Woensdagavond Nederlandse tijd liet Microsoft tijdens de Build2015 keynote presentatie een nieuwe live demo zien van de HoloLens. Helaas werd er geen Xbox One integratie getoond tijdens de demonstratie, maar wat we wel zagen blies ons weer van onze bank.

living room

Windows 10 apps draaien op alle Microsoft apparaten, dus ook op de HoloLens. De apps schalen automatisch naar het beeldformaat van het apparaat waar het op dat moment op draait om het zo soepel mogelijk te laten draaien. Wat we zagen tijdens de HoloLens presentatie was een gedeelte van waar ik op hoopte. Apps die naadloos draaien op de locatie van jouw keuze door deze te pinnen aan bijvoorbeeld een muur of een meubelstuk. Een beetje zoals ik gepinned ben aan mijn bank, helemaal in mijn straatje dus. Er draaide diverse apps zoals de kalender, Skype, een digitaal hondje en een media speler. Dit alles zag er erg goed en vooral natuurlijk uit. In plaats van dat je een schilderij aan de muur hebt hangen, hangt er nu een app aan de muur. In tegenstelling tot een schilderij kan je de app eenvoudig verplaatsen of vergroten/verkleinen. Unpin de app met een bepaald gebaar en verander het van grootte met een ander gebaar. Wat vooral een mooie feature is, is de mogelijkheid om een media bestand, zoals een film, al draaiende “mee te nemen” als je naar een andere plek in huis gaat. Erg handig voor als je hoge nood hebt maar je (zoals ik) te lui bent om je film te pauzeren. Een ultieme media ervaring als je het mij vraagt.

video kijken

B-15, speelgoed anno 2015

Enter B-15 is een robot die op een Raspberry Pi 2 draait. Op deze Raspberry draait Windows 10 als operating system. Je voelt het al aan komen denk ik, deze robot werkt samen met de HoloLens. Via de HoloLens werd er een “bovenlichaam” op de robot geprojecteerd en kon de gebruiker hiermee interacten. Eerst werd er een soort optie scherm om de robot heen geprojecteerd waarmee er aanpassingen aan de robot gedaan konden worden. Om iets te wijzigen aan de instellingen hoef je als gebruiker of developer dus niet eerst naar een pc te wandelen, de pc word om de robot heen geprojecteerd. Vervolgens werd via de HoloLens de omgeving waar de robot stond gescand. De robot zelf had geen sensoren aan boord, maar dankzij de HoloLens is dit ook niet nodig, aldus Microsoft. Met het commando “Scan Enviroment” werd de ruimte gescand en kon de HoloLens drager een route uitstippelen en de robot volgde braaf deze geplande route. Maar wat als er iets in de weg staat? De robot detecteert dit door middel van de HoloLens integratie en stopt dan direct. Microsoft laat hiermee zien hoe zij de geautomatiseerde robotarmen in fabrieken veiliger kan maken. Niet zo heel spannend voor ons als eindgebruikers, maar leuk om te zien hoe dit werkt.

b15 interface

HoloLens in de grote mensenwereld

Verder werd er nog stilgestaan bij bouwkundige en academische toepassingen. In de bouw worden nog steeds papieren bouwtekeningen gebruikt waarbij het lastig is om deze in 3 dimensies te visualiseren. Met de HoloLens wordt dit een interactieve 3-dimensionale ervaring, waardoor aanpassingen aanbrengen erg makkelijk wordt. Hier zie ik zeker een groot voordeel in aangezien ik in mijn werk ook wel met bouwtekeningen werk. Ik kan je vertellen dat dit erg onoverzichtelijk is en al snel rommelig wordt bij een tekening waar veel leidingwerk op te zien is. In een drie dimensionale weergave kan je heel simpel door het gebouw lopen en het leidingwerk zien zitten zoals het daadwerkelijk gaat worden. In de academische demo werd een menselijk lichaam (nee, geen porno, viezeriken!) getoond waar medische studenten mee kunnen werken. Laagje voor laagje kan het lichaam ontleed worden totdat bij het gedeelte komt waar je op dat moment in geïnteresseerd bent. Als er meerdere mensen met een HoloLens werken, kunnen ze kleine notities achter laten op locaties waar ze vragen of opmerkingen over hebben. Voor leraren is dit een hele mooie methode om les te geven in complexe stoffen.

menselijk lichaam

Entertainment willen we!

Alle medische en bouw applicaties zijn prachtig maar het ging mij, als nerd gamer, vooral om het entertainment gedeelte. Naar mijn mening werd daar iets te weinig van getoond, waarschijnlijk omdat het hele idee van de keynote is gericht op het lekker maken van developers. Wij als gamers komen op de E3 wel aan de beurt, daar ben ik van overtuigd. Met wat er getoond werd qua mogelijkheden, werd mijn interesse weer helemaal aangewakkerd voor de HoloLens. Met dit stuk hardware zal de manier waarop wij entertainment beleven, voor altijd veranderen. Zeker als het op deze manier wordt doorontwikkeld. Ik zie het al voor me, je komt thuis na een dag werken en je zet gelijk je HoloLens op je neus. De apps die je op je Windows 10 telefoon open hebt staan, zie je direct via je HoloLens en je kan er gelijk mee aan de slag. Je YouTube filmpje, die je in de bus keek, gaat verder waar je gebleven was. Ondertussen zie je op de plek waar ooit je tv stond een tv app die gelijk je favoriete Netflix serie opstart. Je digitale huisdier komt aangelopen en springt bij je op schoot, links aan de muur staat de xboxnederland website open en achter je zie je jouw agenda. Het enige wat nog mist is een biertje, die moet je toch echt nog zelf pakken.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties