Een lekker console war relletje op zijn tijd gaat er altijd in. Het gedoe rond Activision blijkt nu een staartje te krijgen.

Allereerst, wij kunnen dit niet met zekerheid verifieren dus of het allemaal klopt, dat weten we niet. Maar het lijkt een legitiem verhaal te zijn. Waar gaat het over?

Hoewel de kans klein lijkt dat de overname van Activision Blizzard zal worden tegengehouden, is deze nog niet doorgegaan en momenteel onderzoeken verschillende overheidsinstanties over de hele wereld of er sprake is van oneerlijke concurrentie, maar in de laatste wending is het Microsoft die beweert dat zij degenen zijn die oneerlijk zijn behandeld.

Een onderzoek in Brazilië heeft reeds enkele interessante commentaren opgeleverd, waarbij Sony beweerde dat de overname hen klanten zou kosten, terwijl Microsoft in Nieuw-Zeeland de bewering deed dat Call Of Duty “niets unieks” en geen “must have” spel is.

Maar nu escaleert het lekker door. Want het laatste bommetje die nu is neergelegd bestaat uit de beschuldiging van Microsoft dat Sony ‘blokkeringsrechten’ betaalt aan uitgevers om ervoor te zorgen dat zij hun games niet op Game Pass gaan zetten.

De beschuldiging is een directe weerlegging van Sony’s suggestie dat het bezit van Call Of Duty door Microsoft de keuze van gamers voor een console zou beïnvloeden en dat Call Of Duty “geen rivaal” heeft wat populariteit betreft. Iets wat natuurlijk totale kul is. Er is een rij aan games die concurreren met CoD.

Het wordt nog mooier. Sony beweert dat zelfs als het geen exclusieve game wordt (wat Microsoft heeft beloofd), het hebben van Call Of Duty op Game Pass het moeilijk zou maken voor PlayStation om te concurreren met Xbox. Ruik ik hier wat dunne poep die ergens in Japanse broeken doorloopt?

Het antwoord van Microsoft hierop, in een officieel document die wij even via DeepL uit het Portugees hebben vertaald, gestuurd door Matheus Nasaret (advocaat in de Antitrust praktijk van Tauil & Chequer Advogados in Brasília).

Deze laat zien dat “exclusieve regelingen de kern vormen van Sony’s strategie om haar aanwezigheid in de game-industrie te versterken”. Iets waar we Sony vooral van kennen en een strategie die Microsoft nu met succes heeft overgenomen. Laten we heel eerlijk zijn, PlayStation heeft zijn succes voor een groot deel te danken aan zeer goede en exclusieve games. Dus nu te gaan klagen bij de overheid dat Microsoft vals speelt omdat ze misschien weleens Call of Duty als exclusieve titel gaan pakken, is nogal hypocriet.

Verder in de mail worden de opmerkingen van Sony als “onsamenhangend” bestempeld en wordt erop gewezen dat andere uitgevers, die ook werden gevraagd om aan het onderzoek deel te nemen, geen probleem hebben met de overname – alleen Sony. Met andere woorden, Sony is weer eens in het wild aan het rondslaan om zo hun macht vast te houden. Maar het wordt nog mooier. Want dan komt de beschuldiging dat Sony “blokkeringsrechten” betaalt om bedrijven ervan te weerhouden hun games op Game Pass en andere niet-PlayStation abonnementsdiensten te zetten.

Met andere woorden, Microsoft beweert dat Sony uitgevers betaalt om games van Game Pass te houden. Microsoft biedt hier geen bewijs voor en er is geen voorbeeld van welke games precies, maar aangezien dit een juridisch onderzoek is zou je je kunnen voorstellen dat ze niet zomaar iets aan het verzinnen zijn. Wij zijn wel heel benieuwd waar de bron van deze beschuldiging vandaan komt en wat die precies inhoudt. Heeft een uitgever Microsoft iets ingefluisterd?

Microsoft laat het daar niet bij zitten en gaat verder met te stellen dat Sony zich echt zorgen maakt over het feit dat de overname en de versterking van Game Pass, een bedreiging vormt voor het marktleiderschap van PlayStation, dat voornamelijk gebaseerd is op console-exclusiviteit. En dat is de waarheid als een koe. Duidelijk een gevalletje van ‘wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten’. We houden dit relletje nauwlettend in de gaten.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dynko
1 jaar geleden

Allemachtig, wat flauw! Ik heb niet het idee dat Sony echt aan marktwaarde zal verliezen – althans, niet razendsnel – maar iedere groei van Microsoft moet worden tegengehouden wegens de twee compleet tegengestelde doelen: spelen op onze console of juist op ieder platform. Geen specifieke spelcomputer nodig hebben is uiteindelijk misschien wel een reële dreiging voor Sony maar dit is gewoon gierig. Naar mijn idee maalt Microsoft er niet zozeer om of Sony bepaalde titels ook in handen krijgt. Neem Cuphead. Die kun je nu ook op de PlayStation spelen. Maar als die als eerste daarop was verschenen, dan hadden… Lees verder »