, een gemiste kans.

De animaties zijn heel erg gaaf. Zo reageren spelers erg natuurlijk bij het scoren van een goal en ook de emoties die bij een voetbalwedstrijd komen kijken zoals het klagen bij een kaart, zien er goed uit.

De licenties van de Champions League en UEFA cup worden geweldig uitgebuit met alle toeters en bellen die daarbij horen. De vlaggen aan het begin van de wedstrijd, de opkomst van de spelers, de beker die glanzend tentoongesteld wordt terwijl de spelers er geconcentreerd langslopen. Het draagt allemaal bij aan de beleving van de game en het ziet er fantastisch uit. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik geen precies oog heb wat betreft graphics maar ik geniet van deze game. Dat mag best gezegd worden. 

Gameplay & menu’s

Het zijn van die kleine dingen die net dat beetje kunnen toevoegen aan een game waardoor het fijn speelt en overzichtelijk is. Je kan merken dat de makers aandacht hebben besteed aan kleine details. Iets wat bijvoorbeeld een EA bij FIFA beter zou kunnen doen. Zo heb je bij het passen de functie automatische passen. Deze standaard ingestelde functie is uit te schakelen door de linker trigger in te houden. Je ziet dan een pijltje als je wilt passen die aangeeft welke kant de bal opgaat. Dit geeft je net wat meer controle over het spel maar wil je dat niet dan kan je tijdens het spelen ook nog kiezen voor het automatisch passen. Hetzelfde geldt voor schieten en de bal aannemen, allemaal linker trigger. Geweldig toch? You’re in control en dat is wat we willen op het voetbalveld. Een ander voorbeeld is dat, wanneer de keeper uittrapt en je snel de animatie die daarvoor is afgespeeld weg wilt klikken, je niet direct past. Het zijn kleine dingen maar superfijn. Het menu is overzichtelijk en duidelijk en niet slechter dan de andere voetbalgames.

myClub geen melkkoe

Tja, wat zal ik zeggen. Je hebt games die werken met het pay-to-win-principe en games die iets extras toevoegen als je geld betaalt. Wat mij verbaasde aan het myClub (de FUT-variant van PES) is dat beide opties niet van toepassing zijn. Je kan met geld gold kopen die je kan gebruiken om spelers te unlocken maar er zijn genoeg andere manieren in deze modus om op een natuurlijke manier, door wedstrijden te spelen, een leuk elftal bij elkaar te schrapen. Je hoeft niet eens heel veel te spelen om een leuk team te krijgen. Ga er een dag voor zitten en je bent klaar.

Voor de mensen die dit niet kennen (lijkt mij sterk) zal ik deze modus kort toelichten. In myClub bouw jij jouw eigen voetbalteam from scratch uit tot een wereldteam. Dit doe je door wedstrijden te spelen en dit kan op drie manieren. Je kan online tegen andere spelers (van hetzelfde niveau) spelen, in een managermode tegen een bestaand team gebouwd door een andere speler maar bestuurd door de computer spelen of tegen de computer die met een fantasieteam speelt. Je hebt dus drie verschillende competities. Je begint in divisie 12 en om in divisie 11 te geraken, moet je drie punten halen in 10 wedstrijden. In deze competities krijg je in-game money als je wint. Als je bepaalde doelen in het spel haalt, krijg je gold. Met beide verdiensten kan je spelers kopen. Je kan ook spelers huren. Als je wedstrijden speelt, krijgen jouw spelers ervaring waardoor ze beter worden. Je kan er dus voor kiezen om je geld op te sparen en met het elftal waarmee je speelt door te groeien. Je bent niet verplicht om met ingame money aan de slag te gaan. Wel zul je om de zoveel wedstrijden het contract van spelers moeten verlengen. Dit doe je ook met het geld wat je verdient door wedstrijden te spelen. Geen ge-emmer met kaarten die je moet spenderen zoals bij FIFA. Je kan geld uitgeven om gold te kopen waardoor alles net even wat sneller gaat maar dat is niet echt nodig. Je kan makkelijk jouw team onderhouden van het geld wat je door het seizoen heen verdient.

MYCLUB2

De tactiek speelt een belangrijke rol in myClub en ook spelers zijn echt verschillend in hun manier van doen tijdens de wedstrijden.

Dit is geen melkkoe.

Ik vertelde al dat je met drie competities meedoet maar er is ook nog een beker. Als je wedstrijden wint, ga je dus een divisie hoger, maar wat ik nog leuker vindt is dat je naast deze competities een ranking hebt. Deze ranking is niet gebaseerd op het aantal wedstrijden wat je hebt gespeeld en dan het aantal punten. Nee, het is gebaseerd op het toekennen van punten op basis van hoeveel je wint en tegen wie je speelt. Speel je tegen een hoger gerankt team dan krijg je, als je wint, meer punten. Zo heb je een hele accurate ranking en ben je dus echt nummer 6800 op de server waar je op speelt. Dit is erg gaaf!

Tactiek speelt een belangrijke rol in myClub en spelers zijn echt verschillend in hun manier van doen tijdens de wedstrijden. Zo heb je opkomende backs en verdedigend ingestelde keepers. Deze keepers zijn bijvoorbeeld eerder geneigd de bal een peer richting de tribune te geven. De trainer die je aanstelt heeft ook zijn eigen favo opstelling. Dit maakt het spel als je tegen elkaar speelt net wat diepgaander en dat is erg leuk. Een nadeel van deze modus is dat ik de keepers erg slecht vind, ze laten nogal eens een balletje door en dit zorgt af en toe voor korfbaluitslagen. Persoonlijk vind ik deze modus wat gebruiksvriendelijker dan FUT en het kost je aanzienlijk minder tijd en geld om een team te bouwen. Dat je zelfs nog geeneens gold kan kopen op dit moment zegt genoeg over de instelling van Konami wat betreft deze modus. Dit is geen melkkoe.

Master League, meesterlijk voetbalspelen?

Deze mode genaamd Master League speel je met jouw favoriete club. Je begint dus met het vaste basiselftal van dit team. In mijn geval FC Groningen waar geen een speler lijkt op de echte spelers. Dit is jammer maar begrijpelijk. Als je alle teams moet namaken, ben je na een jaar nog niet klaar. Zoals eerder benoemt is de klassieke top vijf wel angstaanjagend echt. Je speelt competitie, de beker en eventueel de Europese beker. In mijn geval met Groningen de Champions League. Wat? De Champions League? Ja, blijkbaar denken de makers dat de bekerwinnaar van Nederland ook in deze competitie aantreedt. Wederom jammer dit! Het zijn ook echt deze kleine dingen die Master League zou kunnen verpesten voor een aantal mensen. Voor mij totaal niet maar nou ben ik blijkbaar ook een zeldzaam geval in dit soort dingen. Voor mij is deze modus erg verslavend omdat ik mijn favoriete team gewoon kampioen wil maken. Ook hier kan je kiezen of je zelf speelt of dat je de manager gaat uithangen en dat is niet vernieuwend maar wel erg leuk. Ik vind in deze modus de keepers niet te makkelijk omdat je dit gewoon kan instellen. Erg vermakelijk om te spelen en met de licenties van de UEFA ook zeer realistisch.

PESMYCLUB

Conclusie

Ik heb de myClub modus nog niet gespeeld omdat het simpelweg nog niet kan en het ontbreken van een mijn club (zoals bij FIFA) vind ik persoonlijk erg jammer. Maar de rest van deze game is echt fantastisch. Het ziet er goed uit, de sfeer is goed en de gameplay is goed uitgebalanceerd. You’re in control en daar houd ik van als ik een game speel. Het ontbreken van een aantal licenties en schoonheidsfoutjes, zoals de laatste transfers niet up-to-date houden, weerhouden mij ervan om dit spel hoger dan een 9 te geven. Ik durf wel te zeggen dat ik denk dat het beter is dan FIFA, maar daar mogen jullie over oordelen. Geef dit spel een kans. Het verdient het.

In de videoreview die later verschijnt ga ik dieper in op de Become a Legend-modus die hier niet behandeld is.

Geef dit spel een kans. Hij verdient het.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments