Microsoft wil Activision-Blizzard-King overnemen voor 69 miljard. Wereldwijd onderzoeken overheidsorganen wat de consequentie van deze overname kan zijn. Zou er een monopoly voor Microsoft kunnen ontstaan? Er is weer nieuws te bespreken.

In januari 2022 heeft Microsoft laten weten Activision-Blizzard-King over te willen nemen. De afgelopen maanden hebben we geleerd dat verschillende onafhankelijke overheidsorganen en waakhonden hiervoor akkoord hebben gegeven. De enige partij die vooralsnog dwars lijkt te liggen is het CMA. De Britse waakhond heeft vorige maand aangekondigd de overname te zullen blokkeren.

Alle ogen zijn nu gericht op de EU. Volgens bronnen van Reuters is de verwachting dat de EU aanstaande maandag 15 mei een positieve uitspraak gaat doen. In tegenstelling tot de CMA zou de EU voldoende gerustgesteld zijn. De CMA heeft bezwaar vanwege de mogelijke monopoly voor Microsoft die er in cloud gaming kan ontstaan. Bronnen van Reuters geven aan dat de EU de recent afgesloten samenwerkingscontracten (de 10-jaren deals) tussen Microsoft en verschillende cloud concurrenten, waaronder NVIDIA, toereikend vindt.

Of de EU ook daadwerkelijk toestemming gaat geven zullen we volgende week horen. Er zou een scenario kunnen zijn waarin de EU akkoord is, maar de CMA (UK) niet. Wat dit eventueel zou kunnen betekenen voor de voorgenomen overname is vooralsnog onduidelijk.

King’s Councel

De Britse Waakhond heeft de overname geblokkeerd, maar Microsoft zal het hier niet bij laten zitten. De techgigant gaat in beroep tegen het besluit. Om hen bij te staan heeft Microsoft de King’s Council ingehuurd. Lord David Pannick en zijn team heeft in het verleden onder andere Queen Elizabeth II en Boris Johnson bijgestaan.

De voorgenomen overname blijft de gemoederen flink bezighouden. Het lijkt er nog steeds op dat er voor de zomer van 2023 een definitief besluit zal vallen. Uiteraard blijft XBNL de overname procedure volgen. Stay tuned!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties