De lootbox blijft de gemoederen bezig houden. Ontwikkelaars vinden het noodzakelijk, gamers haten ze en zelfs overheden hebben de krengen in het vizier. In één staat van de Verenigde Staten zijn ze zelfs al bezig met een daadwerkelijk verbod voor de verkoop van games met lootboxes aan iedereen jonger dan 21 jaar.

Chris Lee, een democratische afgevaardigde van de staat Hawaï, heeft enkele voorstellen ingediend die de verkoop van games met lootboxes aan publiek jonger dan 21 jaar aan moeten pakken. Ook het feit dat niet duidelijk is hoe groot de kans is dat je bepaalde voorwerpen krijgt moet aangepakt worden.

House Bill 2686 en Senate Bill 3024 moeten er voor zorgen dat ontwikkelaars duidelijk aangeven of hun games lootboxes bevatten. House Bill 2727 en Senate Bill 3025 verplichten hen om aan te geven hoe groot de kans is op de voorwerpen die je hieruit kunt halen.

Afgevaardigde Lee zegt dat meer dan de helft van alle Amerikaanse Staten al aan het kijken is of ze deze voorstellen aan kunnen nemen.

 

Als maar een groot genoeg deel van de markt hierop reageert, dan moet de industrie op hun beurt wel reageren en dit soort praktijken gaan veranderen.

Klokkenluiders hebben onthuld dat er psychologen in dienst zijn genomen die het loot box mechanisme vorm geven. Dit laat zien dat het tijd wordt dat de overheid uitgevers verplicht om dit soort praktijken te onthullen.

Al deze voorstellen hebben echter nog wel een lange weg te gaan. Eerst moeten ze nog langs de “eerste” en “tweede kamer” van de Amerikaanse staat en daarna moet de gouverneur zijn goedkeuring nog geven.

Mochten de voorstellen er wel doorheen komen, dan mogen games met lootboxes alleen nog maar verkocht worden aan publiek dat met een ID-kaart aan kan tonen dat ze ouder dan 21 jaar zijn. Games die een M-rating hebben mogen in de VS nu al niet verkocht worden aan publiek jonger dan 17. Deze maatregel maakt de markt voor uitgevers nog kleiner. Behalve voor fysieke verkopen zouden deze regels dan ook moeten gelden voor digitale aankopen.

Ik ben erg benieuwd of die voorstellen het gaan halen. Wat denken jullie? Goede zaak en meteen overnemen, of valt het volgens jullie wel wat mee?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments