Er zijn grote veranderingen bij de ontwikkelaar van de Mafia reeks – Hangar 13 – maar dat geeft ons ook een kijkje op de huidige stand van zaken. Er is namelijk een gerucht dat er een Mafia prequel zou kunnen komen. Maar hoe zien we dat voor ons?

Hangar 13 studiobaas Haden Blackman gaat na 7 jaar zijn eigen kant op. Dat kondigde 2k vorige week aan. Wat het niet aankondigde maar wel gebeurde, is dat de chief operating officer ook weg gaat, Matthew Urban. Wat hier nu precies voor heeft gezorgd is niet bekend maar Hangar 13 concentreert zich wat meer op de bestaande franchises als Mafia i.p.v. eigen nieuwe projecten. We hebben als publiek nooit van deze projecten gehoord, maar Mafia kennen we natuurlijk wel. In 2016 maakte de studio Mafia 3 en in 2020 bracht het ons een remake van Mafia 1 en deed dat vrij succesvol. De geruchten gaan rond dat studiobaas opvolger Nick Baynes de ontwikkeling leidt van een nieuwe Mafia game die nu nog een projectnaam ‘Nero’ heeft. Wat verder opvalt is dat het gerucht ons ook vertelt dat ze hiervoor Unreal Engine 5 gaan gebruiken i.p.v. de engine van Mafia 3 die ook is gebruikt voor de remake van deel 1.

Mafia: The Definitive Edition (deel 1 dus) zag er ontzettend goed uit, maar had zeker een paar visuele glitches en belichtingsproblemen. Het is geen geheim dat Mafia 3 ook destijds ernstige bugs kende rondom de lancering en zelfs de jaren erna. Het switchen naar Unreal Engine 5 (zoals meerdere studio’s nu doen) zorgt wellicht voor een stabielere game. We hebben het in onze podcast al een paar keer gehad over de monopolie van Epic’s Unreal Engine 5 op de markt. De engine schijnt enorm goed te werken en een goed legacy systeem te hebben waardoor je dus makkelijk alles van Unreal Engine 4 over kan zetten naar 5. Het stemt mij in ieder geval positief dat ze naar UE5 gaan, want veel tech demo’s laten zien hoe enorm mooi de games er uit gaan zien. We hebben al een techdemo gehad van The Matrix, maar vorige week zagen we zelfs een Superman game (zie video hieronder). Ik zou het enorm gaaf vinden om een drukke stad te zien van Mafia (een soort mix van Chicago en New York) met perfecte belichting en wat meer levendigheid op straat.

Een verhaal voordat Mafia 1 zich afspeelt – hoe ziet dat er uit?

Hoe zou een nieuwe Mafia game er uit zien? In deel 1 spelen we met Tommy Angelo die door omstandigheden wordt binnen gehaald bij de plaatselijke mafia. Hij komt terecht bij mafiabaas Salieri en leert daar Paulie, Sam en Frank kennen. Als we een prequel van Mafia 1 in acht zouden nemen, dan kan ik mij het helemaal voorstellen dat we naar de beginjaren van Salieri zouden gaan. In Mafia 1 is er een andere mafiabaas Don Morello die als ‘vijand’ van het verhaal fungeert. Don Morello en Don Salieri waren eerst capo’s van Don Peppone. Maar door zijn dood hebben Salieri en Morello hun eigen mafiapraktijken opgericht en ontstond er een soort koude oorlog situatie tussen hen. Maar hoe zou dat er uit zien als we de klok 10 jaar terug draaien?

Naast een eventuele focus op Salieri, zouden we ook wat meer kunnen kijken naar zijn consigliere Frank Colletti. Die ging namelijk samen met Salieri naar Lost Haven en zou dus perfect passen in een prequel verhaal. Als stad zouden we dan weer Lost Haven krijgen, maar dan vooral in de ‘roaring twenties’ van de 20e eeuw. Dat is een periode waarbij men dacht dat er nooit meer een Wereldoorlog zou komen. De Eerste Wereldoorlog was in 1918 achter de rug en was er weer ruimte voor positiviteit en een rooskleurige toekomst in de jaren ’20. Sterker nog, markten raakten verzadigd en realisme werd uit het oog verloren totdat de zeepbel klapte in 1929 (de beurskrach van Wall Street). Het zou een zeer interessante periode zijn om een Mafia game in af te laten spelen.

Stel je voor, Lost Haven in 1921 waarin de auto steeds meer onderdeel raakte van het straatbeeld, waar nieuwe grote bedrijven werden opgericht en waar je met Salieri speelt terwijl hij nog geen Don is. Ik weet niet wat jullie er van vinden, maar ik zou het interessant vinden!

Hoofdpersonen van de nieuwe Mafia game bekend?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments