We hopen dat de koop van gamestudio’s het aantal exclusieve games voor Xbox laat stijgen. Of is dat niet zo? Wil Microsoft en met name Phil Spencer iets heel anders?

Op de E3 van 2018 hoorde we al dat Microsoft hard aan de weg aan het timmeren is. Hoe dan? Door het kopen van allerlei studio’s. Het ging om The Initiative (nieuwe studio), Undead Labs (bekend van State of Decay), Playground Games (bekend van Forza), Ninja Theory (Hellblade, Ninja Gaiden, Devil May Cry) en Compulsion Games (We Happy Few). Geen kleine studio’s dus.

Nu heeft Microsoft aangekondigd dat ze twee nieuwe studio’s hier bij voegen, maar die zijn vrij opmerkelijk. Het gaat namelijk om studio’s Obsidian (ontwikkelaar van Fallout New Vegas) en Inxile (bekend van Wastelands). Deze beide studio’s zijn ook vrij gelijk qua focus op games. Ze bouwen allebei old-school pc role-playing games en hangen allebei in het grijze gebied tussen triple A-games en indie games. Waarom wilt Microsoft deze studio’s?

Exclusieve games ontwikkelen om Sony dwars te zitten?

Je zou kunnen denken dat Microsoft studio’s koopt om meer exclusieve games voor de Xbox One uit te brengen. De exclusieve game line-up van afgelopen jaar was niet al te best. Al helemaal niet als je kijkt naar Sony die dit jaar met God of War, Detroit en bijvoorbeeld Spider-Man kwam. Allemaal games die het zelfs nog kunnen opboksen tegen een Red Dead Redemption 2.

De studio’s Obsidian en Inxile zijn bij lange na niet zo groot als bijvoorbeeld de studio’s die bovengenoemde topgames ontwikkelden. Waarom zijn ze dan interessant? Het lijkt er steeds meer op dat Microsoft gewoon een heel eigen plan trekt i.p.v. de strijd aan te blijven gaan met Sony. Het verloop van de Xbox One vind ik zelf fantastisch, inclusief alle ontwikkelingen zoals de One X en initiatieven als de Game Pass. Maar we weten allemaal dat Xbox qua hardware verkopen heel erg achterloopt op die van Sony.

In plaats van te blijven strijden trekt Microsoft dus eerder een eigen plan. Phil Spencer heeft al vaker laten weten dat het echt om de gamer gaat en alle services daaromheen. Het is dus waarschijnlijk lucratiever en beter voor lange termijn om die Game Passes te verkopen. Hoe meer abonnee’s, hoe meer vaste inkomsten. Het is ook al bekend dat deze Game Pass er ook gaat komen voor de pc, waardoor er weer meer abonnee’s bij komen.

Microsoft concentreert zich niet alleen op Xbox, maar ook veel meer op pc om die twee samen te trekken naar één gaming-platform. Als je het zo bekijkt is het misschien helemaal niet raar dat Microsoft op dit moment studio’s aantrekt die meer op de pc markt gericht zijn. Op die manier kan Microsoft ook meer bundels verkopen. Koop je een nieuwe pc game? Hier heb je een maandje Game Pass erbij.

Hoort dit bij een nieuwe visie?

Microsoft uit 2013 is gelukkig heel anders dan het Microsoft anno 2018 en dat heeft vooral te maken met de visie over gamen. We horen Phil Spencer vaker over de gamer zelf en niet zozeer dat hij of zij alles op Xbox moet spelen. Het gaat veel meer om de keuze van het platform. Heb je een pc thuis en wil je Xbox games spelen? Prima, doe maar. Wil je onderweg ook gamen met je vrienden? Dan kan je over een tijdje waarschijnlijk je Xbox games onderweg streamen. Wat doet Sony? Ook mooie dingen, maar daar bemoeit Xbox zich op dit moment niet mee.

Hoe pacifistisch het ook allemaal klinkt dat Xbox een eigen weg gaat zonder de exclusiviteit strijd aan te gaan met Sony, denk ik toch dat dit wel degelijk uit maakt. Wat Xbox met de Xbox One X heeft bewezen is dat er een team aanwezig is dat ongelofelijk veel verstand heeft van hardware. Dit schept veel vertrouwen voor de volgende Xbox. Tegelijkertijd zal Microsoft toch echt met eigen franchises moeten komen om er voor te zorgen dat mensen een Xbox kopen i.p.v. een Playstation 4. Op dit moment merk ik er als consument weinig van dat Xbox achterloopt, want er zijn genoeg spelers op de servers. Eerlijk gezegd ben ik eigenlijk wel blij dat een heel groot deel van de verwende hyperactieve kindjes zich op de PS4 bevindt. Daar hebben wij nu mooi geen last van.

Microsoft koopt dus twee nieuwe studio’s die je niet verwacht, maar zomaar eens met de lange termijn visie te maken kan hebben dat elke gamer waar dan ook kan spelen. Qua business levert het hopelijk meer gamers op die zich aan Xbox verbinden via bijvoorbeeld het kopen van een Xbox Game Pass. En tja, exclusieve Xbox games van deze studio’s? Who knows.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments