Meer power, meer snelheid, mooiere graphics. De Xbox One X komt eraan en het belooft een powerhouse te worden waarop ontwikkelaars de mooiste games los kunnen laten. Maar tegelijkertijd moet alles ook op de ‘oude’ One blijven draaien. Is dat niet heel ingewikkeld?

Dat de games er in potentie geweldig uit kunnen gaan zien op de X, dat staat wel vast. Maar waarom zou je als ontwikkelaar helemaal los gaan om de mooiste game te brengen voor een beperkt publiek? Zeker als je nagaat dat alles ook op de gewone One en de One S moet blijven draaien en die consoles al wel een dikke user base hebben.

Gemak dient de ontwikkelaar

Volgens Mike Ybarra moeten ze dat doen, juist omdat het lang niet zo ingewikkeld is als gevreesd wordt. Niet omdat games ontwikkelen niet moeilijk is ofzo, maar omdat Microsoft al ontzettend veel werk heeft verzet om ervoor te zorgen dat bestaande programmatuur en dev tools zonder al te veel moeite meegenomen kunnen worden.

Omdat we bezig waren met een nieuw concept, namelijk halverwege de consolecyclus een upgrade brengen met een flinke boost in prestaties en dit nog nooit eerder was gedaan (we wisten op dat moment nog niet van de PS4 Pro), moesten we wel iets bedenken om dit proces voor ontwikkelaars gemakkelijk te houden.

Vanaf het begin wisten we dat we de ontwikkelaars hun bestaande engines, die gewoon op de Xbox One werkten, ook in 4K werkend wilden krijgen. En die hoge resoluties en textures die ze ontwikkelden voor dure 4K pc’s? Die wilden we ook in de huiskamer.

Ik denk dat het concept eigenlijk vrij eenvoudig is voor ontwikkelaars, vooral voor ontwikkelaars die hun spellen ontwikkelen op de pc. Als je een Xbox One game hebt gemaakt kun je de code, dev tools, systemen etc. blijven gebruiken. Alles wat je gemaakt hebt voor de Xbox One, werkt ook direct op de Xbox One X.

Zo te horen is er dus weinig reden voor ontwikkelaars om geen gebruik te maken van de power van de Xbox One X. Het klinkt alsof de nieuwe console behalve voor de gamers, ook voor de ontwikkelaars erg aantrekkelijk zal zijn.

Of dit in de praktijk ook werkelijk zo gaat zijn, dat moet nog blijken maar ik heb er wel alle vertrouwen in. Ik ben in ieder geval alvast begonnen met sparen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments