De liefhebbers van films en tv-series kennen het bijna allemaal, het streamsysteem van Kodi. Meestal zit het op zo’n leuk mediaboxje en geeft het je een rij aan gloedjenieuwe kijksnoep.

Want van dat laatste is Kodi natuurlijk het meest bekend. Film net uit in de bios of op Blu-ray? Dan kan je er gif op innemen dat hij al via Kodi te zien is. Tot op dit moment ziet de wet dit niet als illegaal want je upload geen totale film of tv-serie zoals bij torrents wel gebeurt. Je download ook geen totale films of series, het blijft streamen. En daar is de wet nog niet op aangepast.

Vroegah, in de goede oude tijd, hadden we het Xbox Media Center oftewel XBMC. Door de jaren heen werd dit systeem minder en minder ondersteunt en uiteindelijk omgedoopt naar Kodi. Kodi is eigenlijk een Win32 app voor Windows machines die zijn weg naar de Store heeft gevonden via de Desktop App Converter die ook wel bekend staat onder de naam Project Centennial. Helaas beperkt dit het gebruik en kan je het alleen op  een Windows 10 pc draaien.

Gisteren hoorden we bij het Microsoft’s Windows Developer Day evenement die gericht is op de nieuwe Creators Update dat de ontwikkelaars van Kodi deze app willen omvormen tot een volledig UWP app. Dit betekent dat het concreet dat hij naar de Xbox One zal gaan komen.

Kodi is open-source dus je kan de ontwikkeling volgen en mocht je zelf ontwikkelaar zijn, er zelfs aan bijdragen. Microsoft heeft nog geen duidelijk plan wat betreft de lancering van Kodi richting Xbox One dus wanneer hij komt, dat weten we niet. Of ze hem ook voor Windows 10 Mobile klaar gaan maken is ook nog onbekend.

Nu al mogelijk

Het is trouwens nu al mogelijk om Kodi via je Xbox One te laten lopen maar dat moet dan via een omweg. Je moet hiervoor namelijk een Raspberry Pi 2 of een Amazon Fire Stick bezitten. Als je daar Kodi op installeert en deze via de USB ingang op je Xbox One aansluit, dan kan je via je Xbox naar Kodi kijken.

Om af te sluiten met hetgeen ik begonnen ben, al is het gebruik van een mediabox met Kodi erop niet illegaal, staat de verkoop van deze boxjes wel onder druk en is de stichting BREIN in een juridisch gevecht gewikkeld met een aantal verkopers van deze apparaten. Een app op je Xbox One, dat is lastiger te verbieden dus het zou ook voor deze groep een welkome aanwinst zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments