Deze week werd No Man’s Sky op de Xbox One gelanceerd. Een game die het niet lekker deed bij de launch maar nu, met alle verbeteringen, draait als een malle.

We zijn er binnen de redactie ook aan begonnen en tot nu toe is het een feestje. No Man’s Sky is vermakelijk, verrassend en speelt lekker weg. De tweede kans die de game heeft gekregen op onze Xbox is wat mij betreft geslaagd.

De game is, zeker in het begin, best overweldigend. Zoveel te doen, zoveel manieren om te falen en heel veel keuzes en informatie. Een game waarbij je wel wat tips kan gebruiken dachten wij zo.

Kiezen tussen first of third person

Deze ogenschijnlijk onbelangrijke keuze maakt een groot verschil. Met de NEXT update is NMS nu in third person te spelen. En dat wordt door veel spelers als een fijne verandering gezien. Wil je zelf weten wat prettiger is, je kan via de D-pad de positie aanpassen. Kies dan beneden op je D-pad en ga naar de Utilities, selecteer Toggle camera view en je kan schakelen naar first-person of terug.

Ook in je ruimteschip, die standaard op first-person staat, kan je naar een third-person schakelen.

Alleen op een planeet, wat nu?

No Man’s Sky kent een ongelimiteerd aantal random gegenereerde planeten, 18 quintillion (dat is met 18 nullen) om precies te zijn. Dus om alle gevaren te vertellen, dat is niet te doen. Is er giftige regen? Is het er heel heet? Is er straling? Alles is mogelijk en dat maakt de start in het spel zo indrukwekkend. De kans dat je de radioactieve mist in gaat (en deze redacteur is dat in het begin 2 keer gebeurt) is groot. Hoe voorkom je dit?

Als je direct het diepe in wil dan raden we je aan om in Survival te starten, dit is de Normal mode voor de game. Zodra je op de planeet start, weet je direct wat er aan de hand is en welke gevaren er schuilen.

Verzamel materiaal

Wat je direct moet proberen is je Hazard Protection System een boost te geven, zeker als je schilden naar de maan aan het gaan zijn. Ga als eerste op zoek naar Ferrite Dust.

Zoek naar kleine stenen om je heen, deze kunnen op elke planeet een andere vorm hebben maar je herkent ze redelijk snel. Gebruik je multi-tool Mining Beam om zo Ferrite Dust te verzamelen. Zodra je genoeg hebt dan kan je snel je Scanner herstellen. Dit is ook het moment om bekend te raken met de menustructuur van de game zodat je snel je resources kan zien en kan repairen als het nodig is.

Laad je spul op

In de linkerbenedenhoek van de game zie je twee balken voor life support en voor je Hazard Protection System. Ga in je Inventory en zoek de Hazard Protection Shielding. Zet je cursor er op en je krijgt informatie die je vertelt welke resources dit onderdeel nodig heeft. Met een werkende scanner kan je nu je omgeving scannen. Symbolen geven aan waar de elementen zitten die je zoekt. Zoek je bijvoorbeeld Sodium, check dan de plekken met de aanduiding Na. Het loont dus om je scheikunde even op te frissen.Deze zelfde stappen kan je ook volgen om je mining beam op te laden. Kijk wat je nodig hebt, scan je omgeving en volg de waypoint naar dat spul.De gameplay is wat dit onderdeel betreft erg herhalend want je moet deze materialen regelmatig verzamelen om de boel op te laden. Daarna ga je op weg naar je gecrashte ruimteschip. De scanner zal die direct laten zien. Om deze weer werkend te krijgen zal je ook verschillende elementen moeten vinden en samenstellen.

Vermijd gevechten

Ga in het begin niet de strijd aan. Je bent er gewoon nog niet klaar voor. De robotbewakers die overal rondzweven, checken constant of je je mining tool gebruikt en zij zien dat als vijandig. Krijg je de waarschuwing dat er zo’n Sentinel aankomt, stop dan even met minen en wacht totdat hij weg is. De strijd aangaan is een verloren zaak want binnen notime zwermen er trossen van deze apparaten op je af. Mochten ze toch op je schieten, ren dan als een malle naar je ruimteschip en duik erin. Inpakken en wegwezen.

Micromanagement

NMS heeft een rij aan menu’s en die zijn niet echt intuitief te noemen. Dus hoe sneller je bedreven  wordt in het bedienen van deze menu’s, hoe beter het is. Blijf in het begin bij het menu dat je Exosuit, Spaceship en Multi-Tool laat zien. Die zijn in het begin het belangrijkst.

Je zal in het begin merken dat je veel tijd in deze menu’s rondhangt. Wat heb je voor materialen? Wat kan je maken? Wat kan je repareren? Je zal in het begin een beetje verdwalen in alle symbolen die je ziet maar het went snel.

Zoek verloren items op

Mocht je de boel niet overleven, dan zijn al je items niet verloren. Je zal een waypoint in beeld krijgen die het label ‘Grave’ zal hebben. Daar vind je alles wat je verloren bent toen je dood ging.

Begin opnieuw

Mocht je starten en totaal de weg kwijtraken op je startplaneet, creëer dan gewoon een nieuwe save file en je start op een nieuwe plek. Je hebt meerdere save files die je kan aanmaken dus doe dit dan ook totdat je een planeet vind waar je de weg op kan vinden.

Creative mode

Start lekker in Creative Mode om zo beter te begrijpen hoe de game werkt. Laat Survival nog even liggen. Veel hardcore gamers mijden de wat makkelijkere modes maar in dit geval kan dit weleens je leermoment zijn.

Ga vooral lekker genieten van de game. Scan planten, dieren. Verwonder je over alles wat je ziet op de planeten. Maak foto’s en ga lekker op onderzoek uit. Het is het ten volle waard.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments