Als jullie het nieuws een beetje gevolgd hebben dan weet je dat er een nogal naar ontwerpfoutje in de Intel cpu zit die het mogelijk maakt om in je pc in te breken. Maar kan dit ook voor je Xbox One problemen geven?

Waar gaat het over? Normaliter gebeuren hacks door een lek in de software. In dit geval praten we over hardware waarin een foutje zit. Deze staan bekend als de Spectre en Meltdown kwetsbaarheden. Dit heeft te maken met een techniek die men de out-of-order execution noemt. Nu is dat voor de meeste van ons abacadabra dus laten we het proberen uit te leggen.

Wat de aanvaller doet is een bekend protocol die de cpu uitvoert, gebruiken om zo een lek te creeren. Dit protocol gebruikt een bepaalde waarde die in het geheugen van je pc zit verborgen Om wat specifieker te zijn, in het meest beveiligde deel van je pc.

Maar omdat men de cpu nu eenmaal zo snel mogelijk wil laten werken, hanteert het een soort van voorspelmethode. Het bedenkt, om tijd te winnen, zelf wat die waarde kan zijn voordat hij dat eigenlijk echt weet. Is die waarde correct, dan gaat het als een speer. Is het verkeerd, dan gooit het systeem die waarde weer weg en probeert de volgende. Het is wat men noemt een ‘speculatieve’ operatie.

Dat is nou net waar de schoen wringt. Een slimme aanvaller ziet namelijk welke waarde wordt geactiveerd in dat minder beveiligde deel en dat betekent dat die informatie wordt gelekt. Informatie die in het meest beveiligde deel van de kernel, het centrale deel van het besturingssysteem, verborgen zit. Dat maakt het systeem erg kwetsbaar.

Xbox One processor

 

Aangezien de Xbox One niet meer dan een soort veredelde pc is, zitten die protocollen ook in je Xbox verborgen. Dus loopt je console dan gevaar? Kan men die kraken of hacken? Volgens Microsoft is dit niet het geval. De Xbox One en een volledig geupdate Windows 10 machine is absoluut veilig. De Xbox One wordt aangedreven door de AMD Jaguars. Op Twitter liet grote baas Mike Ybarra al weten dat “de Xbox One’s veiligheidsstructuur al zo gemaakt is dat het aanvallen via de Spectre en Meltdown kwetsbaarheden al opvangt”.

Voor alle andere apparaten die deze chips gebruiken is het duimen of men daadwerkelijk gebruik gaat maken van deze kwetsbaarheid. We praten eigenlijk over alle apparaten, van pc’s tot mobiele telefoons.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments