Wij mensen zijn best wel sociale wezens. Natuurlijk zit er wel eens een klootzak tussen maar over het algemeen is de balans positief. Om sociaal te blijven moet er gecommuniceerd en gedeeld worden, vandaar social media. Microsoft ziet dit ook en wil dit sociale aspect ondersteunen. Met de laatste update voor de Xbox One dragen zij hun steentje hier aan bij.

Onze collega Rob schreef al een artikel over de holiday update voor de Xbox One. Hij wist ons te vertellen dat we nu Clubs, Group Messaging, Looking for Group en Achievement Rarity mogen verwelkomen.

Xbox Platform Chief Mike Ybarra heeft tijdens een interview uitgelegd waarom Microsoft zich nu zo op het sociale aspect toegelegd heeft.

516b4f06-9bba-459c-82e9-936d9688eba9

Social features

Voorheen was de najaar-update vaak op de User Interface gericht. Ditmaal ligt de focus echter op de social features. Clubs, Looking for Group en het aankomende Arena zijn hier allemaal voorbeelden van. Maar waarom ligt de focus hier nu zo op? Mike Ybarra legt het uit:

Wij luisteren veel naar de feedback van onze fans. Wanneer zij zeggen ‘Hey, hier is een feature die wij belangrijk vinden en die Xbox Live beter kan maken’, dan kijken wij daar zeker naar. Dit keer wilden wij de focus leggen op de feedback over het samenbrengen van mensen op Xbox Live. We wilden het makkelijker maken om vrienden te vinden en te spelen met mensen die dezelfde dingen doen als jij.”

Clubs

Clubs is zo’n manier om mensen samen te brengen. Mike Ybarra had hier het volgende over te zeggen.

“Toen we Clubs ontwikkelden wilden we ervoor zorgen dat Xbox Live leuk is voor elk type gamer. Van mijn 12-jarige zoon, die met zijn schoolvrienden samen kan gamen, tot de oudere gamer, die weer andere interesses heeft. Het gaat om het samenbrengen van mensen die dezelfde doelen hebben in een game. Maar het is ook voor clans die nu makkelijk onderling kunnen communiceren. Het is een plek geworden om samen te gamen en geweldige game-momenten te creëren.”

Allemaal leuk en aardig, maar gamers zochten elkaar via het internet al op. Er zijn bijvoorbeeld websites waar je, voor een game als Destiny bijvoorbeeld, raids kon organiseren. Wil Microsoft dat de gamers dit nu binnen Xbox Live doen?

“Nee, dat is het niet. Ik hou ervan om gamers de keus te geven om dingen te doen, zoals zij het willen doen. Waar ze ook gamen, zij moeten lol maken. Het klopt dat er websites zijn die gamers samenbrengen voor een game. Op de console was er gewoon geen makkelijke manier om dit te doen. Wij wilden het gewoon makkelijker maken om dit wel op de console te kunnen doen. Wij willen niet dat mensen websites moeten maken, of zoeken voor verschillende games. Met Clubs brengen we dit allemaal samen.”

Achievements

Ook de achievements hebben een verandering ondergaan in de laatste update. Maar waarom knoeien met iets dat al sinds de invoering ervan niet is aangepast?

“Achievements zijn eigenlijk gewoon een soort schouderklopje voor het behalen van een prestatie”, vertelt Ybarra. “Met deze update willen we mensen een speciaal soort schouderklopje geven wanneer ze een achievement halen die minder dan 10% van de mensen die dezelfde game spelen behaald heeft. Wanneer je dan zo’n achievement unlocked krijg je een compleet nieuwe animatie en een nieuw geluid. Ook komt er naast zo’n achievement een diamantje te staan. Dit geeft een extra gevoel van zeldzaamheid.
De feedback die we hierover krijgen is erg positief. Je krijgt zo een nieuw doel door alle zeldzame achievements te halen.”

achievement

Maar waarom dan nu deze feature aanpassen?

“Fans vroegen hier al langer om. Wij hadden tijd nodig om na te denken over hoe we dit wilden gaan uitvoeren. Nu was, na alle feedback van de fans, het moment gekomen om dit aan te passen”.

Genoeg nieuwe dingen dus met de laatste update. Ik persoonlijk weet niet of ik blij moet worden van die zeldzame achievements. Ik ben daar namelijk behoorlijk gevoelig voor en heb nu eigenlijk al te weinig tijd. Toch is het ook wel cool om op te kunnen scheppen over bepaalde achievements die je hebt gehaald, ook al heb je er helemaal geen hol aan.

Hebben jullie de laatste update al binnen? En worden jullie er een beetje blij van?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments