Update 14:00 uur onder het originele bericht

 

Er is op dit moment een nogal spooky probleem aan de gang met Xbox Live.

We hebben er nu al drie avonden op rij last van. Zo rond 10 uur lijken de Xbox Servers massaal te stoppen om vervolgens enkele seconden later weer langzaam op te starten. Vooral het vaste tijdstip waarop deze problemen zich voordoen, zijn bijzonder te noemen.

Gisteravond was het weer raak. Zo rond 10 uur werd ik ineens uit de party geknald en ook de game gaf aan dat de verbinding met Xbox Live was verbroken. Bij het teruggaan naar het dashboard om te kijken wat er aan de hand was, bleek de verbinding nog steeds aanwezig alleen was mijn hele vriendenlijst offline. Dit duurde een aantal minuten waarna mijn vriendenlijst weer langzaam maar zeker gevuld werd en na een paar vergeefse pogingen, ik ook weer een party kon opstarten en daadwerkelijk anderen kon horen. Zoals de eerdere avonden gaf Xbox Live in zijn status wederom problemen aan.

CbXiCOEUkAEO2vN[1]

In reports vanuit de hele wereld blijken meer mensen ditzelfde effect te ervaren. Ook zijn er problemen met de core online service gerapporteerd waarbij spelers totaal niet konden inloggen. Eén gebruiker meldt dat hij net een Xbox One heeft en niets kan doen. Hij meldt grote vertragingen bij het inloggen en problemen met het downloaden van de game die hij bij zijn nieuwe Xbox had gekregen. Ook wordt er lag in veel games geconstateerd.

Wat er precies aan de hand is wil Microsoft niet vertellen maar ook dat is niets nieuws want die melden eigenlijk nooit iets over de oorzaak van deze storingen. Het vaste tijdstip geeft wel iets aan. Het is niet totaal onmogelijk dat er op dat tijdstip een geautomatiseerde aanval wordt gelanceerd en we dus wederom met een DDoS verhaal te maken zouden kunnen hebben. Maar dat is pure speculatie van mijn kant uit. Vanavond om 10 uur gaan we er weer voor zitten en wachten we met spanning af of we wederom even uit de lucht gaan.

 

Update 14:00 uur


Claim

We konden er een beetje op wachten. De Xbox Live storingen van de afgelopen dagen zijn geclaimd. Een groep die bekend staat onder de naam New World Hackers laten weten dat zij verantwoordelijk zijn voor het uitschakelen van Xbox Live. Natuurlijk blijft het altijd de vraag of zo’n claim klopt. Deze groep was al eerder verantwoordelijk voor het neerhalen van de BBC websites, de HSBC bank en de site van Donald Trump (kijk, dat is nou een nuttige bezigheid). Op de vraag wat de reden was achter deze aanval gaven zij het volgende aan:

“We attacked XBOX as once again a test of our power. We plan on taking down a few major ISIS channels next month. And it just seemed like the perfect time to test.”

Het moet dus een testrun geweest zijn en de uiteindelijke aanval moet richting ISIS gaan. Op zich best een rare uitspraak want een DDoS aanval is nu niet iets wat je hoeft te testen. Het zijn vaste geschreven scripts en het enige wat je echt nodig hebt zijn een groot aantal host (gehackte) websites die de aanval voor je uitvoeren. Vaak lukt dat maar één keer omdat daarna die sites daarna meestal worden geblokkeerd. Dus een test zou juist niet handig zijn.

https://twitter.com/AcessRoot/status/699048287819575300?ref_src=twsrc^tfw

Als bewijs lieten ze ook nog even een lijst zien waarop zichtbaar werd dat Xbox.com niet te bereiken was.

xbox-down-ddos-attack[1]

Allemaal interessant maar het blijft informatie die jij en ik ook kunnen oproepen. Microsoft onthoudt zich van commentaar en wil niet ontkennen of bevestigen of het bovenstaande klopt.

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments