De HoloLens is een futuristische gadget en wordt niet alleen gebruikt voor gaming. Er zijn zo veel toepassingen mogelijk maar hoe kom je op die toepassingen? Door mensen jouw product te laten onderzoeken. 

Dat denkt Microsoft ook, want ze bieden maar liefst vijf subsidies van $ 100 000 per stuk aan universiteiten en onderzoeksinstellingen. Elke universiteit/onderzoeksinstelling krijgt twee Hololens dev kits bij het geld om ‘de rol en mogelijkheden van toepassingen in het holografische computerlandschap van de maatschappij’ te onderzoeken. ‘Bijkomende doelen zijn het stimuleren en bevorderen van academisch onderzoek over gemengde realiteit (augmented reality) en het aanmoedigen van holografische toepassingen voor nieuw uitgevonden doeleinden’.

Je kan natuurlijk mega veel met de HoloLens en er zal veel moeten worden onderzocht. Niet alleen de technische kant van het verhaal en de praktische toepassingen, maar ook in disciplines als media en cultuur, geneeskunde, communicatie, psychologie en experimentele media. Dat zijn tevens ook de onderzoeksvelden waar Microsoft graag haar geld in terugziet.

PHOTO DATE: 05-06-15 LOCATION: Ellington Field - NASA C-9 Aircraft SUBJECT: Reduced Gravity Office's JPL research flights. Flight 3 PHOTOGRAPHER(S): BILL STAFFORD

Ikzelf heb bijvoorbeeld New Media and Digital Culture gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en daar zal de HoloLens ongetwijfeld veel besproken worden. Wat als dit inderdaad zal worden toegepast in het huishouden? Als de TV niet meer nodig is, de informatie niet meer via je telefoon verloopt, maar via de HoloLens? Zeker, er zal meer naar de praktische uitvoering van het product moeten worden gekeken, want zo’n skibril op je hoofd is niet heel relaxed. Maar de mogelijkheden van zo’n apparaat zijn natuurlijk oneindig.

Wat is belangrijk voor de HoloLens?

We zagen het natuurlijk al bij de conferentie van Microsoft toen ze de HoloLens aankondigde, dat het niet een stukje game hardware is. Het gaat om veel grotere ontwikkelingen. Het is dan ook belangrijk voor Microsoft om zich te richten op de non-gaming toepassingen, want die zijn belangrijker voor de massa. De HoloLens gaat zich dus niet meten met virtual reality brillen als de Oculus Rift en Morpheus. Het is een apart iets en dat is ook echt zo. HoloLens is augmented reality, niet virtual reality. We zullen waarschijnlijk nog veel zien van de HoloLens in de komende jaren. Microsoft heeft echt een stukje toekomst in hun handen en ze hebben zeker de mogelijkheid om als eerste met een uniek product op de markt komen. Echter zullen ze wel eerst hun PR en promo filmpjes moeten waarmaken in plaats van een bril te bieden waar een te kleine field-of-view op zit.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments