Begin 2022 heeft Microsoft aangekondigd Activision-Blizzard-King voor 69 miljard over te willen nemen. Kan een dergelijke mega overname plaatsvinden? Is het schadelijk voor de industrie? Wat betekent de overname voor de competitie? Sinds het voorgenomen besluit worden er over de hele wereld door waakhonden en overheidsorganen onderzoeken uitgevoerd. Vandaag heeft de Japanse FTC zich uitgesproken over de voorgenomen overname.

Een Fair Trade Commission (FTC) is een onafhankelijk overheidsorgaan dat is opgericht om de belangen van consumenten te beschermen, het gedrag van bedrijven te controleren en te onderzoeken. FTC’s onderzoeken of een overname van bedrijven eerlijke handel en concurrentie kan bevorderen. Er zijn verschillende Fair Trade Commissies over de hele wereld, zoals in Japan. De FTC in Japan heeft zich afgelopen maanden over de voorgenomen overname van Activision-Blizzard-King door Microsoft gebogen. Het onderzoeksrapport is hier te lezen. De conclusie van de JFTC samengevat:

Na ontvangst van meldingen over de voorgestelde overname van Activision Blizzard, Inc. (“Activision Blizzard” met hoofdkantoor in de VS) door Microsoft Corporation (JCN8700150090374), heeft de Japan Fair Trade Commission de transactie beoordeeld en geconcludeerd dat de transactie waarschijnlijk niet zal leiden tot een aanzienlijke beperking van de concurrentie in welk specifiek handelsgebied dan ook

De uitspraak van de JFTC is in lijn met de conclusies die reeds ook door andere overheidsorganen en waakhonden getrokken zijn. Zo konden we hier afgelopen week de conclusie van de Engelse CMA lezen, vrij vertaald: er is onvoldoende bewijs aangeleverd om te concluderen dat er binnen de console markt een oneerlijke positie voor Xbox/Microsoft ontstaat.

Wanneer komt er een definitieve uitspraak?

De overname van Activision-Blizzard-King is dan nog geen gelopen race. Er zijn nog verschillende instanties die de overname onderzoeken. Het gros van de onderzoeken zit in een afrondde fase. Wel kunnen we met enige voorzichtigheid concluderen dat het er met de week beter voor Microsoft uit lijkt te zien.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments