Na de aankondiging van Microsoft dat ze cross-play mogelijk gaan maken tussen de Xbox One en de pc brak de hel los. De reacties op dit onderwerp zijn overweldigend en lopen ook behoorlijk uiteen. De één vindt het fantastisch en de ander denkt dat het een slechte keuze is van Microsoft, maar ze gaan gewoon door.

In een interview met Agostino Simonetta kwamen een heleboel uitspraken naar boven die alles te maken hebben met dit onderwerp. Agostino is de baas van ID@Xbox, waar ze (kleinere) game producenten helpen met het uitbrengen van hun games voor de Xbox One.

Volgens Agostino loopt het aantal aanmeldingen van producenten die mee willen doen aan cross-play steeds hoger op. Wat eigenlijk ook wel logisch is, want hierdoor sporen vrienden elkaar meer aan om dezelfde games te kopen, want ook al spelen ze op een ander apparaat, ze kunnen wel samen genieten van de game.

Open uitnodiging voor cross-play

Volgens Agostino is het behoorlijk simpel om een game klaar te maken voor cross-play, misschien niet zo makkelijk als de druk op een knop, maar het is zeker geen lastig karweitje. Daarom hoopt Agostino ook dat de producenten zich blijven aanmelden, want hiermee vergroten ze het plezier voor de spelers. En op de vraag wanneer we Rocket League kunnen spelen met de Xbox One tegen PS4 spelers kwam het volgende antwoord:

Well as I said, it’s always up to the developer to decide. We issued an open invitation.

Oftewel, iedere producent en uitgever mag meedoen, maar het blijft nog steeds de keuze van de producent. Hiermee blijkt dus wel dat ze bij Microsoft open staan voor een samenwerking met Sony op dit gebied, maar momenteel hangt de keuze dus af van Sony.

Ik denk dat het een goed plan is van Microsoft, op deze manier hoeven vrienden niet meer dezelfde console te hebben om samen te kunnen spelen en de verkoop van games kan hierdoor best omhoog schieten. Want als een vriend van je helemaal lyrisch is van een speciaal spel, dan wil jij het eigenlijk ook wel uitproberen, zeker als dat betekent dat je samen kunt gaan spelen.

Wat vindt het publiek?

Ik zie een heleboel positieve, maar eigenlijk ook een heleboel negatieve reacties langs komen. Veel van de Sony fans vinden het een slecht idee, niet alleen omdat het slechte Microsoft ze dan naar beneden zou halen, maar ook omdat er wordt gedacht dat Microsoft dit alleen doet vanwege tegenvallende verkoopcijfers.

Why would Sony possibly allow cross network play? At the moment they have a large “my friend has a PS4 so i need one to play with him” snowball. It’s obvious why MS offered the (cynically public) invitation, but Sony would be foolish to accept.

Deze speler maakt wel een punt, op dit moment moet je een PS4 kopen om met vrienden van je te kunnen spelen die een PS4 hebben, maar de vraag is in hoeverre spelers echt van console zullen wisselen om met andere vrienden te kunnen spelen. Nog steeds is een console een redelijk duur grapje, dus ik vraag me dan af of Sony hier echt goud geld mee kan verdienen.

Kennelijk ziet xFuZxioNx liever de positieve kanten van dit verhaal en hoopt hij ook dat Sony wél voor cross-play zal kiezen. Want zo zullen de spelers misschien ook saamhorig worden, in plaats van op te gaan in de alom bekende console wars, maar misschien is dat ook wel íets te positief gedacht.

Deze reactie zie ik behoorlijk vaak langs komen. Spelers die denken dat Microsoft alleen maar cross-play wil aanbieden om zo nog wat inkomsten te genereren, of om zo de Xbox levend te houden. Het is zeker waar dat Sony met de PS4 behoorlijk beter verkoopt, met ongeveer 39 miljoen verkochte consoles hebben ze bijna het dubbele van de Xbox One, met ongeveer 20 miljoen consoles, gehaald. Maar nog steeds zijn 20 miljoen verkochte consoles goed voor voldoende inkomsten van Microsoft. Dus ik vraag me af of dit daadwerkelijk een actie is die uit wanhoop werd gedaan.

Ik ben benieuwd of Sony op de uitnodiging van Microsoft ingaat. Ik denk namelijk wel dat er voor beide bedrijven wat uit valt te halen en dit is niet alleen een goede keuze voor de bedrijven, maar ook voor de spelers. Want er zijn een heleboel spelers die het gaaf zouden vinden om samen aan de slag te kunnen op hun eigen consoles. Zouden jullie blij zijn met cross-play tussen de verschillende platforms?

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
DarkCaBo
DarkCaBo
6 jaren geleden

De xbox one mag dan wel minder verkopen. Ik heb vrienden met een ps4 die er op dit moment heel weinig op spelen en het afgelopen najaar ook al niet. Daarin tegen speel ik bijna nog dagelijks op mijn xbox one en ben ik zeer tevreden met de console! Laat Gears 4 maar komen!! 🙂 🙂