Dat de klap over de Backwards Compatibility bij Sony best wel is aangekomen, dat zullen ze zelf nooit toegeven. Toch klinkt er in hun reactie een beetje zuurheid.

Misschien hebben jullie lezers het al gemerkt, ik hou er van. Die lekkere consolestrijd tussen de grootmachten der game-apparaten. Beetje de fanbase jennen, de Nintendo-adepten en de Sony-lovers die gewoon het licht nog niet hebben gezien. Ik snap best dat die groepen het moeilijk hebben als ze Microsoft ineens een current-gen apparaat mogelijkheden zien geven om de last-gen games te kunnen spelen.

jim-ryan-elvira-mejias--575x323[1]

Daar gaat mijn bonus

Playstation Europe baas Jim Ryan hoorde je al denken, ‘daar gaat mijn bonus’. Dat heeft hij ook wel, een beetje tussen de regels door laten horen. In een interview noemde hij de stap naar backwards compatibility van Microsoft een ‘legitimate approach’. Wat betekent dat in hemelsnaam? Een legitieme benadering? Hallo, jullie verkopen consoles? Elke stap om kopers naar je console te trekken kan je legitiem noemen (behalve dan ze met geweld ertoe dwingen, dat gaat net te ver). Ik proef hier toch een beetje zuurheid in. Hij geeft ook aan dat hij de boodschap nogal ingewikkeld vond en het niet helemaal begreep. Oke, baas van Playstation Europa snapt niet wat Xbox probeert te vertellen op de E3. Ik sta versteld. Zo ingewikkeld was het verhaal toch niet. Toch gaf hij wel toe dat het een logische benadering was om de laatste Xbox 360 gebruikers definitief over te laten stappen.

Jim Ryan liet weten dat zij een andere weg volgen. Maar vervolgt dan weer met zuurheid en steekjes onder water. Hij ‘verwijt’ Microsoft eigenlijk dat ze de makkelijk weg van het softwarematig benaderen van deze uitbreiding kiezen in plaats van te doen wat ze hardware-matig belooft hebben toen de current-gens op de markt kwamen. Dat Sony zijn energie steekt om die belofte waar te maken. Dat zij hun pijlen richten op SharePlay of Play as you Download. Daar zit in mijn gevoel toch een beetje een steek richting het resolutieprobleem van Microsoft. Daarna benadrukt hij nogmaals de verschillen in benadering van beide consoles en daar zit geen woord Chinees bij. Want dat is natuurlijk ook zo. Wat veel gebruikers vergeten is dat Playstation toch puur een game apparaat is en de Xbox veel meer op multimedia gericht is. Dat verschil wordt steeds duidelijker met Windows 10 om de hoek.

Streaming

Sony kiest dus niet voor backwards compatibility. Ze hebben het met de eerste PS3 modellen geprobeerd maar zijn toen tot de conclusie gekomen dat het niet veel gebruikt werd. Hij besluit zijn verhaal met de veelzeggende (voor de huis, tuin en keuken psychologen onder ons) woorden: “On balance, we are happy with our approach and we don’t wish to be defensive about it at all.” Ik heb tijdens mijn LOI cursus psychologie voor beginners altijd geleerd dat als je verklaart dat je iets niet doet, je het eigenlijk al doet. Niet defensief maar ik wil het wel ff gezegd hebben, aldus Jim.

Het grappige van dit betoog zit hem in de stappen die Sony tot nu toe heeft gedaan om het streamen van games van de grond te krijgen. Zo hebben ze pas geleden OnLive overgenomen en dit bedrijf direct weer opgeheven. Dit voornamelijke om de patenten van dit bedrijf te pakken. Daarvoor hadden ze GaiKai opgekocht, ook een streaming dienst, en die omgedoopt naar PlayNow, de streamingdienst waar Playstation nu mee werkt. Nu hoor ik je denken, maar is dat dan geen backward compatibility. Nee, niet echt. A. je moet een betaald abonnement nemen om er gebruik van te maken en B. het doet niets met je console dus, zoals de Xbox 360 emulator wel doet, je PS4 blijft afhankelijk van servers en wat men daar aanbiedt. De Xbox One zal, als de zaken over gebruiksrechten per uitgever en game zijn opgelost, al je eerdere Xbox 360 games bruikbaar maken. Daarnaast zal je eindelijk weer je oude maten die je ooit op de last-gen had zitten, ontmoeten en met hen samen kunnen spelen. Die aspecten spreken mij toch wel erg aan. Ik denk dat Sony stiekem toch wel baalt van hun keuze. Ze roepen iets te hard dat ze er tevreden over zijn.

Poll

Maar genoeg over de concurrent, terug naar de Xbox en het backwards verhaal. Dat ze serieus bezig zijn met het totaal aan 360 games naar de One te halen, zeker de populaire, is wel te zien aan de vraag die ze richting fanbase hebben gesteld. Wat willen jullie zien in dit programma? Daar zijn nu al wat voorzichtige winnaars in te vinden. De top 3 bestaat uit Skyrim, Black Ops II en bovenaan staat Red Dead Redemption. Ik wil dat nog wel aanvullen met o.a. Ghost Recon Future Soldier en Witcher 2. Je kan hier nog stemmen op je favoriet trouwens.

xbox-one-backwards-compatibility-games-vote[1]

Met de komst van de Oculus Rift is nu dus ook de weg vrijgemaakt naar het via dat systeem gamen van je oude 360 spellen. Het wordt meer en meer en volgens mij is het eind nog lang niet in zicht. Ik blijf dus roepen: lang leve Xbox!! De keus voor de toekomst…

 

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Stann van Buggenum
Stann van Buggenum
7 jaren geleden

Ik zou super graag fifa street en maffia 2 zien

Tom
Tom
7 jaren geleden

Mass effect trilogy, en eigenlijk nog liever en opgepimte versie.