Het zat er natuurlijk al een klein beetje aan te komen. Windows 10 op beide apparaten en Microsoft die meer en meer een integratie zoekt tussen beide apparaten, pc en Xbox One.

Gister was er de aankondiging dat Quantum Break vanaf nu al te bestellen is als pre-order. De game die op 5 april moet gaan uitkomen gaf bij de pre-order een bijzonder cadeau. Je krijgt bij de preorder namelijk niet alleen de backward compatible Xbox 360 Alan Wake’s American Nightmare maar naast de digitale Xbox One versie van Quantum Break ook nog eens de Windows 10 versie. Helemaal voor niets. Dus heb je naast je Xbox One ook nog een Windows 10 pc met DirectX12, want die is vereist, dan kan je de game op meerdere plekken gaan spelen.

Met dit cadeau kunnen we zeggen dat we nu definitief het crossbuy tijdperk zijn ingegaan. Als het aan Phil Spencer ligt gaan we in de toekomst nog veel meer van dit soort crossbuy titels zien. Als we zijn opmerkingen goed lezen, zal dit zich niet alleen beperken tot first-party Microsoft games maar zal het een platform breed fenomeen gaan worden.

In dit systeem komt ook de cross-save functie te zitten waarmee je de vooruitgang die je boekt op het ene platform, mee neemt naar het andere.

Je kan de game dus op meerdere plekken waar een pc of een Xbox One staat gewoon doorspelen. Dit verbreedt het spelen van een game aanzienlijk. Microsoft laat duidelijk zien (en horen) dat ze zich echt richten op dit duo systeem. Ze zien in deze strategie een win-win situatie ontstaan. Het zal de verkoop van games over de breedte alleen maar beter maken.

Negatief

Het vreemde is dat er toch ook mensen in de community zijn die hier veel kritiek op hebben. Zover zelfs dat men een Xbox One pre-order van Quantum Break heeft gecanceld.

Vooral het punt exclusiviteit is iets waar een aantal gamers nogal aan gehecht zijn. Zinnen als ‘Xbox One is aan het doodgaan’ heb ik al voorbij zien komen. Ik persoonlijk snap van deze gedachtegang niet veel. Ik koop een Xbox One omdat ik het een prettig apparaat vind, lekker simpel, kan niet veel fout aan gaan en het kan meer dan gamen. Waarom zou je een bepaald merk kopen puur omdat het exclusieve titels heeft? Voor mij, en ik denk vele gamers, is het introduceren van crossbuy geen reden om ineens een gamer pc aan te gaan schaffen. Phil Spencer ziet dit ook op die manier.

Een pc heeft meer haken en ogen, heeft meer ruimte nodig en zal je in veel gevallen niet in een huiskamer naast de tv zien staan. Het één sluit het ander niet uit en de redenen achter de keuze van waarop je het liefst gamed zijn talrijker dan alleen een exclusieve titel. Wat dat betreft kijken ome Phil en ikzelf precies dezelfde kant op en laat deze dan ook weten dat de focus op de Xbox juist groter is dan ooit tevoren. Het idee dat dit een soort aanloop is naar het compleet stoppen met Xbox is een vreemde gedachte.

Bundel

quantum-break[1]

Nu even terug naar Quantum Break. De game krijgt namelijk ook een Xbox One Bundel. Een maagdelijk witte 500Gb Xbox One met de games erbij.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments