Het is totaal langs ons heen gegaan maar we hebben een totale rel in gamesland gemist. Waar gaat het over? Blizzards Overwatch.

Protesten tegen ongewenste beelden in films of ruwe teksten in liedjes, dat kennen we onderhand wel. Vooral in de US hebben bepaalde groepen het altijd druk met het censureren van alles wat er maar te censureren valt. Even voor het contrast, we praten over een land waar een presidentskandidaat openlijk zegt dat hij ongestraft iemand op de bek mag slaan en waar het antwoord op jongeren die een hele schoolklas met een automatisch wapen afschieten is dat de leerkracht zelf een wapen had moeten dragen en dat het dan nooit zover was gekomen. Hoe kronkelig kan je denken zijn. Zo’n drie dagen geleden begon het te rommelen. Overwatch is nog niet uit en zal pas in mei daadwerkelijk op de planken leggen. Voor diegene die de game niet kennen, het is een shooter waarin we characters zien die in een cartoon stijl zijn getekend. Alles is dus een beetje uitvergroot. Te lange benen, te grote ogen, te dunne tailles, noem maar op.

In de game zit een character met de naam ‘Tracer’. Een snelle teenager die in een strak pakje over je beeldscherm rent. Tot zover nog geen reden om de feministen op de barricade te krijgen. Totdat men de overwinning poses van Tracer ging bekijken en men tegen de ‘Over the shoulder’ pose aanliep. Ik denk dat menig kijker geen seconde denkt ‘wow, dit is vrouwonvriendelijk’. Toch is er een groep die nogal anaal gefocust is en direct in stuiterstand ging want, hou je vast, de billen van Tracer zijn toch wel erg verleidelijk en prominent in beeld tijdens deze houding.

3028526-pose

What?? Really? We spreken hier over characters die alles in overdreven proporties hebben. Niks is normaal aan deze personages. Ze zijn zo overduidelijk cartoon dat je wel heel ver van het pad moet zijn om daar seksuele gevoelens bij te krijgen en bij het zien van deze pose direct je gordijnen te willen sluiten en de tissues uit de la te trekken. Je zou dus denken dat Blizzard daar wel maling aan zou hebben. Laat maar razen, negatieve publiciteit is ook publiciteit. Nou, niet dus. Vooral een klager met de naam Fipps gaat totaal los. Het kromme is dat de afbeelding die je hierboven ziet dus als te seksistisch en niet passend voor Tracer wordt betiteld maar dat de onderstaande Widowmaker totaal oké is. Wow, zijn de brillen bij Specsavers uitverkocht?

maxresdefault[1]

Hij raast nog even door met argumenten waarin hij zichzelf totaal tegenspreekt. Als we alle ruis uitkleden bij deze discussie lijkt het uiteindelijk niet zozeer om de pose zelf te gaan maar meer de combinatie van Tracer en de pose. Want Tracer is nog een onschuldig jong meisje en die behoort zich niet zo seksueel uitnodigend te presenteren. Hallo, heb je de specs bekeken? Tracer is in de game 26 jaar oud en maakt mensen af voor de lol. Hoezo onschuldig? Soms vraag ik mij echt af of de hersencapaciteit van de mensheid evolutionair gezien aan het afnemen is en we een ondersoort met randdebielen onder ons aan het krijgen zijn.

Terug naar Blizzard. Je gelooft het niet maar Blizzard blijkt dus vatbaar te zijn voor dit soort argumenten. Nu is er niets mis met een bedrijf dat luistert naar feedback uit de community. Dat is te prijzen. Maar dit soort non-discussies moet je als bedrijf toch direct in je grijze archief naast je bureau mieteren. Jeff Kaplan, game director van Overwatch, gaf dus aan dat Blizzard de pose gaat aanpassen om zo een wat ‘vriendelijkere’ omgeving voor hun publiek te creëren. “We willen dat iedereen in onze community zich sterk en heroïsch voelt. Iemand zich niet prettig, ondergewaardeerd of verkeerd begrepen laten voelen is het laatste wat we willen. Excuses hiervoor, we zullen beterschap beloven”. Mag ik nu een teiltje? Er is een verschil tussen luisteren naar je community of in het stof gaan omdat iemand pedofiele fantasieën krijgt bij het zien van een getekend cartoon character.

Dat ook vrouwelijke fans het hier absoluut niet mee eens zijn, laat  Twitter wel zien. De reacties zijn talrijk.

Na deze knieval van Blizzard is het logisch dat men bloed ruikt en voor de kill gaat. Je kon er eigenlijk wel op wachten. Een nieuwe petitie waarin ik persoonlijk iets van sarcasme richting het besluit van Blizzard ervaar maar die, gezien de uitspraak dat men bij Blizzard niemand op de tenen wil trappen, ook weer niet helemaal vreemd te noemen is. Drie keer raden waar de nieuwe petitie over gaat? Nee? Geen idee? Laat ik een hint geven. Overwatch is een shooter!

Ja, ja, je raadt het goed. De petitie is gericht op het verwijderen van de wapens uit Overwatch. Nogmaals, ik vermoed een grote mate van sarcasme en eigenlijk een steek richting Blizzard want de tekst bij de petitie luidt:

“Een bedankje voor de moedige community, Jeff Kaplan en Blizzard die eindelijk het juiste gedaan hebben en de vreselijke seksistische en aanstootgevende ‘victory pose” van de vrouwelijke character “The Tracer’ hebben verwijderd. 

Dit is een goede start maar wij, van de gaming community, hebben nog meer zorgen over de komende Overwatch game, waaronder het gebruik van schietwapens om hiermee andere spelers gewelddadig om het leven te brengen, soms zelfs met een schot door het hoofd.

Wij, de gaming community, willen aan dit geweld een eind maken. Teken alstublieft de petitie als je het hiermee eens bent. Als wij Overwatch kunnen bevrijden van zijn problematisch wapens en seksualiteit, is er eindelijk een first person shooter die we met de hele familie kunnen spelen”

Jeff-Kaplan
Jeff Kaplan

Zeggen jullie het maar. Op de eerste dag in april kan je hier toch niet anders dan totaal sarcasme in zien. Een shooter voor de hele familie? Hoe werkt dat precies? Bijzonder genoeg tekenen mensen deze petitie wel. De goal van 10.000 handtekeningen ten tijde van dit schrijven is bijna gehaald. Een shooter met huurmoordenaars die niet mogen schieten. Zou het Blizzard overhalen? Zien we straks de characters in Overwatch met slagroomspuiten rondlopen? Of is dat ook te erotisch? Waterpistolen dan? We gaan het in mei zien want dan komt de final version van de game in de winkel. Dus Blizzard, verras me en maak de eerste shooter zonder guns. Geef er gelijk een waardebon voor de Hema bij zodat we een jurkje kunnen kopen, de broek hebben we dan allang niet meer aan. Ik heb begrepen dat Jeff Kaplan elk weekend in een bloemetjesjurk de was doet. Hij heeft van de Blizzard crew dan ook een bijnaam gekregen net zoals zijn characters, mrs. Jeff ‘No Balls’ Kaplan.

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments