Zoals velen waarschijnlijk al gemerkt hebben is je interne schijf van je Series S er eentje die snel volloopt. Zelfs mijn Series X krijgt met 100+ GB Series X|S megagames zoals Flight Sim, Valhalla (met dlc) en NBA 2K22 al snel ruimte tekort.

Toch is het best een stap om die speciale Seagate Expansion aan te schaffen. Met een huidige bodemprijs van 219 euro kost dat nogal een hap uit je portemonnee. Helaas lijken er nog geen andere partijen in beeld te zijn die zo’n zelfde soort Expansion gaan bouwen. Dus tijd om zelf te gaan knutselen. Dat moet deze modder ook gedacht hebben. Hij is erin geslaagd om een interne SSD om te zetten in een externe Xbox Series X|S uitbreidingskaart en volgens hem moet dat met andere niet-propriëtaire SSD’s ook werken.

Op het moment van schrijven heeft de Xbox Series X|S slechts twee opslagoplossingen voor het spelen van next-gen games: de interne SSD van de consoles, en een eigen Seagate uitbreidingskaart die in een eigen poort aan de achterkant van de console past.

Een lid van de Chinese website BiliBili heeft een gedetailleerde blog geschreven over hoe hij erin geslaagd is om een andere externe SSD te kopen en deze op de console te laten draaien alsof het de Seagate-kaart was. De gebruiker zegt dat men tijdens het bekijken van een teardown video van de console ontdekten dat het twee PCIe 4.0 x2 slots gebruikte, één voor de interne NVMe SSD opslag en een andere voor de Seagate uitbreidingskaart.

Hij merkte ook op dat de uitbreidingskaart een CFExpress-kaart was, die ook het NVMe-protocol gebruikt. Met deze kennis is men de juiste PCIe 4.0 SSD gaan zoeken zodat ze deze met behulp van een adapter konden ombouwen waardoor hij in de uitbreidingskaart poort zou passen.

De SSD waar voor gekozen is, was een 1TB Western Digital SN530 m.2 2230, omdat dit volgens de gebruiker dezelfde interne SSD is die ook daadwerkelijk wordt gebruikt in de Xbox Series X hardware. Door deze SSD aan te sluiten op een CFe naar NVMe adapter, was de gebruiker in staat om de SSD in een Xbox Series S te pluggen via de uitbreidingskaart.

De console herkende het en vermeldde het in de opslag als ‘Storage Expansion Card’, waardoor de gebruiker 867 GB aan extra opslagruimte kreeg. De gebruiker benadrukt dat hij dit alleen heeft getest met dezelfde SSD die wordt gebruikt als de Xbox Series X|S interne opslag en het is niet gegarandeerd dat andere opslag zal werken op dit punt.

Als er experts zijn die andere NVMe PCIe 4.0 solid state drives kunnen proberen, vooral de 2280 lengte, die kan worden uitgebreid tot 4T of meer, dan zal de waarde van deze ontdekking groot zijn, Ik hoop dat iemand feedback kan geven als ze dit gaan testen.

Iemand probeerde zijn camerakaart (CFexpress Type B, PCIe 3.0 x2, 2000MB/s) in de Xbox te plaatsen en kreeg een incompatibele pop-up. Dus de harde schijf moet PCIe 4.0 ondersteunen. Het is niet duidelijk of er een limiet is aan de grootte van de capaciteit van de harde schijf, en het is ook niet duidelijk of PCIe 4.0 x4 kan worden gebruikt. Als dat zo is, kunnen [theoretisch] de PM9A1 en een groot aantal harde schijven worden gebruikt. Ik ben benieuwd naar de tests van de experts.”

Als dit proces wel werkt met andere SSD’s, is het ook nog maar de vraag of de console minimale snelheidseisen heeft, om games zonder problemen te kunnen spelen. Maar ben je ook zo’n knutselaar, dan zou je hier misschien wel je voordeel mee kunnen doen. Helaas ben ik niet zo handig, dus ik moet gewoon dikke euro’s neertellen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments