Ik hoor je denken: “Late Shift? Welke game is dat? Nog nooit van gehoord!” En dat klopt, het is namelijk een film en geen game. Waarom ik er toch een review van schrijf? Lees en huiver!

Late Shift

Late Shift is een film waarbij je zelf het verloop van het verhaal kunt bepalen. Dit doe je door tijdens de film continu keuzes te maken tussen 2 opties. Al die keuzes samen bepalen het uiteindelijke verloop en het einde van de film. Klinkt erg leuk, toch? Maar is dat het ook?

Toen ik van het bestaan hiervan wist, kon ik niet wachten op de release. Hoe vet is het namelijk om zelf eens keuzes te maken in een film? Vooral met horrorfilms erger ik me altijd onwijs aan die onwijs domme wezens die de meest onlogische, tot de dood leidende, keuzes maken. Ik besloot dan ook deze film gelijk te kopen en het heft in eigen handen te nemen. En dat was best vermakelijk.

Het verhaal

Laten we beginnen bij het begin. Late Shift gaat over Matt, een jonge student die onwijs goed is in wiskunde en algoritmes. Deze jonge knaap heeft een bijbaantje als nachtelijke parkeerwacht en hier begint de film dan ook. Je wordt direct geconfronteerd met de eerste keuze. Geef je de sleutel van een dure bak aan een willekeurige blonde chick of hou je hem liever achter? Ook deze keuze heeft invloed op een later deel van de film.

Helaas gaat de avond niet van een leien dakje. Matt komt terecht in een complot waarin hij deel moet nemen aan een overval op een Brits veilinghuis. Of dit vervolgens goed afloopt ligt volledig aan jou!

Het verhaal van de film zit leuk in elkaar, de film is redelijk spannend en is zeker vermakelijk. Echt heel bijzonder is het niet en je merkt dat de focus van de film vooral op het maken van de keuzes ligt. Maar dat was wel een beetje te verwachten natuurlijk.

Keuzes, keuzes en keuzes!

Het was je misschien nog niet opgevallen maar de film draait dus om de keuzes die je maakt. Nu zijn we gewend van games dat zodra je een keuze moet maken, je meestal oneindig kunt nadenken over die keuze en eventueel op het internet kunt surfen om te zien welke keuze voor jou het beste uitpakt. Bij Late Shift is dit niet het geval, je hebt gemiddeld zo’n 4-5 seconden om je keuze te maken. Doe je dit niet, dan doet de film dit voor jou en is de kans dus 50-50.

Waarom dit zo is heeft zo zijn redenen. Ten eerste is het natuurlijk helemaal niet leuk om oneindig lang te kunnen nadenken, dit neemt tenslotte een stukje geloofwaardigheid weg. Daarnaast is het zo dat de film geen haperingen kent. Zodra je een keuze hebt gemaakt speelt de film vloeiend verder alsof jouw keuze al vast stond. Waardoor je dus geen moment van de ervaring hoeft te missen. Dit is voor mij een erg groot pluspunt, gezien het kijken van de film volledig draait om de ervaring.

Acteren is een vak

Het acteerwerk is een puntje van de film wat wel beter kon. De personages zijn totaal niet uitgewerkt en je voelt dan ook geen verbinding met de personages. Daarnaast is het acteerwerk niet heel sterk en heb je soms het idee dat je met één of andere Bollywood-film te maken hebt. Vooral in één specifieke actiescène heb je het idee dat je naar een schoolproject zit te kijken. Gelukkig is dit niet overduidelijk merkbaar en neemt dit niet veel weg van de ervaring. Toch is het jammer.

Regisseren ook

Dat wij keuzes moeten maken in de film is leuk. Maar de regisseur en schrijver(s) van de film moeten dit natuurlijk ook. En wat een KUT-keuzes hebben zij gemaakt bij het toevoegen van muziek in de film. Met de muziek zelf is niks mis hoor, en spannende muziek hoort natuurlijk bij een spannende film. Maar je kunt het overdrijven. In Late Shift is het namelijk zo dat er bijna CONTINU muziek op de achtergrond speelt. Oké, een beetje zachte achtergrondmuziek om de sfeer te verhogen is altijd prima. Maar in deze film staat de muziek vaak zo hard dat je de acteurs nauwelijks meer hoort praten. Like… WTF! Jammer jongens.

Conclusie

Het blijft gek, een recensie over een film schrijven voor XboxNederland. Toch ben ik blij dat ik deze keuze (hehe) heb gemaakt. Late Shift is een vermakelijke film die leuk inspeelt op jouw persoonlijkheid en je keuzes. Totaal kent de film zo’n 180 verschillende keuzes en 7 verschillende eindes. Als het einde je niet bevalt kun je de film natuurlijk nog een keer kijken en zodoende het verloop aanpassen. Ondanks dat het acteer- en regiewerk niet uitstekend is weten ze je toch te boeien met deze film en zul je hem zeker tot het einde kijken. Al met al een leuk, vernieuwend concept wat prima is uitgewerkt en waarbij ik niet kan wachten tot dit wordt opgepikt door een studio als Universal. Ik ben benieuwd!

Mocht je hyped zijn, je kunt de film gewoon downloaden via je Xbox One. Het kost je een tientje in de sale nu (nog tot 2 mei) en naar mijn mening zeker je geld waard! Nog niet enthousiast? Check even de trailer hieronder.

RECENSIES OVERZICHT
Late Shift
75 %
review-late-shiftPluspunten<br> - Keuzes maken is leuk<br> - Verschillende eindes laten je de film nog een keer kijken<br> - Film draait soepel en kent geen haperingen<br> Minpunten:<br> - Acteerwerk is niet subliem<br> - Je hebt de hele film je controller in je hand<br> - Muziek is te hard<br>
Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Quatic
5 jaren geleden

Interactieve films… Die had je in 1991 al: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cd-i

Ander leuk weetje, er is ooit een film gemaakt die gefilmd is vanuit twee perspectieven, die werd op twee zender tegelijk uitgezonden zodat je tijdens de film kon zappen om vanuit het andere perspectief verder te kijken: http://www.imdb.com/title/tt0197711/