Na het verhaal over G2A en hun wat schemerige (zeg maar criminele) praktijken, komt er nu een tweede zaak tevoorschijn. Dit keer komen we in China terecht.

Naar nu blijkt is er een Chinese gaming website die al sinds 2015 bezig is met het hacken van Xbox accounts. De site iGSKY presenteert zichzelf als een gaming service bedrijf die ingame credits en speciale items, zoals voetballers in FIFA, aan spelers te koop aanbiedt. Volgens Microsoft worden deze credits door anderen betaalt. De aanklacht behelst dat dit bedrijf bijna 2 miljoen dollar heeft verdient met behulp van gehackte accounts en de daarop zichtbare creditcard gegevens. De aankopen via deze gegevens werden weer gebruikt om geld wit te wassen. Op de site worden goedkope in-game credits aangeboden voor onder andere FIFA, Forza Horizon 3, GTA V en Pokemon Go.

“Microsoft wil hun klanten een veilige online ervaring bieden” vertelde een woordvoerder van het bedrijf. “We hebben deze aanklachten ingediend om zo onze Xbox klanten te beschermen tegen deze illegale verhandeling van gestolen bezit”.

Onderzoek

In december hebben Microsoft’s eigen onderzoekers deze zaak bekeken waarbij ze een aantal aankopen via iGSKY.com hebben gedaan om zo een zaak tegen hen te bouwen. In één onderzoek beschrijft Jeremy Beckley dat het fraude team 11.000 FIFA punten bij iGSKY heeft gekocht voor 60 dollar. Vervolgens kreeg men een email en een wachtwoord wijzigingsbericht voor een account dat al acht jaar oud was. Op dat account werden vervolgens 11.000 punten aangekocht voor het bedrag van 127,54 dollar. Hoe deze groep aan de gegevens van het account gekomen is, dat is niet duidelijk.

iGSKY leverde deze gegevens in een email met daarin ook instructies dat men de punten zo snel mogelijk moest gebruiken. Niet lang daarna maakte de oorspronkelijke eigenaar van het account contact met het Xbox support team waarin hij meldde dat hij geen toegang meer had tot zijn account en er aankopen waren gedaan zonder zijn medeweten.

Aanklacht

Dit was genoeg bewijs om het bedrijf voor fraude aan te klagen. Omdat iGSKY in China zit, is het lastig te site offline te halen. Al lijkt het erop dat dit op het moment van schrijven wel gebeurt is. Microsoft geeft toe dat men weinig weet over iGSKY. De rechter heeft ondertussen een tijdelijke uitspraak gedaan waarin de bezittingen van dit bedrijf worden bevroren, inclusief hun PayPal accounts die aan de site verbonden zijn.

Het is wederom een voorbeeld dat goedkoop soms ook gewoon stinkend goedkoop is, met de nadruk op stinkend. De eerlijke gamer ziet zijn account geblokkeerd worden omdat er blijkbaar gamers zijn die alles zo goedkoop mogelijk willen hebben of de games liever op een ‘foute’ manier spelen. Soms doen mensen er alles voor om te winnen in een spelletje en eigenlijk is dat best triest. Zeker als het jouw account betreft die hier slachtoffer van wordt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments