Microsoft trapt geweldig af dit jaar. Over het algemeen een goede persconferentie met wederom superveel games en megaveel exclusives dit jaar. Regelmatig hoorden we ‘Xbox One exclusive’ voordat een trailer werd afgespeeld. Wat zagen we nog meer? Nou, hou je vast.

Microsoft heeft wat rake klappen uitgedeeld. ‘Wie is de tegenstander’ hoor ik je denken. Moeilijk te zeggen (ok, Sony), maar Microsoft heeft zichzelf wel ingedekt met veel exclusieve titels dit jaar. Natuurlijk lieten ze eerst Halo 5 zien met drop in drop out co-op, waar vrienden naadloos in je game terecht kunnen zonder extra laadschermen of wat dan ook.

De tweede game die ze laten zien is ReCore en lijkt qua graphics wat weg te hebben van zowel Borderlands als Destiny, althans dat vond ik. In de beelden die we zagen was de rol tussen de hoofdrolspeler en zijn minion, robot, hoe je het ook maar wilt noemen, erg belangrijk. Dit was de tweede IP die ze lieten zien. Maar toen kwam het volgende…

Backwards compatibility

Ome Phil kwam het podium op ons te vertellen wat wij maanden geleden al een beetje konden terughoren in een podcast van de Inner Circle, backwards compatability. Dit houdt in dat je de oude games van je Xbox 360 kan downloaden. Ook is het mogelijk om crossplay te spelen met je vrienden op de 360. Hoe gaaf is dat? We horen hier vast meer over. Het is natuurlijk een goede move van Microsoft om dit te gaan doen. Hopelijk nu ook minder remasters, toch?

Saai gelul en heel veel games

Daarna kwam echt saai gelul van Peter Moore over EA Access bullshit. Je hoorde bijna letterlijk de krekels in de zaal. Ik wil het daar dan ook niet te lang over hebben. Er was een nieuwe trailer van Plants vs Zombies: Garden Warfare, maar werd ik ook niet echt warm of koud van. Gelukkig gingen we door met Forza 6, mooie beelden, niet echt veel nieuws op dit gebied. Het ziet er allemaal net wat mooier uit en physics zijn beter.

Trailertje van Dark Souls 3 kwam voorbij kijken. Daar wordt onze Twitch fanaat Bradley natuurlijk heel blij van. Verder geen uitgebreide behandeling van de game, maar we zullen er vast meer van zien op de beursvloer.

The Division kwam ook aan bod. Een trailertje, maar we horen hier vast meer over tijdens de Ubisoft persconferentie. We gaan daarom gelijk door, want ook Rainbow Six: Siege werd laten zien. Daar zitten de games Rainbow Six Vegas en Rainbow Six Vegas 2 gratis bij via de backwards compatability. De actie zag er vet uit, maar wederom met Ubisoft zullen we vast meer zien.

thdivision1

thdivision2

Fallout 4 mods op de Xbox One en Rise of the Tomb Raider

Ja, daar kwam ineens mooi nieuws hé. Je kan natuurlijk in november met Fallout 4 aan de slag, maar de beste man van Bethesda kondigde aan dat Xbox One gebruikers gewoon de mods die voor de PC gemaakt worden, op de Xbox One beschikbaar zijn….gratis. Dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling, want mods voor Fallout 3 waren vet, dus met Fallout 4 zal het ook awesome worden!

Rise of the Tomb Raider kwam ook langs, wel heel erg scripted, maar desalniettemin heel cool. Het is ook een (tijdelijke) exclusive waar we hopelijk meer van zien!

tombraider

Rare met identiteitscrisis

Daarna kregen we vlaggen te zien, van oude klassiekers van Rare(ware?). Er komt een massief pakket van dertig Rare titels voor een prijs van 30 euro en 10 000 achievement punten! Klassieke titels als Conker’s Bad Fur Day, Banjo Kazooie, Battletoads, noem maar op, zitten er allemaal in! Kan je dus echt niet laten liggen, zo vet!

Daarna gaf Rare ons beelden van een nieuwe game, Sea of Thieves. Het heeft een soort identiteitscrisis die misschien wel de situatie van Rare op dit moment illustreert. Het is cartoony en voelt kinderlijk, maar wilt tegelijkertijd volwassen zijn en een soort MMO? We zien beelden van piraten die een eiland ontdekken en op hun schepen varen. Ze werken samen op een schip en het is allemaal een beetje wazig. We worden ook niet echt wijzer tijdens de presentatie zelf. Maar goed, we horen er ongetwijfeld meer over binnenkort.

Minecraft op je tafel

Dit is wel één van de mindblowing dingen van de conferentie. We zien op een gegeven moment een dude met een HoloLens op en een vrouw die Minecraft speelt. Ze spelen samen, de man met HoloLens, de vrouw met de tabletversie. We kunnen als publiek zien wat de man ziet en dat is best vet! Hij speelt Minecraft op de muur, maar pakt zijn spel op en zorgt voor een holografische versie op zijn keukentafel. Vervolgens zakt de bodem van de tafel virtueel in elkaar en komt er een virtueel rijk op te staan, echt heel vet en indrukwekkend. Het is echter nog wel toekomstmuziek, want hoe tof het er ook uit ziet, het is nog te scripted en nog lang niet speelbaar. Toch leuk, zo’n blik van wat er mogelijk is in de nabije toekomst.

Fable Legends en Xbox One preview

Fable Legends deed mij weinig. Tenminste, het gaf bij lange na niet het gevoel wat ik had toen Fable 2 werd aangekondigd. Beetje underwhelming trailer ook. We kregen ook een soort Steam Early Access variant te zien voor de Xbox One waar je eerder toegang hebt tot een spel die nog steeds in ontwikkeling is. Interessant, maar we zullen zien hoe interessant het kan worden.

Een zee aan (w)indies!

Vervolgens worden we meegenomen door indies. We zien Steamboat Willy voorbij komen in Cuphead, waar je met z’n tweeën kan spelen in co-op (komt in 2016 uit). We hebben een paar spellen voorbij zien komen waar je spontaan een bad trip van zou krijgen. Je hebt Goat Simulator: Mmore Goatz Edition die voor de Xbox One komt. Een bundel van de MMO Goat Simulator en uitbreiding GoatZ. Beyond Eyes, een bijzondere game, een soort Dora the Explorer in haar tienerjaren. Ashen, actie rpg multiplayer game. De speler speelt in een open wereld vol met monsters en alles is uniek, dus je zult niet twee keer hetzelfde meemaken qua situatie.

Gigantic, een game met kleurrijke Zelda achtige Windwaker celshaded art design (wat ik leuk vind) en het ziet er over het algemeen interessant uit. Het is een moba-game en is voor Windows 10 en Xbox One. Beta komt in augustus uit. Dan heb je nog Happy Dungeons, een free-to-play dungeon crawler. Je kan met vrienden in deze actie rpg coöperatief spelen. Releasedatum is nog onbekend. Enki kwam voorbij, een first person soort horrorgame waar de speler moet ontsnappen. De game heeft willekeurig gegenereerde kerkers met puzzels en is afkomstig van Nederlandse studio Storm in a Teacup. Het komt later dit jaar naar de pc en Xbox One.

Tacoma, een game van de Gone Home-studio The Fullbright Company werd getoond. Je verkent de ruimte met je ruimteschip. De hoofdrolspeelster refereert naar Odin, een soort geavanceerde AI. Ziet er best vet uit, dus ik ben benieuwd. Hiernaast werd nog Warhammer laten zien, Warhammer: End Times – Vermintide. Het is een coöperatieve hack’n slasher en speelt zich uiteraard af in het Warhammer universum. Het spel zal uitkomen op de Xbox One, PS4 en pc.

Oh ja, er werd ook nog een nieuwe controller van de Xbox laten zien.

Gears 4

De conferentie eindigde met Gears of War, of eigenlijk, Gears 4. We kregen eerst te horen dat er een Gears of War Ultimate Edition komt met de originele Gears of War in 1080p op 60fps. Heel leuk natuurlijk. Maar toen kregen we Gears 4 te zien en ik was totaal niet onder de indruk. De demo was donker en voelde nogal ‘safe’ aan door een kleine ruimte te maken. Alsof ze iets moesten maken en tonen op de E3. Ik hoop op de GamesCom meer te zien van de gameplay en wie we nou zagen (een man en vrouw, that’s it).

De kunst van het weglaten

Over het algemeen was het wel echt een achtbaan aan games. Wat opviel is dat sommige projecten dood lijken te zijn. Geen Xbox Smartglass, geen Kinect of andere apparaten naast de HoloLens. Heel veel schittert in afwezigheid en ik weet niet of ik dat per se erg vind. Ze hebben maar een beperkt aantal minuten en die hebben ze best heel erg goed gebruikt. Gears4 was een beetje een bummer. Wat ook niet meehelpt is dat Bethesda gisteren een dijk van een conferentie heeft gegeven. Als Microsoft de starter was, dan hadden ze echt een knaller neergezet. Voor nu genieten we even na van de talloze exclusives en de games die in 2015 nog uitkomen! Lekker bezig Microsoft! Jullie geven Xbox One bezitters een goede reden voor hun aankoop.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments