De audiofielen onder ons vinden het maar niks. Dat met de Xbox Series X zowel de HDMI-in als optische (audio)poorten van de Xbox One verdwijnen, daar moet ome Phil toch echt tekst en uitleg bij geven, vinden ze.

In een recent interview met IGN wordt het verdwijnen van de HDMI-in poort en optische poort aangehaald. Beide poorten bieden de mogelijkheid om een eigen geluidsinstallatie, zoals een home theater set, direct te koppelen met je Xbox. Juist voor het Xbox team, dat gamers doorgaans zelf zoveel mogelijk de keuze wil laten hoe bont ze het maken als het om beeld en geluid gaat, zorgt de keuze voor onbegrip.

Bovendien zijn het poorten die op de laatste basismodellen van de Playstation 4 al ontbraken. De PS4 Pro heeft nog wel een optische poort. Voor de liefhebbers van harde waren kan het dus een reden zijn om juist voor de Xbox One te kiezen. Phil geeft aan dat het dan ook bepaald geen makkelijke keuze is geweest, dat geen van beide poorten straks onderdeel uitmaakt van de nieuwe architectuur. Uiteindelijk is het een financiële overweging geweest.

We weten precies hoeveel mensen de audiopoorten op de Xbox One benutten. En met die wetenschap zijn aan het rekenen geslagen. Hoeveel het kost het om een bepaald onderdeel in elke console te stoppen, wetende hoeveel procent van de mensen er uiteindelijk gebruik van zullen maken. Dan rijst de vraag of er misschien iets is waar we dat geld beter aan uit kunnen geven, als er we audio op een andere manier kunnen ondersteunen.

Hij vervolgt:

Elke keuze die we maken ten aanzien van onze hardware wordt zwaar overdacht. Of het nou om HDMI-in gaat, de poort waar Kinect gebruik van maakte of de infraroodontvanger. Ik weet dat er met alles wat we weglaten, en dat gaat dubbel op voor de dingen die we in het verleden wel toegepast hebben, er mensen teleurgesteld zullen zijn. Het is dan ook niet het leukste aspect van m’n job, maar we moeten vooruit. Bij het maken van deze keuzes kijken we vooral ook naar de toekomst.

De teleurstelling zal vooral bij de gebruikers van een Home Theater set en bepaalde headsets, zoals de Astro A50, te merken zijn. Als je gebruik maakt van een optische poort, dan is het zeer wel mogelijk dat je via de HDMI-out poort van de Series X straks het Dolby signaal via je tv, kunt doorgeven richting je home theater set. Er zijn ook adapters verkrijgbaar die je in de HDMI-out poort van de Series X kunt prikken. Zo’n kastje zorgt dan zowel voor HDMI als optische audio. Gamers met een PS4 (Slim) kampen hier al langer mee en moeten er al rekening mee houden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments