De verbeterde versie van Metro Exodus is vanaf vandaag te spelen. XBNL heeft onlangs samen met de ontwikkelaars gekeken naar de nieuwe features in de game.

Een remaster, moeten we daar nu warm voor lopen? Ja, is mijn antwoord! Metro Exodus is opnieuw uitgebracht voor de next-gen consoles en er is genoeg om over te praten. Om te beginnen bevat de Complete Edition twee DLC’s om nog meer verhaal te beleven. Het mooie is dat de upgrade gratis is voor bestaande eigenaren van Metro Exodus en/of de DLC. Je krijgt dus niet alleen de opgepoetste versie, maar ook de opgepoetste DLC als je deze al bezit.

Maar zover voor het commerciële gedeelte. Het meest spannende is namelijk de aanpassingen die de ontwikkelaar heeft gedaan aan deze verbeterde versie. 4A games, de Oekraïense ontwikkelaar van de Metro franchise heeft namelijk een compleet nieuwe engine gemaakt voor next-gen platforms. Het is de 9e generatie van de 4A engine die opnieuw is opgebouwd met next-gen features, zoals raytracing, in gedachte.

En raytracing vormt toch wel de grootste verbetering. De ontwikkelaars gaven aan dat ze tegenwoordig niet langer meer met allerlei trucs de belichting hoeven te faken. Met behulp van raytraced global illumination wordt dit allemaal real-time berekend. En het is niet alleen voor de ontwikkelaar makkelijker zo, maar het ziet er simpelweg ook veel realistischer uit. De manier waarop het licht in een ruimte weerkaatst, wordt nu op een correcte manier weergegeven, wat zorgt voor een meer geloofwaardige ervaring. Raytraced schaduwen leveren ook een bijdrage, hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. Schaduwen werden op de oude manier nog handmatig in de scene geplaatst en vooraf ingebakken. Dit wordt nu real-time en dynamisch bepaald. Voor de beste vergelijking verwijs ik jullie graag door naar onderstaande vergelijking van Digital Foundry.

Wat 4A heeft gedaan is erg indrukwekkend. Vooral omdat ze de ballen tonen om hiermee last-gen achter zich te laten om daarmee zowel de ontwikkeltijd als de graphics te bevorderen. Metro Exodus Enhanced Edition wordt met een 4K texture pack geleverd om het helemaal af te maken.

De game draait 1080p en 60fps op de Xbox Series S en 4K en 60fps op de Xbox Series X. Beide consoles hebben dezelfde raytracing features. Het laden van levels gaat ook sneller, deze laden binnen een minuut. Meer info volgt nog want onze Niels gaat deze next-gen versie voor ons spelen en natuurlijk van een gedegen review voorzien in de komende week.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
JanHaan
JanHaan
1 jaar geleden

Dan wordt het tijd om hem nogmaals in de Gamepass te doen.