Was het vorige week al de Nederlandse Kansspelautoriteit die aangaf dat lootboxes in strijd zijn met de wet, de Belgische collega’s hebben nu dezelfde conclusie getrokken.

Een week geleden brachten we jullie al het bericht dat lootboxes in strijd zijn met de Nederlandse Kansspelenwet. Ook in België is de Kansspelcommissie een onderzoek gestart naar de gehate kistjes. Ook hier naar aanleiding van de ellende rondom de launch van Starwars Battlefront 2. De conclusie die de Belgen trokken is gelijk aan die van Nederland: lootboxes zijn in strijd met de wet.

Shame on you

Waar in Nederland echter geen namen genoemd werden van welke games onderzocht werden en welke in overtreding waren, daar hebben de Belgen daar beduidend minder moeite mee. Starwars Battlefront 2, FIFA 18, Overwatch en Counter Strike: Global Offensive zijn onderzocht. Van dit kwartet is uitgerekend Star Wars Battlefront 2 de enige die de Kansspelwetgeving niet overtreedt, maar goed, dat is dan ook de enige game die dat systeem volledig op zijn kop heeft moeten gooien.

Nog een overeenkomst tussen de Nederlandse en Belgische conclusie is dat beide landen vinden dat de jongere gamer niet beschermd wordt en dat het karakter van kansspellen grote problemen voor de gezondheid op kan leveren als hier niet tijdig ingegrepen wordt.

Peter Naessens, de directeur van de Belgische Kansspelcommissie zegt zelf het volgende:

Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospellen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden verleid en misleid hierdoor en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen onbeschermd hieraan worden blootgesteld worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen als FIFA bijvoorbeeld opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen.

Ook de Belgen willen dus dat de lootboxes verdwijnen en hebben de opdracht gegeven aan uitgevers dit te doen. Geven de uitgevers hier geen gehoor aan, dan riskeren ze een boete van €800.000 of zelfs een gevangenisstraf tot 5 jaar! Oh, en wanneer er minderjarigen bij zijn betrokken (vrijwel altijd dus) kunnen die straffen zelfs verdubbeld worden. Een termijn waarbinnen de lootboxes verdwenen moeten zijn is niet bekend.

Nu zullen uitgevers van dit soort uitspraken van alleen een land als Nederland of België niet echt in de stress schieten, maar als er meer bijkomen ben ik benieuwd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties