Het blijft een beetje een vreemd gegeven. Fysieke games versus digitale games. Het is het verhaal van goedkoop versus duurder, van restwaarde versus nulwaarde. Maar waarom zou dit niet naast elkaar kunnen bestaan. Veel games staan eigenlijk al niet meer fysiek op de schijf en alleen de rechten op bezit worden nog via de schijf bekeken. Is het niet tijd dat we die zaken gewoon met elkaar gaan combineren?

Dat moeten ze nu bij Microsoft ook bedacht hebben. Zeker met de komst van de All Digital consoles is het natuurlijk van de gekke dat je fysiek gekochte versies ineens niet meer te spelen zijn. Dus het is tijd om dat mogelijk te maken. Daarnaast zien we ook steeds vaker dat we online moeten blijven om ook die fysieke game te kunnen spelen. Dus ook dat voordeel gaat steeds meer naar de achtergrond.

Microsoft heeft nu echter een patent aangevraagd voor een systeem dat een van deze zorgen voor kopers van een Xbox Series S kan wegnemen. Het octrooi beschrijft een systeem waarmee een externe diskdrive een Xbox-game kan verifiëren en de speler toegang kan geven tot de digitale versie van die game via de Microsoft Store.

Een systeem als dit zou ten goede komen aan spelers die vreesden dat Xbox One-discs die zij bezaten nutteloos zouden worden na de aanschaf van een Xbox Series S. Ook voor spelers die veel backward compatible games in hun kast hebben staan, zou dit geweldig zijn. Het zou ook alle Xbox Series S-spelers helpen die een fysiek spel cadeau hebben gekregen van vrienden of familie die niet begrijpen dat de disc niet bruikbaar is.

Het is onbekend of het patent spelers in staat zou stellen een digitale versie van het spel om te wisselen waarbij ze deze permanent aan hun digitale bibliotheek toe zouden kunnen voegen of dat het patent gewoon de basis zou zijn voor een externe diskdrive die Xbox Series S-spelers zouden kunnen kopen als ze Xbox One-games willen spelen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat spelers hun exemplaar van een spel zouden mogen dupliceren als er enige kans zou zijn dat de schijf vervolgens zou kunnen worden verkocht en opnieuw gedupliceerd, hoewel het octrooi misschien zou kunnen vaststellen of de schijf eerder is gevalideerd, zoals met de codes voor het inwisselen van digitale spellen via de Xbox Games Store.

De beschrijving van het octrooi lijkt ook te suggereren dat een Xbox One kan worden gekoppeld aan de Xbox Series S en kan worden gebruikt als de externe diskdrive voor het verifiëren van het spel, maar of ze draadloos kunnen worden gekoppeld of een verbinding nodig hebben is ook onduidelijk.

We wachten het maar even af allemaal maar het zou weer een stap voorwaarts zijn op het gebied van digital vs physical

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
6 maanden geleden

Handig! Ik heb wel al m’n fysieke titels nu digitaal aangeschaft omdat ik ook alles op m’n Xbox Series S wil kunnen spelen. Maar er is één uitzondering, want voor Batman: Arkham Origins – nee, niet de meest populaire titel uit de reeks, ik weet ’t, zwijg! – heb je echt een schijf nodig.