In mijn vorige bericht over de pre-order actie van Deus Ex: Mankind Divided, was ik al lichtelijk mijn mening aan het ventileren, maar gelukkig hebben ze geluisterd naar de fans. De uitgever stopt namelijk met de actie! 

Even een korte opfrisser van je geheugen!

‘Hoe groter het aantal pre-orders voor Deus Ex, hoe meer bonussen in de uiteindelijke editie komen. Dit is slim en tegelijkertijd achterbaks (pleur het er gewoon gelijk in), maar goed, kapitalisme werkt nou eenmaal zo.’

Deus-Ex-Augment-Your-Pre-Order-Adam-Jensen

Via een officieel persbericht laten Square Enix (de uitgever) en Eidos-Montréal (ontwikkelaar) weten dat het pre-order programma van hierboven is geannuleerd, vanwege de feedback uit de community. Het programma was oorspronkelijk bedoeld als beloning voor de fans, die zo hun eigen content konden kiezen, maar het werd al snel als negatief nieuws gezien. Ik ben er zelf ook totaal geen fan van. Collector’s Editions, waarbij je direct ziet wat je krijgt, vind ik prachtig maar dit soort tier-systemen? Niet echt. Om dit te krijgen moet je als fanbase zijnde al je mede-fans aansporen tot het pre-orderen van de game, zodat je steeds meer content krijgt. Creatief idee, maar het signaal is dat je van tevoren zoveel mogelijk wilt verkopen voor zo min mogelijk ‘extra’ content (wat er ook al in had kunnen zitten!!!).

Nu zit alle content uit het programma er gewoon ‘gratis’ bij in de vorm van een Day One-editie (nog zo’n  trend). Dus er is nog een vorm van pre-order ongein, maar daar kunnen we mee leven. Ik ben misschien wat uitgesproken qua mening met ‘opgerot met die ongein’, maar het idee was op zich creatief. Het komt alleen net zo kapitalistisch over als grote Westerse bedrijven die kinderen als arbeiders inzetten om zo de kosten te drukken. Nu gaat het om maximale winst en doen alsof je extra dingen aanbiedt die al bij het product hadden moeten zitten. Vleugje Ubisoft dus. Laten we niet met z’n allen de Assassin’s Creed kant op gaan… helaas is Rise of the Tomb Raider ook al een slachtoffer.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments