Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag is dan de kogel door de kerk gegaan. Xbox Game Pass gaat op de schop. En hoe?

Xbox Game Pass is de abonnementsdienst van Microsoft’s gamingdivisie; ‘betaal een tientje per maand en speel honderden games’. Deze service gaat op de schop en wordt duurder. Je kunt er hier alles over lezen. In dit artikel probeer ik de belangrijkste veranderingen samen te vatten. Dat is geen makkelijke klus, want Microsoft heeft haar best gedaan om de wijzigingen onnavolgbaar te beschrijven.

Veranderingen vanaf 10 juli 2024

Vanaf 10 juli 2024 zullen prijswijzigingen ingaan voor nieuwe leden van Xbox Game Pass Ultimate, Xbox Game Pass Core, en PC Game Pass. Game Pass for Console zal niet langer beschikbaar zijn voor nieuwe leden. Leden die al geabonneerd zijn op Game Pass for Console en automatische betalingsvernieuwing hebben ingeschakeld, krijgen via hun Xbox een bericht met meer informatie. Codes die voor Xbox Game Pass Console in aanloop zijn blijven tot nader order geldig. Wel is het niet meer mogelijk om Xbox Game Pass Console voor langer dan 13 maanden te af te nemen.

De prijs van Xbox Game Pass Ultimate was 15 euro en wordt 18 euro per maand. De prijs voor 1 jaar Xbox Game Pass Core was 60 euro en wordt 70 euro. De prijs voor PC Game Pass was 10 euro en wordt 12 euro.

Xbox Game Pass Standard, een nieuwe subscriptie

Ook zal een nieuwe Game Pass-optie, Xbox Game Pass Standard, in de komende maanden beschikbaar komen. Xbox Game Pass Standaard zal enkele honderden games bieden om te spelen. Verder is het mogelijk om met deze subscriptie online te gamen en krijg je aanbiedingen in de Microsoft Store. Verder lijkt het er op dat een aantal services niet in deze subscriptie zitten, maar duidelijk is het Xbox-artikel hier niet over. Bij het beschrijven van het verschil met Ultimate, laat het bedrijf weten: ‘Xbox Game Pass Ultimate also includes day one titles, specific entries to the Game Pass Ultimate library, access to EA Play, Xbox Cloud Gaming, Perks, Quests, and discounts on games in the Game Pass library.

Uit bovenstaande zou opgemaakt kunnen worden dat Xbox Game Pass Standaard geen EA, Cloud, Perks en Quests heeft. Het belangrijkste verschil met Xbox Game Pass Ultimate is echter dat niet alle games meer op Day One beschikbaar zullen zijn. Om welke games het in de toekomst zal gaan is vooralsnog onbekend. Het nieuwsbericht van Xbox is ook niet duidelijk over de prijs. De service zal 15 USD gaan kosten, maar ‘zal per markt kunnen variëren’. Of de service in Nederland en België 15 euro per maand gaan kosten is aannemelijk, maar nog niet vastgesteld. Het is verder nog onbekend vanaf wanneer de service in Nederland beschikbaar komt.

Kan ik nog goedkoop Game Pass scoren?

Het lijkt er op dat het niet meer mogelijk gaat worden om Game Pass goedkoop te stacken. In de eerste plaats is het vanaf 18 september 2024 niet meer mogelijk om voor drie jaar codes in te voeren. Daarnaast staat in het nieuwsbericht beschreven dat de prijsveranderingen ook gelden voor landen als Turkije, Zuid-Afrika, Argentinië en India. De fanatieke stackers onder de Xbox-community kochten vaak via een VPN Game Pass-keys uit deze landen en konden zodoende zeer goedkoop Xbox Game Pass aanschaffen.

De feiten op een rijtje

Laat ik het geheel nog even kort samenvatten. Vanaf september hebben spelers de volgende mogelijkheden:

  • Xbox Game Pass Core gaat 70 euro per jaar kosten; enkele games + online gamen
  • Xbox Game Pass PC gaat 12 euro per maand kosten
  • Xbox Game Pass Standard gaat 15 euro per maand kosten; honderden games, geen Day One games meer, geen xCloud, geen EA Play, wel online gamen
  • Xbox Game Pass Ultimate gaat 18 euro per maand kosten; alle opties van xCloud tot day one games, pc games, console games, EA Play.

Wat vinden we van de veranderingen?

Ik moet het nieuws zelf nog even laten bezinken. Een aantal zaken is nog onduidelijk. De prijsstijging vind ik nogal fors, met name 18 euro per maand voor Xbox Game Pass Ultimate is een flink bedrag. Wat vinden jullie van de veranderingen?

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Orajnemonster
Orajnemonster
2 dagen geleden

Er zal goed nagedacht zijn voor zo’n stap is gezet en zo simpel als ‘het moest van de aandeelhouders’ zal het niet zijn. Door de prijsstijging zal game pass meer premium aan gaan voelen en daardoor de games van xbox game studios en blizzard ook. De waarde van game pass ultimate is wat mij betreft nog altijd dik in orde. Wel is het mij te duur omdat ik gewoon niet genoeg games speel. Maar voor de fanatieke gamer, nu met blizzard en activision titels.. nog altijd top.

Ambassador
Ambassador
1 dag geleden

Van €14,99 naar €17,99 wel geteld 3 hele euros!! Boh wat een verhoging! Storm in een glas water!