De hele dag Call of Duty spelen, en er nog betaald voor krijgen ook? Dat klinkt goed he? Lekker realistisch ook. Maar toch, het kan wel: duizenden gamers over de hele wereld verdienen tegenwoordig hun brood met het spelen van games op professioneel niveau.

Eigenlijk is een professionele gamer te vergelijken met een topsporter, zoals hardloper Usain Bolt en voetballer Cristiano Ronaldo. In veel landen is die erkenning er ook echt al. Professionele gamers trainen tegenwoordig betaald en worden keihard beoordeeld op resultaten.

Voorlopig is de kans klein dat je in ons land je brood kunt verdienen met de hele dag achter je Xbox zitten te trainen. Vooral in Aziatische landen als Zuid-Korea en Japan zijn de eSports booming business, maar ook Europese landen als Groot-Brittannië en Duitsland raken steeds meer geïnteresseerd in de sport.

De kleine toernooien zijn ingeruild voor toernooien, waar miljoenen dollars aan prijzengeld verdeeld worden. Xbox spelers spelen om de winst met spellen als bijvoorbeeld Counterstrike, Mortal Kombat, Killer Instict en Call of Duty. Bekende professionele gamers en teams maken miljoenen deals met sponsoren en zijn samenwerkingen aangegaan met online bookmakers.

Nederland?
De grote vraag is, of Nederland zich binnenkort ook bij de beste eSports-landen kan scharen. En de nieuwe kansspelwet zou daar zomaar de leidende factor in kunnen worden. Grote veranderingen staan op het punt van beginnen.

Wedkantoren zien namelijk in gamers een nieuw en best wel jong publiek (niet te jong om te wedden, in veel gevallen moet je daar 18 voor zijn) dat veel en graag online is, en ook erg actief is op internet. Veel gamers blijken ook graag naar matches van andere gamers te kijken op kanalen zoals Twitch.

Computer tot gameconsole
Helaas hebben de Nederlandse gamers dus nog geen echt grote naam weten te maken binnen de sport door de professionelere (betaalde) concurrenten. Maar… de nieuwe kansspelwet zou dat zomaar eens doen kunnen omdraaien. De online bookmakers bieden namelijk steeds vaker een wedstrijd binnen de eSports aan en ook zij verdienen daar goed geld aan.

Dat geld investeren deze online bookmakers ook in eSports-spelers en -teams, door een partnerschap aan te gaan. Door de komst van de nieuwe kansspelwet kunnen de online wedkantoren met eSports-partijen ook dit soort samenwerkingen aangaan in Nederland.

Financiële voordelen
De professionele Nederlandse eSporters hebben nu nog veel moeite met het financieel rondkomen van alleen het gamen. Daardoor kun je moeilijk al je tijd steken in het trainen en dus een hoog topniveau bereiken. Online bookmakers gaan straks waarschijnlijk partnerschappen aan met sommige professionele gamers.

Daarnaast worden deze gamers interessanter voor andere sponsoren, en het prijzengeld wordt waarschijnlijk hoger. Dat kan dus het verschil maken tussen een redelijke professionele gamer en de

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Ossies Power
Ossies Power
6 jaren geleden

waar kan ik tekenen?!?!?

Martin
6 jaren geleden
Reply to  Ossies Power

Als je kan gamen bij the dutch brawlers