Microsoft neemt Bethesda over voor $7,5 miljard

Zo, die zagen we niet aankomen! Heel Bethesda, van onder andere The Elder Scrolls, Fallout en Wolfenstein, is door Xbox overgenomen voor $7,5 miljard.

Hoewel we wisten dat Microsoft nog best wel op zoek was naar een studiootje of twee, hadden we deze totaal niet geanticipeerd. Microsoft legt het monsterlijke bedrag neer van 7,5 miljard dollar voor de overname van Bethesda moederbedrijf ZeniMax Media, één van de grootste game-ontwikkelaars en -uitgevers van de wereld.

Microsoft CEO Satya Nadella zegt over de overname dat “gamen de snelst groeiende categorie in de entertainmentindustrie” is. “Door kwaliteit onderscheiden content is de motor achter de groei en waarde van Xbox Game Pass – van Minecraft tot Flight Simulator. Als een gevestigde ontwikkelaar en uitgever heeft Bethesda succes gehad met alle soorten games, en samen zullen we onze ambitie doorzetten om de drie miljard gamers wereldwijd te voorzien.”

De aankoop betreft de volgende studio’s:
Bethesda Game Studios (The Elder Scrolls, Fallout, Starfield)
id Software (DOOM, Wolfenstein, Quake)
ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online)
Arkane (Deathloop, Prey, Dishonored)
MachineGames (Wolfenstein II)
Tango Gameworks (The Evil Within, GhostWire: Tokyo)
Alpha Dog (mobile games)
Roundhouse Studios (OG Prey)

Met de aankoop groeit het aantal Xbox studio’s van 15 naar 23 in totaal en worden er 2.300 leden personeel toegevoegd.

Phil Spencer is enthousiast over de nieuwe toekomst: “Een van de dingen waar ik het meest enthousiast van wordt is de roadmap van de toekomstige Bethesda spellen, sommige aangekondigd en nog veel onaangekondigd, naar de Xbox consoles en pc te brengen, inclusief Starfield, de langverwachte nieuwe space-epic die op dit moment in ontwikkeling is.”

Dit alles betekent dus ook dat alle nieuwe Bethesda-games naar de Xbox Game Pass zullen komen vanaf de eerste dag. Daarnaast is het voor nu nog onduidelijk wat er gebeurt met de al aangekondigde games, in het bijzonder Deathloop, die timed exclusive is op de PS5.

Wat zeker is, is dat met deze aankoop de positie van Xbox als partij zonder goede verhalende single player exclusives voorbij is. Met de al aangekondigde The Elder Scrolls 6 en Starfield zit er al wat in de pijplijn, maar daarnaast komen er ook franchises als Prey, The Evil Within, Dishonored en Fallout over. Daarnaast heeft id Software met first-person shooters als DOOM, Wolfenstein en Quake een gigantisch sterke line-up.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments