Crossplay is goed op weg een feit te worden. Helaas ligt één partij constant dwars, Sony. Ook nu weer.

Vandaag liet Sony Interactive Entertainment weten dat zij weinig doen aan de klacht van een groot aantal PS4 Fortnite spelers. Het draait om het transfereren van je Epic account naar andere systemen. Stel, je speelt Fortnite op je PS4 maar bent niet voor een gat te vangen. Ook de Xbox One en de Nintendo Switch staan in je kast klaar om gebruikt te worden. Dus een dag later nodigen een aantal Xbox vrienden je uit om Fortnite te spelen. Of ben je lekker onderweg en wil je verder gaan op je handheld Switch. Daar zit precies het knelpunt. Sony heeft het als enige onmogelijk gemaakt om je voortgang in je Epic account mee te nemen naar andere consoles. Vooral de Switch bezitters hebben daar last van want met die console kan je handheld lekker doorspelen. Toen de game afgelopen dinsdag op de Switch uitkwam, was het voor veel spelers een onaangename verrassing om deze tekst in beeld te krijgen:

“This Fortnite account is associated with a platform which does not allow it to operate on Switch. Neither the Fortnite website nor Epic Customer Service are able to change this. To play Fortnite on Switch, please create a new account.”

In een verklaring zegt Sony ze het volgende:

We zijn altijd bereid om naar onze PlayStation community te luisteren en hun gaming ervaring te verbeteren. Fortnite is al een grote hit onder de PS4 fans. Met  de verkoop van 79 miljoen PS4 consoles en meer dan 80 miljoen spelers op ons netwerk hebben we een gigantische community gebouwd waardoor spelers altijd samen Fortnite kunnen spelen. We bieden ook cross-play aan met de pc, Mac, iOs en Android apparaten waardoor de mogelijkheden tot samenspelen met andere platformen is vergroot.

Volgens een analyse heeft 40 procent van de Amerikaanse Switch bezitters ook een PS4 staan. Dat is nogal wat. Tijdens een gesprek op de laatste E3 liet Shawn Layden, CEO van Sony Interactive Entertainment America, al weten dat hij vond dat:

de PlayStation heeft genoeg spelers waar je mee kan spelen. Dus Sony heeft geen Xbox of Switch-spelers nodig.

Hiermee negeert hij totaal dat je soms ook met vrienden wil kunnen spelen die net een andere console bezitten dan jij. Als we nu naar Fortnite kijken, waarvan de spelers het een zorg zal zijn waarop ze die aan het spelen zijn, dan is Sony’s uitspraak wel erg kort door de bocht.

Sony is dus wederom het vervelendste jongetje in de klas. Een stampende 5-jarige die tegen de anderen roept “jij mag lekker niet op mijn verjaardagspartijtje komen”. We kennen ze allemaal wel, dat soort types. Terwijl Xbox en Nintendo die samenwerking wel zoeken en geen barrières opwerpen om de game te spelen en voort te zetten op elke plek mogelijk, blijft Sony buiten het schoolplein staan.

Wat wel vreemd is, is dat ze niet tegen cross-play in het algemeen zijn want zoals eerder gezegd zijn daar wel mogelijkheden in als je een Mac of pc hebt. Het is dus het selectief weigeren van de concurrent. Als je zo zeker bent van je eigen kracht, dan zou je toch niet bang behoren te zijn voor de concurrentie. Ze kiezen er bewust voor om Sony op een eiland te plaatsen.

Of dit ermee te maken heeft, dat blijft gissen maar de Sony aandelen gingen in een dalende lijn deze week. De aandelen zakten van $50,50 naar $49,34. Daar zullen de aandeelhouders alvast niet blij mee zijn geweest. Tijd voor een wat minder koppige visie misschien?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments