Scalpers. Oftewel geld verdienen aan schaarste en daarmee eerlijke kopers op een zijspoor zetten. Wordt het niet eens tijd daar iets aan te doen?

Een leuke geldboete (ter waarde van het bedrag waarmee diegene zijn product probeert te verkopen), zou geen slechte maatregel zijn. Helaas is dit natuurlijk onbegonnen werk dus zouden verkopers meer moeten doen om dit soort vervelende praktijken tegen te gaan.

Microsoft kondigde woensdag zijn eerste limited edition Xbox Series X console aan en deze is in de wereld al op grote schaal uitverkocht en wordt door wederverkopers te koop aangeboden. De Xbox Series X Halo Infinite Limited Edition bundel komt op 15 november uit en valt samen met de 20e verjaardag van de release van de originele Halo. De console kost 549,99 euro en heeft een ontwerp dat is geïnspireerd op het Halo-universum. De console is voorzien van een donker metallic paneel met een iridium gouden accent.

De console wordt geleverd met een downloadbare kopie van Halo Infinite, die kan worden ingewisseld wanneer de game op 8 december uitkomt. De Amerikaanse tak van Xbox opende woensdag pre-orders bij de Microsoft Store, Best Buy, Target en Walmart, maar alle vier de retailers lijken al uitverkocht te zijn. Sinds de lancering van de Xbox Series X en PS5 in november 2020 is het erg moeilijk om aan de console te komen. De meeste restvoorraden zijn snel uitverkocht en groepen wederverkopers worden bekritiseerd omdat ze de tekorten verergeren.

Na de aankondiging van woensdag zijn scalpers, die willen profiteren van de vraag naar de Xbox Series X Halo console, begonnen met het aanbieden van het product op marktplaats. Hou in gedachte dat elk van deze consoles dus is gekocht door iemand die de console niet wil maar gewoon geld wil verdienen en er dus voor zorgt dat een eerlijke koper die de console wel wil gebruiken naast de pot piest.

Een zoekopdracht naar ‘Xbox Series X Halo Infinite limited edition console’ op marktplaats leverde zes aanbiedingen op waarvan de hoogste een bedrag van 2500 euro liet zien. Op Ebay zagen we donderdagochtend meer dan 50 resultaten, die allemaal werden aangeboden voor een prijs die ver boven de richtprijs van het product lag. Welke halve zolen dat dan ook bieden is mij tevens een raadsel.

Microsoft is gevraagd of ze commentaar hebben op de verkoop van Halo consoles en of ze een indicatie kunnen geven van het aantal Xbox Series X Halo consoles dat ze van plan zijn te produceren. Dit volgt op opmerkingen van Xbox-baas Phil Spencer, die afgelopen november zei dat hij vond dat de huidige voorverkoopmodellen voor consoles verouderd waren en verbeterd moesten worden.

Maar er erg veel aan doen, zoals het registreren van bijvoorbeeld het serienummer aan die bepaalde verkoper met een verbod op doorverkoop, daar merken we eigenlijk niets van. Helaas blijven mensen dit soort prijzen ook gewoon bieden dus wordt dit systeem in stand gehouden. Het zou prettig zijn als deze mensen in hun eigen val zouden stappen en met een console zouden blijven zitten die uiteindelijk onverkoopbaar blijkt te zijn. Maar helaas zal dat niet snel gebeuren.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments