DISCLAIMER: Het heeft even geduurd, maar wij hebben van de week pas de reviewcopy ontvangen van de uitgever en daarom dus een maand later de review. The lag is real.

Het is 7 november 2007 als de wereld van oorlogshooters op zijn kop wordt gezet. De releasedatum van Call of Duty: Modern Warfare. Nu, 9 jaar later is de game geremastered terug. En dat betekent natuurlijk een review, stay frosty!

Ik was 16 jaar en liep op 5 november 2007 langs de Free Record Shop. Alle toffe games zoals Bioshock en Ghost Recon had ik al te pakken. Omdat ik nog wat geld over had en Modern Warfare in de schappen zag liggen besloot ik de game mee te nemen. Ik had nog nooit een Call of Duty gespeeld, maar toen ik de game opstartte was ik verkocht. Oh ja, en ik werd overladen met berichten van vrienden hoe de game was en hoe ik hem voor de releasedatum kon spelen.

Fifty thousand people used to live here…

Het verhaal van MW is nog steeds één van de beste campaigns die ik heb gespeeld. Het verhaal van rookie Soap Mactavish die onder het bevel van de legendarische ‘leftenant Price’ komt te staan, moet je gewoon beleven.

Wat het verhaal zo boeiend maakt is de variatie in de missies. De ene keer enter je een schip om geheime documenten te vinden en de andere andere keer heb jij het kanon van een AC130 vast en bescherm je Amerikaanse soldaten op de grond.

modern_warfare_0

Uitzondering is en blijft voor mij de legendarische missie ‘All Ghillied Up’. In deze missie ga als een jonge versie van Price op pad met je mentor Captain MacMillan. Deze ziet er in de remaster nu zoveel beter uit. En tot mijn verbazing voelde ik bij het spelen van deze missie weer de spanning die ik ook in 2007 voelde. En dat is iets dames en heren, wat maar weinig games bij mij voor elkaar krijgen.

Klassieke parel opgepoetst

Ik zei het net eigenlijk al: deze remaster ziet er fantastisch uit. De game heeft duidelijk een nieuw en gedetailleerder likje verf gekregen. Daar waar de eerste game best wel statisch en vlak was, daar ademt de game nu detail uit.

Samen met collega Niels speelde ik op de bank de eerste missie. We hebben ons serieus verbaasd over de schuimende golven, de reflecties en de verschillende lichtinvallen. Daar waar je in het origineel soms licht zag, wat nergens vandaan leek te komen, zie je nu gewoon hoe licht van een kampvuur af schijnt en grillige schaduwen werpt.

Daarnaast zie je duidelijk dat de wereld voller is geworden. Gras heeft bijvoorbeeld verschillende kleuren en groeit verschillende kanten op. Ook muren en deuren zijn gedetailleerder, al zijn deze van dichtbij erg wazig. De omgevingen in de missies zijn fantastisch om af en toe even beter te bekijken, zo zie je in de verte de bergen of complete dorpen.

vpbpwib

Het grafisch geheel van de game is voor een remaster fantastisch gelukt. Wat ik alleen wel jammer vind, is dat men geen optie heeft ingesloten om het verschil tussen de oude en nieuwe versie te bekijken. Dit was een leuke optie die Halo: The Master Chief Collection wel bood.

Ouderwets online knallen?

Als ik voor elk uur die ik vroeger online in Modern Warfare heb gestopt een euro kreeg, dan was ik nu miljonair. Helaas zal dat nu niet meer gebeuren. De multiplayer is vertrouwd, maar voor spelers die het nu weer willen oppakken onspeelbaar. Het viel me op dat er veel hardcore Call of Duty spelers aanwezig waren, waarvan sommigen al waren geprestiged. Het kwam daarom meerdere keren voor dat een potje Team Deathmatch werd verloren met scores als 13 – 75.

Het is erg jammer, want de multiplayer is en blijft een sterk punt van Modern Warfare. Daarom snap ik ook niet dat men er geen ranked match systeem in heeft gedaan. Wel mag gezegd worden dat de multiplayer nog steeds garant staat voor een fantastische beleving. De voice acting blijft hierin goud. Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar in 2007 schreeuwde mijn Samsung Galaxy Core bij elk sms’je: “Our UAV is online!”

Geremasterde bugs

Met de remaster had ik gehoopt dat Modern Warfare wat minder bugs zou bevatten. Niets is helaas minder waar. Wat overigens wel wat déjà vu momenten gaf, omdat de bugs die we tegenkwamen ook in de eerdere vanilla versie zaten.

30082715186_2767d9d4e6_z

Zo kwam Niels bijvoorbeeld bij een stukje waar een event niet werd gestart. De arme Niels riep zijn squad bij elkaar, maar Price en zijn mannen schuurden liever gehurkt tegen de muur.  Een stuk verder in de game kwam ik vast te zitten in een muur en werd ik uit elkaar geknald door een helikopter. Ouch!

Het zijn kleine bugs die er helaas wel voor zorgen dat de game een aantal keren opnieuw opgestart moest worden. Als je de game op Regular speelt zal dat niet zo’n ramp zijn, maar op Veteran zou ik echt pissed off zijn geworden. Ik snap dan ook niet dat men deze kleine problemen er in heeft gelaten.

Conclusie

Modern Warfare Remastered doet zijn naam eer aan. De game brengt gegarandeerd nostalgische gevoelens naar boven voor de gamers die het origineel gespeeld hebben. De fantastische graphics en de gedetailleerde wereld, gemixt met de legendarische campaign, zijn om van te smullen. Het is jammer dat de multiplayer geen verbeterde ranking systeem heeft gekregen, want deze mode is door de vele fulltime spelers onspeelbaar geworden. Desalniettemin heb ik mij weer geweldig vermaakt met deze game en ik kijk daarom heel erg uit naar de eventuele remasters van Modern Warfare 2 en 3. Mocht je deze game nog niet gespeeld hebben, gun jezelf dan die ervaring!

RECENSIES OVERZICHT
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
85 %
review-modern-warfare-remasteredPluspunten: <br> + Legendarische campaign<br> + Nostalgisch <br> + Grafisch naar behoren<br> Minpunten: <br> - Blijkbaar ook nostalgische bugs<br> - Multiplayer is niet meer toegankelijk <br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments