Met Jurassic World in aantocht beginnen mijn tenen te kriebelen om in een wereld met ware dinosaurussen te staan. Oog in oog met een levensgrote Brontosaurus. Als Jurassic World echt bestond dan lag ik als eerste in een slaapzak voor de ingang. Maar helaas pindakaas, de shitty onderzoekers op deze kutplaneet hebben wel “betere dingen te doen” dan epische dino’s te kweken van opgegraven mergbeen.

Gelukkig is daar ARK: Survival Evolved van Studio Wildcard die ons die ervaring wel kan bieden. Tenminste, dat zeggen ze, maar dat ondervinden we graag zelf. Voordat het zover is dat we met de uiteindelijke versie aan de slag op onze Xbox zijn we al eind 2015, zo zeggen de officiële bronnen. We zijn dan ook blij met de early-access die sinds twee dagen te vinden is op Steam.

Jurassic Park open-world

ARK: Survival Evolved gaat aan de haal met Jurassic Park. Het is een open wereld met een compleet verwoestbare omgeving. De dinosaurus-game die wordt ontwikkeld door Studio Wildcard, bestaande uit voormalig Microsoft Studio’s mensen, is gemaakt met de spliksplinternieuwe Unreal Engine 4. De beelden in de trailer liegen er dan ook niet om.

Met de veelbelovende high-end graphics, de groot opgezette multiplayer en uitgebreide gameplay legt de game de lat ontzettend hoog.

Craften en bouwen

Je zou kunnen zeggen dat de game een mix is van Jurassic Park, Minecraft en Crysis. Je kunt resources vergaren waarmee je je eigen tools, wapens en bouwwerken kunt maken in de compleet verwoestbare wereld. Met verschillende wapens, zoals een handgemaakte boog, kun je de gevaren in de tropische wereld te lijf gaan.

Toen we de game zagen waren we meteen enthousiast. Kijk alleen al hoe mooi de wereld er uitziet en hoe soepel het nu al draait. En dan te bedenken dat je in een wereld loopt waar je zomaar van allerlei dinosaurussen tegen het lijf kunt lopen. In plaats van hard weg te rennen kun je ze ook te lijf gaan met je handgemaakte wapens. Mocht je je helemaal overmoedig voelen, dan kun je ze ook proberen te temmen zodat je ze kunt berijden of op ze kunt vliegen, uiteraard moet je dan niet met een katapult aan komen kakken.

Dino’s temmen

Het temmen en berijden van dinosaurussen is een mix van geduld, strength en een beetje stealth of voorbereiding, kies uit die twee. Zoek je favoriete vervoersmiddel, sla het bewusteloos en voer het z’n favoriete voedsel totdat het getemd is. Het lijkt simpel, maar als je nagaat dat andere roofdieren jouw bewusteloze prooi opzoeken en doden, of andere spelers die je in de gaten krijgen, kan het dood gaan of verhongeren, of je hebt simpelweg niet genoeg resources om het op tijd te temmen.

Maar als het je lukt en je er één hebt, dan ben voel je je fucking badass. Je kunt naast de perks van je dino, zoals vliegen of onderwater reizen, ook gebruik maken van z’n snelheid, health of damage. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om resources te dragen of om resources extra snel te vergaren. Een Brontosaurus die een bos leeg kapt bijvoorbeeld.

Bouwen en componenten maken

Zodra je in level stijgt, krijg je toegang tot verschillende bouwcomponenten die je kunt maken. Denk aan vloeren, plafonds, deuren, ramen en dat soort dingen. Je kunt deze items maken en daarna in de wereld plaatsen om een gebouw te vormen voor je thuisbasis. Daar houdt het niet bij op, je kunt heuse kooien en hokken à la Jurassic Park maken, of een toren van duizend verdiepingen als je dat leuk vindt.

Je eigen speelstijl

Met al deze gameplay elementen kun je compleet je eigen speelstijl hanteren. Wil je het eind van de game alleen bereiken, dan zul je op een gegeven moment wel moeten samenwerken met medespelers. Dat wil niet zeggen dat je dan ook meewerkend of vriendelijk moet zijn, hoewel dat het wel makkelijker maakt. Of, mocht je echt een eikel zijn, dan val je een raid party aan op het moment dat ze net van een baas hebben gewonnen.

 

Zoals al eerder gezegd legt deze game de lat heel hoog. De eerste indruk is in elk geval goed. Op dit moment is het multiplayer aspect nog heel erg MMO-achtig en we hopen juist dat het meer coop-achtig gaat worden. We verwachten dat de graphics nog doorontwikkeld zullen worden zodat het er nóg mooier uit gaat zien. Positief is dat de game nu erg soepel speelt. Van het craften hebben we alleen nog weinig gezien, maar alle gameplay componenten bij elkaar is totaal nieuw, nog nooit eerder gedaan op zo’n schaal en verdient alleen maar respect!

 

Check ook even de gameplay video van Angry Joe.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties