Tijd voor deel 3 van onze samenvattingenreeks! Hier kan je nog eens haarfijn lezen wat het verhaal van alle Assassin’s Creeds inhield voordat je zo meteen misschien met AC: Syndicate begint. In dit deel bespreken we Assassin’s Creed III en nummer vier, Black Flag!

Voor de andere drie delen ga naar:
Deel 1
Deel 2
Deel 4

AC3

Assassin’s Creed III

Assassin’s Creed III speelt zich af in de 18e eeuw ten tijde van de Amerikaanse revolutie die van 1754 tot 1783 heeft geduurd. We volgen wederom één van Desmonds voorvaderen, de half Engelse, half Mohawk indiaan Ratonhnhaké:ton, die ook bekend staat onder de naam Connor, in zijn gevecht met de Tempeliers.

We starten met de ontdekking van een Tempeliers grot in New York die Desmond, William, Rebecca en Shaun met de Apple of Eden kunnen betreden. Na wat verwikkelingen zien we Desmond in de Animus waar de invloed van Juno, die met hem communiceert via de Animus, ervoor zorgt dat hij richting het Engeland van 1754 gaat en in de huid kruipt van Haytham Kenway, een Grand Master in de orde van de Tempeliers.

Haytham moet met het gebruik van een gestolen sleutel toegang zien te krijgen tot de eerder genoemde tempel. Haytham vertrekt naar de Amerikaanse koloniën om daar de tempel te zoeken. In Boston vermoordt hij een slavenhandelaar. Dit zorgt ervoor dat een groep Mohawks zijn vrijeheid terugkrijgt. Onder die groep zit een vrouw genaamd Kaniehtí:io. Zij helpt Haytham met het vinden van de tempel. Als tegenprestatie vraagt ze hem om generaal Braddock te vermoorden. Er ontstaat een liefde tussen deze twee.

AC3-2

Dan wordt er naar Ratonhnhaké:ton overgeschakeld in het jaar 1760. Zijn moeder overlijdt tijdens een aanval op zijn dorp. Ratonhnhaké:ton is ervan overtuigd dat deze aanval door de Tempelier Charles Lee werd geleid. Jaren later zien we dat Connor de opdracht krijgt om ervoor te zorgen dat de tempel niet ontdekt wordt. Hij krijgt hierbij een doorzichtige Sphere die hem in staat stelt om met Juno te communiceren, ze vertelt hem hoe belangrijk hij is en laat hem het Assassin’s teken zien. Dit teken leidt hem naar de Assassin buiten dienst Achilles Davenport, die hem met tegenzin begint op te leiden tot Assassin. Hij raadt hem ook aan om de naam “Connor” aan te nemen zodat hij makkelijker door de koloniën kan reizen. Terwijl hij in Boston naar voorraad zoekt wordt hij erin geluisd door de Tempeliers en wordt hem de schuld voor de Boston Massacre in de schoenen geschoven.

In de strijd die in de jaren daarna woedt, vermoord Connor verschillende Tempeliers en helpt hij mee in de Revolutionaire Oorlog tussen de patriotten en de Britse overheersers. Connor ontmoet zijn vader en samen smeden ze een plan om een afvallende Tempelier om te brengen. Later ontdekt Haytham een brief die het plan van George Washington bevat om de inheemse bevolking te elimineren, waaronder de stam van Connor, zodat zij niet de kant van de Loyalisten kiezen. Connor keert terug naar zijn dorp en ontdekt daar dat Lee meerdere Mohawk strijders heeft ingelijfd. Connor schakelt deze strijders uit maar stuit dan op zijn jeugdvriend die niet naar hem wil luisteren. Connor moet hem daarom doden.

AC3-3

Ondertussen komt Desmond zo nu en dan uit de Animus en gaat hij op zoek naar krachtcellen in Manhattan en Brazilië die nodig zijn om de tempel te activeren. Deze strijd resulteert in de aanval van Desmond op Abstergo waar hij zijn vader bevrijdt.

Connor krijgt een innerlijk conflict over het elimineren van de Tempeliers en hoopt dat door de medewerking met Haytham er een gezamenlijke vrede kan worden bewerkstelligd. Helaas blijft Haytham bij zijn standpunt dat vrijheid ook chaos betekent en dat het nodig is om de natie te besturen en controleren door Washington te laten vervangen door Lee. Lee is in ongenade gevallen bij Washington omdat hij had geprobeerd de uitkomst van een slag te beïnvloeden. Lee neemt zijn vlucht naar Fort George. Connor infiltreert het fort en komt daar Haytham tegen. Ze strijden en Connor vermoordt zijn vader. Later vermoordt Connor ook Lee en haalt hij de sleutel.

Na het uitschakelen van de koloniale Tempeliers keert Connor terug naar zijn dorp en ontdekt daar dat deze verlaten is met achterlating van de Sphere. Hij gebruikt het om contact met Juno te maken die hem instructies geeft om de sleutel te verbergen. Connor begraaft de sleutel in het graf van de zoon van Achilles.

AC3-4

Terug in 2012 ontdekt Desmond de sleutel en activeert hij de kamers binnen de tempel. Juno vertelt hem dat hij hiermee de wereld zal redden maar zijn leven zal verliezen. Dan komt Minerva in beeld die tegen dit plan is omdat het Juno vrij zal laten uit haar afgesloten kamer in de tempel waarin zij was opgesloten om te voorkomen dat ze de mensheid zou overnemen. Beide leggen ze het effect van de zonnevlammen uit en dat Desmond één van de weinige overlevenden zou zijn in de wereld na de ramp. Desmond zou uit de dood herrijzen al een god. William, Shaun en Rebecca verlaten de tempel als Desmond ervoor kiest om de mensheid te redden en de tempel activeert. Dit heeft als gevolg dat er een schild om de aarde heen gevormd wordt die de planeet beschermt van de zonnevlammen.

Het verhaal eindigt met Connor die ziet hoe de laatste Britse schepen New York verlaten. Hij ziet ook een handelaar slaven verkopen, dit laat hem zien dat de strijd voor vrijheid nog niet gestreden is. Connor keert terug naar zijn dorp en ontdekt dat zijn volk naar het westen getrokken is nadat het nieuwe congres het land heeft verkocht aan een groep bonthandelaren zodat ze de oorlogsschuld kunnen voldoen. Als speler krijg je hierna van een voice-over te horen dat je bepaalde locatiepunten moet vinden. Heb je dit gedaan dan krijg je de felicitaties en wordt er gemeld dat je met de cloud verbonden bent.

 

AC4-1

Assassin’s Creed IV: Black Flag

In 2013 kwam deeltje 4 genaamd Black Flag uit. Je speelt met de opa van Connor, genaamd Edward Kenway. Het speelt zich dus voor deel 3 af, in de Caribische Zee in de 18e eeuw, de Gouden Eeuw voor piraten. Dit keer is er dan ook geen grote stad of vast land in de game, maar juist zee, piraten, eilanden, schatten en hele dikke schepen die je kan veroveren. Edward Kenway wilt gewoon piraat zijn, een groot schip hebben en alle schatten van de zee veroveren, maar zo simpel is het leven niet. Hij raakt namelijk verstrengeld in het conflict tussen de Assassin’s en Tempeliers, terwijl hij dit eigenlijk helemaal niet wil.

Je begint de game door in het kantoor van Abstergo te lopen. Door middel van monsters die van Desmond Miles zijn bloed zijn genomen kan je via de Animus, allerlei avonturen van hem beleven. Jij wordt ingehuurd door Abstergo om de herinneringen van Edward Kenway te beleven zodat er een interactieve film over hem gemaakt kan worden. Wat de huurling niet weet, is dat Abstergo eigenlijk op zoek is naar een geheime plaats van de First Civilization, ‘The Observatory’. Die kan alleen ontdekt worden via de herinneringen van Edward Kenway, dus aan de bak!

AC4-2

Assassins vs Tempeliers

Als piraat verken je de zee en stuit je op verschillende eilanden (met steden als Havana, Nassau en Kingston). Na een heftig gevecht tussen schepen waarbij je bijna het leven verliest, word je geconfronteerd met een man genaamd Duncan Walpole (een overgelopen Assassin) die een bericht moet afleveren. Na een gevecht op leven en dood vermoord Edward de man. Na een reis naar Havana komt Edward er achter dat hij ineens deel uitmaakt van een conflict tussen twee groepen, de Assassins en de Tempeliers. Deze laatste groep wilt een artifact vinden, een First Civilization wapen waarmee je allerlei personen kan bespioneren mits je in bezit bent van hun bloed.Bartholomew Roberts oftewel The Sage weet waar The Observatory ligt. Kenway moet Roberts dus vinden en om dat te doen, heeft hij een schip, The Jackdaw en zijn eigen crew nodig.

We switchen even naar het hedendaagse plot, waar je als werknemer stiekem in contact bent gekomen met John, die voor Abstergo werkt, maar zich tegen het bedrijf heeft keert door te hacken en de speler op pad te sturen om geheime data te stelen. Deze data breng je dan om de zoveel tijd naar Shaun en Rebecca (de werknemer kent hen niet, maar de speler natuurlijk wel). Wat dit allemaal heeft te betekenen, dat weet de speler niet, dus je wordt gewoon weer terug gegooid in het verhaal van Edward Kenway.

Terug bij de piraten. Terwijl men op zoek is naar Roberts, is er ook een piratengroep met personen als Blackbeard, Benjamin Hornigold, Charles Vane en James the Kidd, die werken aan een piraten utopia, waarin er een vrije wil voor iedereen zal zijn. Geen koningen of heersers, alleen piraten. Dit lukt  en ze maken Nassau binnen de kortste keren tot een piratenrepubliek. Het nadeel is echter dat er geen goede economie is en er bijna letterlijk de pleuris uitbreekt (ziektes). Even terzijde, dit gedeelte van zo’n piratenrepubliek stichten beslaat bijna het grootste gedeelte van de gameplay.  Het bestaat vooral uit veel veroveren waarbij het verhaal maar langzaam vordert. Maar goed, we gaan verder.

AC4-3

Door Roberts op te speuren en belangrijke figuren te doden, kom je er achter waar The Observatory is. Edward maakt een deal met Roberts om samen The Observatory te gaan zoeken en het artifact te stelen. Edward wordt er door Roberts op het laatste moment ingeluisd. Roberts gaat er met het kunstobject vandoor en Edward wordt in elkaar getimmerd en wordt in een gevangenis wakker. Dankzij Ah Tabai, een Assassin leermeester, ontsnapt Edward uit de gevangenis. Vanaf hier gaat alles echt ineens heel snel. James the Kidd blijkt een Assassin te zijn (en een vrouw genaamd Mary). Hierna voegt Edward zich bij de Assassin Order en helpt hen The Sage te pakken om het artifact weer in handen te krijgen. Eenmaal in zijn bezit, wordt het ding voor altijd weggestopt in The Observatory. Daarna is Edward’s toekomst onzeker, gaat hij terug naar Engeland, heeft hij ineens een dochter genaamd Jennifer Scott en krijgt hij later een zoon genaamd Haytham Kenway. Het eindigt met Edward die samen met zijn kinderen in een theater naar een opera kijken. Ging dat snel? Yup, voor de speler ook. Dit is echter het verhaal in het kort, bij de gameplay wordt het allemaal uitgesmeerd door forten te veroveren, belangrijke personen te vangen en daarna te ondervragen. Maar het komt dus op het bovenstaande neer.

Het hedendaagse verhaal

Terug in het hedendaagse verhaal word je naar de Animus Core gestuurd door John en aldaar zie je Juno in fantoom-achtige vorm verschijnen. Al snel kom je er achter dat John een reïncarnatie is van The Sage (Bartholomew Roberts) en hij hoopte dat Juno jouw lichaam in bezit zou nemen zodat ze weer zou herrijzen als één van de First Ones. Omdat dit niet lukte, probeert John de speler te vermoorden waarmee hij het hele gebeuren laat vergeten en om te voorkomen dat hij verlinkt wordt. Voordat John dit probeert, wordt hij door Abstergo’s security vermoord en wordt hij verdacht van de hacks in plaats van de speler. De speler is dus veilig van verdenkingen. Hierna word je door de Assassins van het hedendaagse tijdperk benaderd om hen te helpen  bij het infiltreren van Abstergo. Beide partijen, Assassins en Tempeliers, weten niet wat de hedendaagse Sage bij Abstergo deed en door wie hij werd geholpen. Het einde van Assassin’s Creed IV: Black Flag laat ons achter met veel vragen.

AC4-4

Voor de andere drie delen ga naar:
Deel 1
Deel 2
Deel 4

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments