Open beta Final Fantasy XIV Online start vandaag

Kunnen we dan eindelijk met z’n allen gaan genieten in één van de meest succesvolle MMO’s, Final Fantasy XIV Online? Ja, maar er zit wel een erg grote adder onder het gras (maar ook een kans).

Na meer dan een decennium sinds zijn oorspronkelijke release, komt Final Fantasy XIV eindelijk naar Xbox! Spelers op de Series X|S krijgen binnenkort de kans Square Enix’s langlopende MMORPG te verkennen, en het goede nieuws is dat je kunt meedoen aan de open bèta vanaf vandaag.

Final Fantasy XIV zag het levenslicht in 2010, en na een vrij warrige start slaagde Square Enix erin om het tij te keren met de vernieuwde Final Fantasy XIV: A Realm Reborn in 2015. Het was eerder beschikbaar op pc, PS4 en PS5, maar zal deze lente eindelijk naar Xbox Series X|S komen. In de tussentijd kunnen spelers op het Microsoft-platform deelnemen aan een Final Fantasy XIV Xbox-bèta.

Open beta? Sign me up!

Laten we eens kijken hoe je je kunt aanmelden voor de Final Fantasy XIV Xbox-bèta en wat je nodig hebt om mee te doen. Voor degenen onder jullie die een gratis proefversie hebben voor een ander platform, of een licentie hebben voor het spel (geregistreerd bij een Square Enix-account), is deze bèta niet voor jou. Als je al een bestaand Square Enix-account hebt met gekoppelde personages en je wilt op Xbox spelen, moet je wachten tot de volledige release deze lente.

Om Final Fantasy XIV op Xbox te spelen, moet je je Square Enix- en Xbox-accounts koppelen, en je kunt ze niet meer loskoppelen achteraf. Bestaande spelers worden dus gevraagd te wachten tot de volledige Xbox-release voordat ze hun Square Enix- en Xbox-accounts koppelen op de officiële site.

Starttijd bèta

De starttijd van de bèta is gepland rond 21:00 vandaag. Square Enix zegt specifiek “rond”, dus geen paniek als de Final Fantasy XIV Xbox-bèta niet precies op het hele uur live gaat. Waarschijnlijk zijn er slechts wat kleine opstartproblemen die snel worden opgelost (of niet, oeps).

Heb je Xbox Game Pass nodig om de Xbox-bèta te spelen?

Goed nieuws en slecht nieuws! Je hebt geen Xbox Game Pass-abonnement nodig om de Final Fantasy XIV Xbox-bèta te spelen. Maar als je van plan bent de volledige versie te spelen wanneer deze wordt gelanceerd op Xbox Series X|S, heb je wel een actief Game Pass-abonnement nodig.

Maar het is eigenlijk nog erger. Je zult uiteindelijk twee abonnementen nodig hebben voor de game en dat zal veel mensen waarschijnlijk afschrikken. De abo van FFXIV kost minstens 13 euro per maand (net als gigant World of Warcraft op de pc) en een Xbox Game Pass Core kost 7 euro per maand. Dan ben je al gauw 20 euro per maand kwijt (of meer als je nog alle expansions wilt en een betere abo) om één game te kunnen spelen. Dat wordt voor heel veel spelers zeer waarschijnlijk een financiële stap te ver. Dat is zonde, want Xbox kan wel zo’n MMO als FFXIV gebruiken, maar de drempel wordt wel erg hoog op deze manier.

Daar zit wel een kanttekening aan, want je kan gewoon de gratis trial versie starten waarbij je de expanions Heavensward en Stormblood kosteloos kunt spelen tot level 70 (en tegen die tijd weet je wel of de game wat voor jou is of niet).

In een tijdperk van gratis games die content updates krijgen, lijkt het maandelijkse abo model om één game te kunnen spelen ook wel sterk verouderd. Tegelijkertijd leeft een game als World of Warcraft op de pc ook nog erg en die vraagt al sinds 2004 een maandelijkse bijdrage van 13 euro per maand. Wat heb jij er voor over als gamer?

Wil je kennis maken met de game en het genre? Dan heeft Xbox een nieuwe serie voor je, de Starter Guide:

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties