In de serie Ome Phil vertelt heeft hij deze week wat informatie laten horen over de Game Pass, de E3 en de Scorpio. Dit deed hij in een interview met Unlocked. Wij hebben gepoogd hier de essentie uit te halen.

Het gesprek begon met de net aangekondigde Game Pass, de abonnementen service die op de Xbox aangeboden gaat worden.

Game Pass

Men is is al ongeveer drie jaar met de gamepass bezig. Er komen zowel first party als third party games in het abonnement. Voor de first party games was het een makkie om erbij te zetten maar de third party games zijn een onderdeel van een deal die Microsoft met deze studio’s heeft gesloten. Dit helpt om deze service een kickstart te geven. Phil hoopt dat het een springplank gaat worden voor third party games die minder bekend zijn of wat nieuw leven ingeblazen moeten krijgen Phil wil met enige regelmaat nieuwe games in het programma gooien. Ook zullen er games tijdelijk ingezet worden maar men houdt hierbij wel rekening met de tijd die een speler nodig heeft om de game uit te spelen. Het moet namelijk geen veredelde trial worden. Phil vindt het verdienmodel van dit soort abonnementen erg interessant en hij volgt dit soort systemen zoals Netflix al langer. Hij heeft hierin een visie waarin hij hoopt dat ontwikkelaars dit systeem zien als een prachtige mogelijkheid om bijvoorbeeld games niet als geheel maar in delen uit te brengen (zoals een Hitman bijvoorbeeld) waarbij elk deel een tijdje via Game Pass te spelen is. Dit zal de populariteit van die games verhogen. Dit ziet hij al in Games with Gold. De maanden erna zie je de verkoop van deze games weer stijgen omdat mensen die de Gold deal hebben gemist en anderen hem zien spelen, de game alsnog gaan kopen of de uitbreidingen een kans geven. Dit kan dus ook voor andere uitgevers interessant zijn zodat er een boost gegeven kan worden aan games die tijdelijk met de Games Pass te spelen zijn. Dit kan een pre zijn voor third party uitgevers om hieraan mee te doen. De games worden allemaal als complete games op je harddisk gedownload. Phil ziet streamen niet als optie. Dit vergt veel capaciteit en dat werkt niet echt bij gameconsoles of high end pc’s. Streamen ziet hij meer als iets voor Smart tv’s en mobiele apparaten.

Dit jaar wijkt Xbox af van wat we van ze gewend zijn en openen ze de E3 niet. Omdat men toch vaak als opener een beperkte tijd heeft en ze meer tijd wil hebben om het nieuws te brengen. De tijd wordt beperkt omdat er meestal een rij aan presentaties na Xbox gepland staat. Dit maakt dat jouw nieuws toch wat verdwijnt omdat er nieuw nieuws van bijvoorbeeld Ubisoft of Sony de media overneemt. Op de vraag of er een Scorpio event voor de E3 komt, geeft Phil aan dat hij dit nog niet helder heeft. De planning is nog niet klaar. Phil vindt wel dat de E3 vooral over games moet gaan en minder over hardware. Natuurlijk weet hij dat men er alles over wil weten dus er zal het één en ander over verteld gaan worden maar hoe en wat, dat blijft nog een verrassing.

Scorpio

De ontwikkeling van de Scorpio ligt op dit moment voor op schema. De first-party teams hebben al een prototype van de Scorpio mogen gebruiken en de resultaten van de games die erop draaien zijn veelbelovend. De third party ontwikkelaars zitten al met smart te wachten op het moment dat zij er ook mee aan de slag kunnen.

Over het uiterlijk van de Scorpio geeft Phil aan dat hij zal passen binnen het uiterlijk van bijvoorbeeld de Xbox One S maar dat hij er toch duidelijk anders uit zal zien zodat je direct ziet dat je met een Scorpio te maken hebt. Men is nu druk bezig om de kracht van het apparaat in balans te krijgen. Wat het met games gaat doen, dat zal vergelijkbaar zijn met wat Sony doet met zijn PS4 en PS4 Pro en de game Horizon Zero Dawn. Men focust zich nu vooral op de ontwikkelaars want zij moeten dit stuk gereedschap gaan gebruiken om betere games te maken. Phil bevestigt nogmaals dat de games die men voor de Scorpio koopt, ook gewoon speelbaar zijn op de One en de One S.

VR

Phil ziet VR nog steeds al een groeiend systeem waarin men nog veel moet ontwikkelen. Men heeft al een start gemaakt door de eerste kits richting developers te gaan sturen. Men is nu bezig met het onderzoeken naar hoe de besturing van VR games moet verlopen, hoe games gespeeld moeten gaan worden. Phil geeft aan dat VR voor Scorpio erg belangrijk is dus dat het er zal er komen is zeker, de vraag is alleen wanneer. Dat hangt ontzettend af van de manier waarop men deze games kan spelen. De manier van games bouwen is zo anders dan op de gewone 2D games. De HoloLens moet uiteindelijk wel een onderdeel van de hele VR ervaring gaan worden maar dat is op dit moment nog ver weg. De kosten zijn nog veel te hoog om dit commercieel in te zetten. Men gebruikt het nu vooral om veel te leren over VR en AR.

De prijs van de Scorpio, omdat men bij Xbox constant over een Premium Console praat, zal niet in de buurt zijn van de huidige Xbox One S. Dit zal de meest verkochte Xbox One blijven omdat het voor het grote publiek de goedkope en, voor hun eisen, beste versie is. Het ”Premium” aspect slaat niet echt op de prijs maar vooral op de groep waarvoor hij bestemd is. De Scorpio is vooral bestemd voor die minderheid die je als premium gamer kan zien. Die gamers die veel tijd steken in het spelen van games. Vergelijk het met de Elite Controller die ook meer gericht is op de veelvuldige speler.

Phil geeft aan dat men bezig is met nieuwe first party ontwikkelaars. Men investeert actief in andere nieuwe franchises. Hij heeft ook veel vertrouwen in wat er gaat komen. Zelfs in een jaar waarin er geen Gears of Halo komt, zijn er nog genoeg ijzers in het vuur die iets moois kunnen gaan brengen. Games zoals Cuphead zijn hier een voorbeeld van. Phil is erg enthousiast over deze game. Men is constant bezig met nieuwe titels waarvan sommige, zonder dat het grote publiek dit ziet, ook weer via de uitgang verdwijnen.

Of men een game in de pijplijn heeft die op de Scorpio een wow factor gaat brengen, daar heeft Phil geen antwoord op. Phil ziet nu al games op de Scorpio die een aanzienlijk verschil laten zien met het beeld van wat we nu op de huidige consoles gewend zijn.

Handheld

Phil heeft al wat games gespeeld op de Twitch bij Nintendo. Bij Microsoft heeft men bij handheld altijd gekeken naar mobieltjes. De plannen om een handheld systeem te bouwen zijn nog niet aanwezig maar het heeft wel zijn aandacht.

Het hele interview kan je hier vinden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments