Games waar een luchtje aan hangt of die controversieel zijn. Het is van alle tijden en naarmate de wereld complexer wordt, zie je ook vaker reacties op games verschijnen die vaak niet mals zijn.

Na de controverse rond Hogwarts Legacy en de transfobie-opmerkingen van de bedenker van dit fenomeen, komt nu de volgende game aan de beurt. Er hangt een zwaar luchtje aan Atomic Heart, tenminste, als we de regering van Oekraïne moeten geloven. Het Digital Ministry van dat land zal een officiële brief sturen naar Sony, Microsoft en Valve sturen met het verzoek om een volledig verbod op de verkoop van digitale versies van dit spel op het grondgebied van Oekraïne.

Onderminister van Digitale Transformatie Oleksandr Bornyakov meldde dit in een commentaar aan dev.ua.

We roepen ook op om de distributie van dit spel in andere landen te beperken vanwege de giftigheid ervan, de mogelijke verzameling van informatie over gebruikersgegevens en de mogelijkheid van hun overdracht aan derden in Rusland, evenals het mogelijke gebruik van geld dat is verkregen uit spelaankopen om oorlog te voeren tegen Oekraïne,

Hij benadrukte dat de ontwikkeling van het spel volgens berichten in de media plaatsvond met geld afkomstig van Russische ondernemingen en banken die onder sancties vallen en relevant zijn voor de Russische overheid.

Oleksandr Bornyakov

Daarom dringen we er bij alle gebruikers op aan om dit spel te negeren. We willen ook benadrukken voor het westerse publiek dat de ontwikkelaars van het spel niet naar buiten zijn gekomen met een publieke verklaring waarin ze het Poetin-regime en de bloedige oorlog die Rusland heeft ontketend tegen Oekraïne veroordelen,”

besloot Bornyakov.

Men oppert het idee dat de Russische studio Mundfish dat op 21 februari 2023 het spel Atomic Heart heeft uitgebracht, dit met geld van Gazprom heeft ontwikkeld en waarin de communistische ideologie, de Sovjet-Unie en de KGB worden geromantiseerd.

Dat laatste, daar kan je wel wat waarheid in vinden. Maar de rest is minder helder. Mundfish is een bedrijf wat in Cyprus gevestigd is maar wel een Russische achtergrond heeft en aan het spel hebben onder andere ook Oekraïners meegewerkt. Aan de andere kant blijft Mundfish vaag over wie de geldschieters zijn van deze game die wel degelijk een pro-Sovjet-vibe met zich mee draagt.

Zet daarnaast het artikel van Jason Wojnar, een Oekraïense journalist, waarin hij beschrijft dat Mundfish hem, bij een kritische vraag omtrent het veroordelen van de invasie, direct blokkeerde en je moet je hardop afvragen hoe ‘schoon’ dit bedrijf is. Voor mij genoeg om het spel voorlopig even links te laten liggen als besmet goed.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties