De grote baas van Moon Studios en de gamedirector van Ori, Thomas Malher, heeft hard uitgehaald naar een aantal ontwikkelaars omdat deze volgens hem beloften deden die ze nooit waar hadden kunnen maken.

Cyberpunk 2077 is het meest recente voorbeeld van een game waarbij de hype absurd hoog was, maar waarbij de game deze uiteindelijk toch niet waar wist te maken. Andere voorbeelden waarbij dit ook gebeurde zijn bijvoorbeeld No Man’s Sky en eigenlijk alle games van Peter ‘mijn-vorige-game-was-toch-niet-zo-heel-goed-maar-de-volgende-wordt-de-beste-ooit’ Molyneux.

Ori-CEO Thomas Malher is er in elk geval helemaal klaar mee en heeft op Resetera keihard uitgehaald naar ontwikkelaars, en met name de eerder genoemde namen, die grotere beloftes doen dan ze waar kunnen maken. Hij beschuldigt ze van leugens en bedrog, het verkopen van features die niet bestaan en door het overhypen van hun eigen game de gamers voor lul te zetten. Ook journalisten ontkomen niet aan zijn rant, want die doen namelijk elke keer weer lekker mee met het hypen.

Het begon allemaal met Peter Molyneux. Hij was de meester van het hypen. ‘In plaats van vertellen wat mijn product is, ga ik gewoon helemaal los met wat ik denk dat het zou kunnen zijn om jullie allemaal gek te maken’. Dat was allemaal prima, totdat je de portemonnee moest trekken en de game totaal niet leek op wat Peter zei dat het zou zijn.

Sean Murray is de volgende in zijn post die gefileerd wordt. Volgens Malher heeft Hello Games het ‘Peter Molyneux handboek’ gevonden en was ook hij gek op de spotlights. Ook No Man’s Sky leek bij release totaal niet op wat er beloofd was door Murray. Malher doet ook even een boekje open over zijn collega’s in de industrie omdat die na een paar updates aan No Man’s Sky de studio zo makkelijk vergeven hebben.

Ze hebben een paar updates uitgebracht, dus laten we de aanvankelijke leugens en bedrog vergeten. Sterker nog, laten we hem overladen met prijzen omdat hij uiteindelijk, min of meer heeft geleverd wat de game jaren terug al bij release had moeten zijn. Dank je wel Geoff Keighley. Dit soort gedrag belonen gaat zeker helpen om de industrie te verbeteren.

Tot slot is CD Projekt RED aan de beurt met Cyberpunk 2077 wat maar een fractie was van wat de ontwikkelaar ons deed geloven. De studio nam alle signalen die werkten bij Molyneux en Murray en ging hier vervolgens helemaal mee los.

Elke video die de studio naar buiten bracht was zorgvuldig in elkaar gezet om een beeld te schetsen voor de spelers die belachelijk aantrekkelijk was. Ze gingen nog nét niet zover dat ze zeiden dat dit het middel tegen kanker was.

Om zijn rant mee af te sluiten zegt Malher dat dit soort gedrag van ontwikkelaars fout is en dat ze er mee moeten kappen.

Schets geen verwachtingen die je niet kunt waarmaken. Lieg gewoon niet tegen me. Je naait gamers, je naait journalisten (jullie zouden beter moeten weten) en je naait andere ontwikkelaars.

Toon inmiddels iets gematigder

Keiharde woorden dus. Nu, een dag nadat hij zijn oorspronkelijke rant heeft geplaatst, is Thomas Malher nogmaals in de pen geklommen op Resetera, maar nu klinkt het allemaal iets gematigder. Hij zegt dat hij niet de juiste toon en platform gekozen heeft om zijn gedachten te delen. Hij wou alleen maar bespreken wat er mis is met de huidige hype-cultuur en hoe dit soort valse beloftes niet alleen schadelijk zijn voor de consument, maar ook voor de ontwikkelaars zelf.

Hij geeft toe dat de toon waarmee hij dit heeft gedaan te agressief was en niet past bij iemand in zijn functie. Hij zegt verder dat het nooit zijn bedoeling is geweest om iemand te kwetsen, maar dat hij slechts een discussie wilden starten over de problemen in de industrie.

We delen allemaal een passie voor deze vorm van kunst en zouden altijd respectvol met elkaar om moeten gaan. Dat heb ik gisteren niet gedaan en daar heb ik spijt van. Ik wil daar mijn excuses voor aanbieden, met name aan degenen die ik met naam en toenaam heb genoemd. Ik beloof dat ik van deze fout zal leren en dat ik geen wrok koester naar wie dan ook.

Wat vinden jullie? Is Malher te ver gegaan en zijn de excuses op hun plaats, of slaat hij de spijker juist volledig op zijn kop?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments