Het regent FIFA 16 nieuws, maar ook de volgende sportsgame, NBA 2K16, komt met vernieuwingen. Basketball in optima forma.

Als we het over sportsgames hebben is er eentje die met kop en schouders boven alle andere staat. De basketball game van 2K. NBA 2K is al jaren qua gameplay en graphics een wondertje te noemen. Als je stil staat bij de vele moves, strategieën en signatures die het snelle basketball tot zijn beschikking heeft, dan vraag je je af hoe een ontwikkelaar dit ooit allemaal in een game krijgt wat er ook nog geloofwaardig uit ziet. 2K kan dit en dat bewijzen ze al een aantal jaren.

Living World

nba2k-2Toch kan elke game nog beter. In de vorige NBA 2K’s speelde elk team een beetje hetzelfde. Of je nu met de Knicks of de Lakers speelde, het voelde niet heel anders. 2K heeft in de komende 2016-versie hier verandering in gebracht en zij noemen dit ‘The Living World’ oftewel de basketball-wereld die leeft en verandert. Mike Wang, Scott O’Gallagher & Jerson Sapida, de enthousiaste ontwikkelaars vertellen erover.

Wat ze hiermee bedoelen is dat teams in het echte basketball zich elke wedstrijd aanpassen. Kijk naar de play-offs en je ziet in die zeven wedstrijden tussen twee dezelfde teams telkens strategieën veranderen en speelstijlen aangepast worden aan de tegenstander. In NBA 2K16 zal dit nu ook gebeuren. De game (coaches) kijkt naar je speelstijl en zal bij een volgend treffen hierop inspelen. Elke wedstrijd is dus een nieuwe uitdaging voor jou als speler. Wat in de eerste wedstrijd lukt, zal in de 2e lastiger worden omdat je tegenstander weet wat voor moves je constant gebruikt. Dit maakt het spel dynamischer en lastiger en maakt dat jij creatiever zal moeten worden om je tegenstander telkens te verrassen. De AI spelers zijn slimmer en evalueren constant posities en het algehele spel.

Als ik dit hoor, dan kan ik niet anders dan een zucht van bewondering laten horen. Als je het spelletjes snapt en enige kennis hebt van basketball, dan weet je hoeveel manieren er zijn om naar de basket te komen, hoeveel beslissingen een speler maakt op het veld, hoe hij kijkt en bepaalt wat hij gaat doen. Een open lijn, een pick and roll, een block zetten, lijnen doorkrijsen om je tegenstander uit te schakelen, oneindig veel combi’s. Een game die deze intelligentie kan evenaren is heel bijzonder.

nba2k Daarnaast heeft men de collision physics  verbeterd. Waar we in FIFA spelers hersenloos aan alle kanten over elkaar heen zien vallen, een voorbeeld hoe het dus niet moet, was dit in NBA al een stuk beter. Maar nu houdt de game ook rekening met de specifieke speler. Een Lebron die als een stuk beton op het veld loopt, heeft bij een botsing duidelijk een ander effect op de tegenstander dan de wat lichtere spelers. Het voetenwerk is ook verbeterd waarbij het effect van de loop en sprong nog realistischer is geworden. 2K, ik neem mijn petje voor jullie af.

Kortom, deze game is voor mij als basketball-fan maar ook als sportsgame-fan een no-brainer. Mocht je iets met basketball hebben of met sportsgames en heb je NBA nog nooit uitgeprobeerd? Ga het dan doen, je zal versteld staan!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments