We hadden ook al veel te lang niks meer gehoord over lootboxes, maar we zijn er weer. Goed voorbeeld doet goed volgen zeg maar, want na Nederland en België stelt nu ook het grote en machtige Amerika een onderzoek naar die rotdingen in.

Eerder dit jaar liet de Nederlandse Kansspelautoriteit al weten dat uitgevers met lootboxes in sommige gevallen daadwerkelijk de Nederlandse Kansspelenwet overtreden. Niet veel later lieten de Belgen weten dat zij dezelfde conclusies getrokken hadden en ze dreigden zelfs met gevangenisstraffen voor uitgevers.

Nu zijn we op het punt aangekomen dat men ook in de Verenigde Staten wakker aan het worden is. Senator Maggie Hassan heeft een verzoek ingediend bij de FTC (Federal Trade Commission, zeg maar de Amerikaanse consumentenbond) om een onderzoek in te stellen naar de digitale schatkistjes.

Ze waarschuwde dat vooral kinderen vatbaar zijn voor het concept en dat het behoorlijk op gokken lijkt. Ze wees hierbij ook naar onderzoeken en de daaropvolgende besluiten die in landen zoals ons eigen Nederland, maar ook in België en Japan zijn genomen.

Lootboxes zijn bijna inherent aan de gaming industrie geworden en komen bijna overal in voor, of dat nu casual smartphone games of nieuwe triple A titels zijn. Het is tijd voor de FTC om deze mechanismen te onderzoeken en er voor te zorgen dat onze kinderen adequaat worden beschermd, maar ook om ouders te waarschuwen voor verslaving en andere negatieve effecten.

De FTC heeft al laten weten akkoord te zijn met het verzoek en gaat dus ook daadwerkelijk een onderzoek instellen. Het lijkt er dus op dat ze in Amerika, nadat Hawaï de verkoop van games met lootboxes aan een publiek onder de 21 jaar oud wilde verbieden, de lootbox ook in het vizier hebben. Wat er uitkomt is afwachten, maar langzaamaan beginnen er toch wel een aantal uitgevers klamme handjes te krijgen volgens mij.

Goede zaak, of kan het je niks schelen?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments