Gisteravond was het weer eens zover. Xbox Live knalde er rond 10 uur uit. Geen online gamen en geen gezellige praatjes via de party.

Langzaam maar zeker zag ik gisteravond mijn vriendenlijst afnemen en tik, weg verbinding. Xbox Live Status gaf het al snel aan. Problemen met inloggen, de core-service was uitgeschakeld. Sinds de beruchte aanval van de Lizard Squad tijdens de kerstdagen, lijkt het syseem grote problemen te hebben. De service was deze week al twee keer uitgeschakeld en vorige maand zaten Xbox 360-bezitters zelfs twee dagen zonder Xbox Live.

 

Twitter stroomt dan ook vol met boze gebruikers. Logisch natuurlijk want je verwacht dat men dit soort problemen beperkt tot een minimum en ze snel tackelt als ze voorkomen. Helaas blijkt dit vaak niet het geval is en gebeurt het uitvallen van Xbox Live te vaak en te lang.

Xbox baas Phil Spencer erkent dat er sinds de lancering van de Xbox One regelmatig problemen zijn.


Spencer gaf aan dat het tijd wordt dat men het Xbox Live gaming netwerk deel los kan koppelen van de rest van de media toepassingen van het apparaat. Juist omdat het online gedeelte van de Xbox One vastzit aan het Xbox Live netwerk gaat de hele console, bij problemen met Xbox Live, offline. Dit houdt in dat terwijl je bijvoorbeeld wel Netflix kan streamen via je smartphone of laptop, dit op de Xbox One niet meer mogelijk is. Dat is verre van ideaal voor een systeem wat zichzelf een entertainmentapparaat noemt en voor die gebruikers die al die aspecten van de Xbox One in hun huiskamer gebruiken. Dus zo te horen is men wel bezig met oplossingen om de Xbox One tenminste nog bruikbaar te maken voor andere toepassingen. Over oplossingen met betrekking tot de storingen, daar hoor ik niemand over.

Maar goed, het blijft techniek en met de steeds groter wordende afhankelijkheid van het online zijn, is een probleem met een server of met internet veel omvangrijker dan dat het alleen één onderdeel betreft. Ikzelf ben zo’n paranoia op dat gebied dat mijn internet en televisie al niet van één provider komen. Je kan je dus afvragen of je, met deze zich steeds meer uitbreidende online markt, het uberhaupt kan voorkomen dat er soms momenten zijn dat het netwerk een probleem heeft. Aan de andere kant, we moeten het ook niet overdrijven. Het is een Xbox, het is gamen of een beetje tv kijken. Geen eerste levensbehoefte en niet iets waar we dood aan gaan. Na het uitvallen heb ik nog wat geprobeerd, beetje offline gamen (alleen wordt dat ook steeds afhankelijker van het online zijn dus veel opties waren niet aanwezig in het spel) maar dat was het toch ook niet helemaal. Ik heb een vannacht een uur of twee meer geslapen, dat is ook wat waard.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments