Het afgelopen jaar hebben we hier op XboxNederland al een paar keer vermeld hoe groot de eSports wereld is en de komende jaren nog kan worden. Net voor de aanvang van 2016 lijkt nog een grote speler zich aan te dienen, namelijk de “Modern Time Group”. Afgelopen kwartalen zijn twee van de grootste eSports instanties door deze groep overgenomen.

MTG

The Modern Time Group is een Scandinavisch mediabedrijf wat bedrijven overneemt en daarin investeert. De laatste 15 jaar heeft dit bedrijf zich vooral bezig gehouden met de Noorse radio en televisie maar daar kwam in September verandering in. De Media-groep heeft toen namelijk 74% van de Electronic Sports League (ESL) opgekocht. Dit geintje kostte de groep een bedrag van 78 miljoen dollar. Een paar dagen geleden werd op gameindustry.biz gemeld dat MTG ook een groot deel van de aandelen van de eSports-firma “Dreamhack” voor ongeveer 28 miljoen dollar heeft gekocht.

Dreamhack

Dreamhack staat bekend als “de grootste lan-party van de wereld” en is een organisatie die competities, toernooien en festivals organiseert in de eSports. Als jij met een vriendengroep of eSports-team denkt goed te zijn kan je je bij Dreamhack aan te melden om aan wedstrijden mee te doen en je skills te testen. Op dit soort wedstrijden valt natuurlijk ook wat prijzengeld te winnen. Afgelopen jaar had Dreamhack een inkomen van ongeveer 8 miljoen dollar. Misschien heb je zelf al wel eens naar een Dreamhack toernooi gekeken op Twitch.

Je ziet in dit filmpje natuurlijk hoeveel mensen op deze festivals afkomen. Het is daarom ook niet gek om te denken dat eSports op televisie zou kunnen werken.

Wat betekent dit?

De komende jaren zal je merken dat ESL en Dreamhack qua productiewaarde erg zullen stijgen. MTG geeft aan te willen investeren en de omzet van de bedrijven wil verhogen. Het zou goed mogelijk zijn dat we de komende tijd ESL op meer media dan alleen Twitch zullen aantreffen. Eén van de bestuursleden van ESL had namelijk het volgende te zeggen:

“Het netwerk van MTG, wat zich in meer dan honderd landen bevind, zal ons de komende jaren helpen om ESL naar meerdere plaatsen te brengen. Dit zal ons ook meerdere, betere en sterkere partnerships opleveren”.

We moeten wel de kanttekening zetten dat de Modern Time Group een Noors bedrijf is wat dus vooral in Scandinavië radio en tv bezit. Als Noorse eSports-fan kan je misschien wel verwachten om ESL op een obscure TV-zender te kunnen kijken maar in de rest van Europa vraag ik het mij af. De komende maanden zullen uitwijzen hoe sterk het netwerk van MTG is en wat MTG in de televisie-wereld teweeg kan brengen. Wat wel komt is dat de shows van ESL en de festivals van Dreamhack een stuk leuker worden om te kijken op media als Twitch. Zelf kijk ik eigenlijk nooit naar deze events omdat ik inderdaad het niveau veel minder vind dan een LCS van Riot. Riot verdient iedere dag zo verschrikkelijk veel geld aan skins van League of Legends dat het zelf, zonder de hulp van een groot mediabedrijf, een geweldige show kan opzetten. Ik vind het een goeie ontwikkeling dat eSports steeds serieuzer worden genomen en grotere media zich hier nu ook mee gaan bezighouden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments